Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Čurug – selo tihe Tise na putu meda i sira

Poslednje trzaje leta valjalo bi iskoristiti da se upije još malo sunca. Ono u septembru više miluje nego prži – idealno za izletničku šetnjicu, ali još uvek dovoljno toplo i za boravak na plažici uz kafu ili ručak. Sve to nudi i jedno simpatično mestašce na 30-ak kilometara od Novog Sada – Čurug.

To je zapravo jedno od najstarijih sela Vojvodine i rodno je mesto brojnih akademskih slikara i velikana. Smešteno je uz prirodne lepote Parka prirode Stara Tisa, a osim lepih pejzaža nudi i dobru domaću hranu zbog čega je važna tačka na putu sira i meda.

Simbol sela je i vetrenjača čiji je mehanizam izgrađen u Mađarskoj 1843. godine. Ovaj spomenik kulture poznat je i kao Rođina vetrenjača, i u vlasništvu je porodice Stojšin. Tu je i velelepna crkva Vaznesenja Gospodnjeg iz 1858. godine sa vrednim umetničkim ikonostasom, delom čuvenog slikara Đorđa Krstića.

Ovo je kraj burne istorije o čemu svedoči i sama zgrada Muzeja žrtava racije, nekada Topalov magacin, u kojem je za vreme zloglasne racije mađarskih fašista januara 1942. godine ubijeno nekoliko stotina žitelja Čuruga.

Ukoliko želite da što više saznate o ovom selu u nekoliko sati, preporučujemo da se priključite turističkoj turi Čuruški špacirung koju organizuju Exlore Novi Sad (063 14 11 840) i Turistička organizacija opštine Žabalj. U okviru ture obilaze se poljoprivredna gazdinstva i degustiraju vina, sirevi i med.

Ukoliko se umorite od špacirunga, preporučujemo predah u čardi Tiha Tisa. Ovo mesto će vam svojim zanimljivim natpisima skrenuti pažnju na to da gubite vreme ako ne radite ono što volite, da je novac potrošen u kafani novac uložen u sećanja i podsetiti vas na značaj poljubaca. Tu će vam se ponuditi predivan kutak za razmišljanje na ljuljašci sa pogledom na Tisu. Možete se smestiti i na terasici nad vodom ili zavaliti u ležaljci na peščanoj plaži uz kafu ili hladan napitak.

Restoran nudi riblje specijalitete – čorbu, smuđa, soma i šarana, a tu su i kuvana jela (pasulj i goveđi gulaš) i roštilj. Ipak, nemojte ovde očekivati brzu uslugu – tu je nekako sve lagano i opušteno. Deca će se zabaviti u igraoni na plaži, ili u zoo vrtu gde mogu da vide zečeve, paunove i kokoške.

Tu su naravno i Biserno ostrvo i obližnja Jegrička, posebno zanimljiva onima koji vole da zabace… Jedini problem je što sve to možda neće stati u jedan izlet!

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Koji čaj je savršen za svaki horoskopski znak?

Sledeći put kada budete birali između čajeva i ne možete da se odlučite koji vam se više pije, možda bi…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Destinacija

Portugal uvodi vizu za digitalne nomade

Svi više zemalja uvodi nešto što se zove viza za digitalne nomade, a sada je na red došao Portugal, što…

Kako da primetite prve znake dijabetesa kod mačaka?

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti kod ljudi. Ovo oboljenje, međutim, mogu imati i mačke, zbog čega je veoma važno…

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…