Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Građani i naučnici zajedno u borbi za bolje gradove

AUTOR: CityMagazine 14 Apr, 2021
Građani i naučnici zajedno u borbi za bolje gradove

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je projekat HEART startovao nedavno, što je Beograd učinilo domaćinom dva velika projekta – euPOLIS i HEART, koje finansira Evropska komisija, a koji su posvećeni saradnji stručnjaka i građana u pronalaženju i kreiranju gradova koji podržavaju kvalitetnije javno zdravlje i opšte dobro. Oba projekta zasnivaju se na ideji srpskih naučnika koji su kreirali holistički „blue-green dream“ (plavo-zeleni san) pristup urbanističkom planiranju, a Evropska komisija i partneri iz čitavog sveta prepoznali kao kvalitetnu platformu za stvaranje održivog, zdravog i ugodnog okruženja, poboljšanje kvaliteta vode i vazduha i revitalizaciju tla kako bi se ponovo uspostavio biodiverzitet u urbanim sredinama.

Projekat euPOLIS (www.eupolis-project.eu) startovao je u septembru 2020, predvođen Nacionalnim Tehnološkim Univerzitetom u Atini sa još 27 partnera iz Evrope, Azije i Južne Amerike, dok će danski Gladsakse, poljski Lođ, Beograd u Srbiji i Pirej u Grčkoj biti demonstracioni gradovi. Reč je o inovativnoj urbanističkoj filozofiji koja je zasnovana na prirodnim rešenjima, odnosno koja za cilj ima poboljšanje i oživljavanje prirodnog biodiverziteta u gradovima.

Ovaj projekat uz saradnju sa građanima koji su na bilo koji način vezani sa izabranom demo-lokacijom, mapira njihove izazove (ekološke, socijalne, infrastrukturne…), dok će uz pomoć inovativnih biometrijskih uređaja meriti njihovo trenutno psiho-fizičko zdravlje, kako bi uz sve prepoznate faktore mogli da rade na revitalizaciji lokacije. U slučaju Beograda, najizgledniji prostor za demo-lokaciju je Zemunski kej na potezu od Hotela Jugoslavija ka Zemunu.

Prvi naredni korak biće sprovođenje sveobuhvatne ankete među građanima koji žive, rade ili posećuju ovu lokaciju, a oni koji to budu želeli, moći će da postanu prijatelji i partneri projekta i da se uključe u redovne radionice i fokus-grupe koje će biti održavane. Anketa će mapirati izazove, potrebe i stremljenja građana. U zavisnosti od pandemijske situacije i preporučenih mera, anketa će biti sprovedena onlajn ili uživo. Ovo je samo početak kreativnog angažovanja lokalnih stanara, posetilaca i korisnika tih prostora, gde će fokus biti usmeren ka senzitivnim društvenim grupama. Rezultati i preporuke stručnjaka za dalje korake biće predstavljeni učesnicima, ali i najširoj javnosti kroz društvene mreže i zvanične medije.

Intervencije koje slede podrazumevaće revitalizaciju zemljišta, sadnju biljaka koje podstiču kvalitet vazduha i pomažu „metabolizam“ gradskih voda itd, ali Beograđani će dobiti i svojevrsnu malu istraživačko-demonstracionu stanicu koja će i nakon trajanja projekta služiti za edukaciju na planu brige o životnoj sredini, ali i za povezivanje eko-biznisa i kao paviljon za umetnike inspirisane ovim temama.

HEART projekat startovao je pre nekoliko sedmica i zasniva se u najvećoj meri na medicinskom istraživanju uticaja prirodom inspirisanih urbanih rešenja na naše zdravlje i sveukupno blagostanje. Relevantne lokacije u ovom projektu su deo Ade Ciganlije, Kalemegdanska tvrđava i Košutnjak, koje posećuju desetine hiljada ljudi dnevno. Uz Beograd, glavni demonstracioni gradovi u HEART projektu su danski Orhus i Atina u Grčkoj.

Domaći stručnjaci iz institucija poput KC Dragiša Mišović Dedinje, Instituta Jovan Batut, EnPlus ekspertske platforme za regenerativno urbano planiranje imaće priliku da kroz euPOLIS i HEART sarađuju sa istaknutim akademskim ustanovama širom sveta renomiranim ekspertima i inovatorima. Među njima su Nacionalni Tehnološki Univerzitet u Atini, Imperial Koledž u Londonu, Sentio Labs inovatori na polju nosivih biometrijskih uređaja, Biopolus koji se bavi urbanim biodiverzitetom, Vertical Farming Institut iz Beča koji zagovara i dizajnira urbane bašte u svetskim metropolama i brojni drugi.

Zahvaljujući ovim projektima, Beograd se našao na mapi gradova-pionira filozofije urbanog planiranja zasnovane na prirodnim rešenjima.

Mikser je u ovom timu prepoznat kao pokretač javnog dijaloga o društvenim i ekološkim izazovima između institucija, eksperata i građana, te mu je poverena uloga lidera komunikacija i diseminacije ciljeva i rezultata euPOLIS i HEART projekata na međunarodnom nivou, kao i uloga horizontalne podrške svim gradovima učesnicima u projektu u primeni participativnih metoda uključivanja građana u sve faze projekta i formiranja habova za društvenu interakciju po uzoru na Mikserove inicijative Mikser House i Miksalište.