Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Štiti vašu kožu, čuva našu planetu

AUTOR: CityMagazine 02 Jul, 2020
Štiti vašu kožu, čuva našu planetu

Biti u trendu danas podrazumeva odgovorno ponašanje prema svom zdravlju i zdravlju našeg okruženja. Kada je zaštita od sunca u pitanju to je sada lakše nego ikada. Uz upotrebu preparata iz Eucerin® linije za zaštitu od sunca, vaša koža biće efikasno i pouzdano zaštićena, a vi oslobođeni brige o štetnim uticajima preparata za zaštitu od sunca na životnu sredinu.

Upotreba preparata za zaštitu od sunca neophodna je da bi se zaštitilo zdravlje naše kože i celog organizma. Ali, tokom boravka u reci, moru ili okeanu, kao i tokom tuširanja, neizbežno, deo njihovog sadržaja ostaje u vodi. Čak i ako su vodootporni.

Barakude (Sphyraenidae) autor fotografije Zoran Rubinjoni

Savremeni, kvalitetni preparati za zaštitu od sunca zato bi trebalo da istovremeno pružaju visokoefikasnu i pouzdanu zaštitu naše kože, ali i da čuvaju okruženje.

„Okeani i mora pokrivaju više od 70% Zemljine površine. Po zapremini obuhvataju 97% nastanjenog prostora na Zemlji, a po bogatstvu i raznovrsnosti živog sveta daleko premašuju biljni i životinjski svet kopna. Ova ogromna vodena prostranstva osiguravaju kiseonik i apsorbuju toplotu i ugljen-dioksid (CO2) iz atmosfere. Zato je način na koji se ophodimo prema njima od suštinskog značaja za zdravlje planete“, kaže mr Srđan Marinčić, paleontolog, savetnik u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.  

Dugogodišnja naučna istraživanja, kaže Marinčić, ukazuju na drastično osiromašenje svetskih okeana i mora: „Trenutno, jedan od najvećih problema, pored povećanja temperature, jeste promena hemijske ravnoteže okeana i mora i konstantno povećanje njegove kiselosti. To direktno utiče na migraciju i izumiranje životinjskih i biljnih vrsta, što na kraju ima negativnu posledicu na ceo ekosistem“.

Butterflyfish (Chaetodon)autor fotografije Zoran Rubinjoni

U fokusu istraživanja i rasprava o efektima formulacija preparata za zaštitu od sunca na održivost mora i okeana, najčešće se nalaze pitanja uticaja UV filtera, posebno oksibenzona i oktinoksata, na opstanak koralnih grebena. Pored toga, veoma često govori se o štetnim uticajima određenih vrsta mikroplastike, koje sadrže mnogi preparati za negu i zaštitu od sunca, na zagađenje i ugrožavanje života u morima i okeanima.

Foto: Zoran Rubinjoni

U saradnji sa naučnicima širom sveta, Eucerin® istraživački tim ovim pitanjima bavi se dugi niz godina. Značajni rezultati u tom smislu već su postignuti. Formulacije preparata iz Eucerin® linije za zaštitu od sunca već zadovoljavaju standarde minimalizovanja negativnog uticaja na okruženje, bez kompromisa po visoku efikasnost u pogledu zaštite kože od sunca.

Formulacije  Eucerin® preparata za zaštitu od sunca ne sadrže oksibenzon i oktinoksat  filtere, koji su predmet rasprave u pogledu uticaja na opstanak korala u okeanima. Na taj način već su usklađene sa Havajskim zakonom koji će stupiti na snagu u januaru 2021. godine. Uvođenjem ovog zakona Havaji će postati prva država u kojoj će biti zabranjena distribucija i korišćenje krema za zaštitu od sunca koje sadrže oksibenzon i oktinoksat.

Eucerin® je još 2015. godine u razvoju novih formulacija prestao sa upotrebom sirovina na bazi mikroplastike, a do kraja 2020. svi Eucerin® preparati će biti 100% bez najlona, vrste mikroplastike koja se koristi u mnogim kozmetičkim i proizvodima za negu kako bi se poboljšao glatki osećaj na koži tokom nanošenja.

Foto: Zoran Rubinjoni

I to nije sve – zahvaljujući stalnom unapređenju u pogledu uticaja na okruženje, do 70% formulacije Eucerin® preparata za zaštitu od sunca već sada je lako biorazgradivo, što smanjuje njihov uticaj na more i živi svet u njemu.

Eucerin® preparati za zaštitu od sunca pružaju vašoj koži efikasnu i pouzdanu zaštitu, prilagođeni su individualnim potrebama vaše kože i pogodni za svakodnevnu, a time i redovnu upotrebu. Pored svega toga, uz ove preparate, oslobođeni ste brige o štetnim uticajima njihovih sastojaka na životnu sredinu.

Morski konjic (Hippocampus) autor fotografije Zoran Rubinjoni

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Destinacija

Kako da primetite prve znake dijabetesa kod mačaka?

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti kod ljudi. Ovo oboljenje, međutim, mogu imati i mačke, zbog čega je veoma važno…

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…

200 morskih pasa upravo pliva oko popularne hrvatske plaže: O čemu je reč?

Iako se glavna turistička sezona već završila, vest da im se u blizini nalazi velik broj morskih predatora izazvala je…

Ovo su gradovi sa najviše nebodera na svetu

Grad je zvanično definisan veličinom stanovništva, ali za mnoge ljude, veličina njegovih zgrada podjednako je važna. Od početka 20. veka,…