Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Danska dobija bajkoviti muzej posvećen Hansu Kristijanu Andersenu

AUTOR: CityMagazine 18 Feb, 2021
Danska dobija bajkoviti muzej posvećen Hansu Kristijanu Andersenu

Ime Hansa Kristijana Andersena neraskidivo je povezano sa bajkama i priče pisca preminulog 1875. godine i dalje se čitaju širom sveta. Neke od najpopularnijih su: Carevo novo odelo, Palčica, Ružno pače, Princeza na zrnu graška, Olovni vojnik i Devojčica sa šibicama. Sada njegov rodni grad Odenze dobija muzej posvećen životu i delu velikog umetnika.

Ideja kojom su inspirisani japanski arhitekta Kengo Kuma i njegov tim, zaduženi za realizaciju izgleda muzeja, jeste da se jedan mali svet odjednom proširi u veći univerzum. To znači da neće sve biti baš onako kakvim se čini na prvi pogled i da će biti puno detalja. Najavljeni muzej treba da posetioce natera da se osećaju kao da su kročili direktno u neko Andersenovo delo, a to će pokušati da učini uz pomoć arhitektonskih rešenja, zvuka, svetlosti i niza slika. Njihova svrha nije da na novi način ispriča poznate priče, već donese poznati osećaj uranjanja u bajkoviti svet i istraživanja svih misterija koje on krije.

Građevine i vrtovi muzeja prostiraće se na oko 5600 kvadratnih metara, a sve se završava u kući u kojoj je umetnik zaista proveo detinjstvo. Kompleks će obuhvatati kafe, razne oblasti za posetioce, kao i jedan odeljak posebno pravljen za decu. Jedan deo će biti i pod zemljom, ali svi delovi će biti međusobno povezani uz pomoć bogatih zelenih vrtova. Otvaranje se očekuje na leto, ali još uvek nije poznat tačan datum.

Kreativni direktor muzeja rekao je da ono što mnogi ljudi vole kod Andersenovih bajki jeste činjenica da one ne ukazuju na jednu jedinstvenu istinu koja uvek važi, već uvažavaju pluralizam i različita tumačenja raznih pojava. Ideja je da i muzej održi tu neku vrstu nejasnoće i bajkovitosti. Jedini problem može da bude da se neko ne udubi previše i poželi da ne izađe iz tog okruženja.

Izvor: Lonely Planet

Fotografije: Kengo Kuma & Associates, Cornelius Vöge, MASU planning