Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

McDonald’s pokreće inovativnu platformu „Bolji M“ s ciljem predstavljanja ambalažnih i reciklažnih rešenja

AUTOR: CityMagazine 15 Nov, 2019
McDonald’s pokreće inovativnu platformu „Bolji M“ s ciljem predstavljanja ambalažnih i reciklažnih rešenja

McDonald’s je najavio sveobuhvatan program s ciljem da se ukine i smanji plastika i unapredi sposobnost reciklaže ambalaže širom Evrope. Plan obuhvata ukidanje poklopca proizvoda McFlurry u svakoj evropskoj zemlji u kojoj McDonald’s posluje i predstavljanje novog poklopca od vlakana za sve hladne napitke u Francuskoj, kao i testiranja na raznim tržištima s ciljem pronalaska alternativa za plastičnu kašičicu za McFlurry, papirnu slamku sa novim dizajnom, i programe koji podrazumevaju povraćaj igračaka.

Testiranja koja se tiču ambalaže deo su globalne platforme McDonald’s-a pod nazivom Bolji M čiji je cilj realizacija pozitivnih promena u zaštiti životne sredine u okviru održivog pakovanja McDonald’s-a i lanca snabdevanja kada je u pitanju reciklaža, kao i iskustva korisnika.

McDonald’s će pokrenuti testiranja u postojećim restoranima širom Evrope, koristeći svoju mrežu da proširi uspešna testiranja u raznim zemljama širom kontinenta. Izabrani restorani širom Evrope poslužiće kao osnove za testiranja, nudeći inovativne koncepte pakovanja direktno potrošačima. Na osnovu povratnih informacija doneće se odluka o tome koje opcije treba da se unaprede, a koje prilagode. Ovakav model dozvoljava McDonald’s-u da pronađe održiva rešenja koja potrošači žele, dok u isto vreme nudi odlična iskustva koja su im već poznata, a koja vole.

U ovom trenutku 78% ambalaže koju McDonald’s koristi na globalnom nivou pravi se od vlakana. Ovaj broj raste na evropskom tržištu gde vlakna čine 88% svih pakovanja, a plastika samo 12%. Odluke koje McDonald’s donese danas imaće uticaj na odstranjivanje plastike iz sistema pakovanja u budućnosti:

  • Više od 1.200 tona plastike koja će biti sačuvana svake godine nastaće kao rezultat redizajniranja ambalaže za McFlurry kojom se eliminiše potreba za posebnim plastičnim poklopcem. Ova promena biće u potpunosti realizovana širom Evrope do kraja 2020. godine.
  • Otprilike 1.100 tona plastike će biti sačuvano svake godine zahvaljujući uvođenju poklopca od vlakana za sve hladne napitke u Francuskoj. Novi poklopci od vlakana prave se od 100% sertifikovanih održivih izvora i reciklažnih materijala.
  • Trenutno se vrše testiranja za kašike McFlurry koje nisu napravljene od plastike. Drvene i papirne alternative se testiraju u pokušaju da se pronađe materijal koji može da ispuni preferencije potrošača, operativnu fukcionalnost i održivost.
  • Unapređena papirna slamka će biti predstavljena širom Evrope. Nakon što potrošači obezbede povratne informacije, i u skladu sa razvojem ambalažne industrije, papirne slamke koje se uvode sada su čvršće iako se i dalje u potpunosti prave od materijala sa sposobnošću reciklaže. Nekoliko tržišta, uključujući Italiju i Portugal, nude slamke samo po zahtevu s ciljem smanjenja upotrebe materijala.

Osim eliminisanja plastike i prelaska na održivije materijale, McDonald’s takođe usmerava svoje aktivnosti kako bi ambalaža postala lakša za reciklažu i ponovnu upotrebu:

  • U Ujedinjenom Kraljevstvu ta cifra trenutno iznosi 90%, Nemačka je blizu 89% restorana. Do 2025. godine, cilj McDonald’s-a jeste da reciklira 100% ambalaže koju gosti koriste u restoranima širom sveta.
  • U Evropi, McDonald’s je potvrdio posvećenost vlaknima. Do 2020, 100% primarne ambalaže koju koriste gosti načinjene od vlakana biće napravljeno od recikliranih ili sertifikovanih izvora tamo gde nema deforestacije.
  • McDonald’s Nemačka trenutno primenjuje novi program pod nazivom ReCup u okviru kojeg potrošači mogu zatražiti posude za kafu za višekratnu upotrebu i vratiti ih u partnerskim restoranima McDonald’s-a ili drugim restoranima koji učestvuju u programu, na čišćenje i ponovnu upotrebu.
  • Od ove nedelje, u Ujedinjenom Kraljevstvu, potrošači mogu vratiti upotrebljene igračke koje se dele uz obrok Happy Meal u određenom broju restorana kako bi se te igračke reciklirale u okviru novog testiranja koje podrazumeva povraćaj igračaka.
  • U Holandiji, restorani nude reciklirane papirne maske koje su deo obroka Happy Meal umesto balona. Belgija trenutno uvodi paprine maske, nakon izuzetno pozitivnih utisaka iz Holandije.
  • Potrošači u Ukrajini mogu da pojedu posudu u kojoj dobiju svoj sladoled – posuda je napravljena od vafla.

Ove najave su aktivnosti koje su deo McDonald’s-ovog globalnog programa Unapređenje za pozitivne promene (Scale for Good Commitments) koji je pokrenut prošle godine i podrazumeva ambiciju da sva ambalaža koju gosti koriste potiče iz obnovljivih, recikliranih ili sertifikovanih izvora do 2025. U ovom trenutku, McDonald’s je ostvario otprilike 60% svog cilja na globalnom nivou.

Najčitanije

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Najnovije - Destinacija

Kako da primetite prve znake dijabetesa kod mačaka?

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti kod ljudi. Ovo oboljenje, međutim, mogu imati i mačke, zbog čega je veoma važno…

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

200 morskih pasa upravo pliva oko popularne hrvatske plaže: O čemu je reč?

Iako se glavna turistička sezona već završila, vest da im se u blizini nalazi velik broj morskih predatora izazvala je…