Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Smanjenje plastike za dobrobit planete

Oko 90% plastike koju svakodnevno koristimo, iskoristimo samo jednom – a zatim bacimo, zato je važno da promenom navika utičemo na smanjenje plastike (plastičnih kesa, pakovanja, pribora za jelo, slamka, pakovanja za poneti…).

Plastika je danas postala veliki problem za okruženje, jer je nekada potrebno i preko 1000 godina za njenu razgradnju. Ogromne količine plastike završe u svetskim vodama, a čak 80 odsto ovog otpada potiče sa kopna.

Početak

Prva sintetička plastika – bakelit – proizvedena je 1907. godine i to označava početak globalne industrije plastike. Međutim, brzi rast globalne proizvodnje plastike nije započeo sve do 1950-ih. Tokom narednih 65 godina, godišnja proizvodnja plastike povećala se skoro 200 puta na 381 milion tona u 2015. godini. Kako bi bolje razumeli ovaj broj, to je otprilike jednako masi dve trećine svetske populacije (5.000.000.000 ljudi).

Koji sektori koriste najviše plastike?

Ambalaža u prehrani je dominantna sektorska upotreba plastike koja je na globalnom nivou činila 42% (146 miliona tona) u 2016. godini. Smanjenje ambalaže tamo gde nije potrebna je od velike koristi, međutim, važno je znati i da bi izbacivanje plastične ambalaže u potpunosti imalo ozbiljne implikacije po bezbednost hrane i moglo bi da dovede do povećanog negativnog uticaja na životnu sredinu.

Plastična ambalaža u prehrani ima znatno niži životni vek proizvoda od ostalih proizvoda za koje se koristi plastika (kao što su građevinarstvo ili tekstil), i ova plastika čini skoro polovinu globalnog plastičnog otpada.

Veliki deo plastike koju recikliramo možemo da recikliramo samo jednom ili dvaput. Ona će i kao reciklirana na kraju završiti na deponiji. To znači da dok je reciklaža dobra opcija za smanjenje otpada, ona i dalje ne sprečava da plastika ne završi u našem okruženju. Recikliranje samo odlaže – a ne sprečava – odlaganje na deponiju ili spaljivanje.

Zato je važno da preispitamo naše navike u korišćenju plastike za jednokratnu upotebu i da zaštitimo naše okruženje tako što ćemo smanjiti korišćenje plastike tamo gde je moguće.

  • Za razgradnju jedne plastične flaše je potrebno oko 450 godina
  • Svake godine se baci 20 milijardi plastičnih boca.

Smanjite upotrebu plastike

Smanjite sopstveni plastični otpad.

  1. Umesto da kupujete vodu u plastičnim bocama, investirajte u filter za vodu i flaše za višekratnu upotrebu. Bonus: dugoročno je jeftinije.
  2. Koristite vrećice za višekratnu upotrebu pri kupovini namirnica u rinfuzu (pasulj, orašasti plodovi..). Kupite ili napravite svoju vrećicu za višekratnu upotrebu, samo je potrebno da je perete posle upotrebe. Ili koristite plastične vrećice za zatvaračem koje takođe možete da operete i više puta da upotrebite.
  3. Kada je to moguće, izaberite proizvod zapakovan u ambalaži koja je bolja za okruženje (karton ili papir)
  4. Napravite sok od svežeg voća kod kuće i ponesite sa sobom ili jedite voće, umesto da kupujete sok u plastičnim bocama. To je zdravije za vas i bolje za okolinu.

Upotrebite više puta

Izbegavajte plastičnu ambalažu za jednokratnu upotrebu. Plastične posude možete koristiti za skladištenje hrane u frižideru, ili ih ponesite svaki put kada idete na pijacu za dopunu (često se plastične posude koriste za maline, kupine, jagode…).

Odbijajte nepotrebnu plastiku

Pri kupovini nemojte uzimati plastiku, svojim postupcima ćete motivisati prodavce da promene način upotrebe plastike.

  1. Ponesite sopstvenu šolju za kafu/čaj za ponovnu upotrebu
  2. Tražite piće bez slamki (ako vam je slamka potrebna, nabavite slamku za višekratnu upotrebu)
  3. Ponesite sa sobom posudu za višekratnu upotrebu kada kupujete hranu za poneti
  4. Izbegavajte male porcije koje se pakuju u plastiku (voćna salata, puding, ovsena kaša…).

Pokupite

Pokupite smeće u vašem komšiluku i prilikom posete parkovima i plažama.

Reciklirajte

Reciklirajte plastiku koju više ne koristite, kao i ostale materijale koji mogu da se recikliraju (aluminijum, staklo itd).

Iako možemo uticati na smanjenje otpada kroz sopstvene navike, velike korporacije svakako ostavljaju mnogo veći trag. Ako smatrate da kompanija može biti odgovornija u načinu na koji pakuje proizvode, potrudite se da im to i saopštite. Napišite pismo, pošaljite poruku na društvenim mrežama, ili izaberite proizvod onog proizvođača koji je odgovorniji.

Cetinjska kaže NE jednokratnoj plastici

Mikser i UN women u Srbiji inspirisali su kafiće u Cetinjskoj 15 da se od 23. do 30. novembra, udruže sa više od 30 žena u borbi protiv jednokratne plastike. Tokom ove sedmice kafići neće davati plastične kašičice, čaše, a ako je gostu baš stalo do slamčice, moraće da je izričito traži. Ugostitelji će, kao i žene koje učestvuju u ovom velikom izazovu, pokušati da pronađu alternativna rešenja za plastiku.

Više od 30 žena koje su iskazale želju da budu super-heroji u svojoj kući, komšiluku i na poslu i kažu odlučno NE jednokratnoj plastici, okupilo se kako bi prepoznale svoje najveće slabosti u svakodnevnoj upotrebi plastike.

Domaćini će podeliti iskustva i rezultate istraživanja, koje su to vrste plastike koje iz naših domova najčešće završavaju na deponiji, šta stvarno može da se reciklira i kakvi su uslovi za reciklažu u Srbiji. Predstaviće i kroz sopstvene primere i životne navike, kakav ekološki trag svako od nas ostavlja za sobom svakodnevno.

Učesnice će imati prilike da čuju malo više o tome kakve altrnativne opcije već sada imaju na raspolaganju, kako što lakše mogu da prihvate životni stil sa što manje otpada i kako da na promenu inspirišu druge.

Na kraju, izmeriće se koliko svaki pojedinac, domaćinstvo ili ugostitelj može da smanji plastični otpad koji na dnevnom, nedeljnom, mesečnom i najzad, godišnjem nivou doseže nesagledive razmere.

Cilj akcije je da inspiriše malu promenu, korak ka održivijem i odgovornijem odnosu prema planeti koju od nas treba da naslede nove generacije. Stvaranjem kritične mase stvoriće se i snaga da se od proizvođača i pružaoca usluga (koji nas uz kupovinu proizvoda zatrpavaju nepotrebnim plastičnim ambalažama) zahteva promena njihovog ponašanja, ponude i odnosa prema mušterijama.

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Destinacija

Kako da primetite prve znake dijabetesa kod mačaka?

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti kod ljudi. Ovo oboljenje, međutim, mogu imati i mačke, zbog čega je veoma važno…

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

200 morskih pasa upravo pliva oko popularne hrvatske plaže: O čemu je reč?

Iako se glavna turistička sezona već završila, vest da im se u blizini nalazi velik broj morskih predatora izazvala je…