Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Destinacije u Irskoj koje će vam pomoći da prebolite depresiju zbog završetka „Igre prestola“

AUTOR: CityMagazine 24 May, 2019
Destinacije u Irskoj koje će vam pomoći da prebolite depresiju zbog završetka „Igre prestola“

Nakon osam sezona, jedan od najvećih svetskih pop-kulturnih fenomena došao je do svog kraja. „Igra prestola“ se završila i sada sledi ona neizbežna depresija i pitanje šta činiti sa sobom sada kad više ne dolaze nove avanture omiljenih junaka svake nedelje.

Umesto prepuštanja tmurnom raspoloženju, za početak se setite da ćemo dobiti i prednastavak ove serije. A u međuvremenu, umesto diskusije prepune spojlera o tome da li ste očekivali ono što se na kraju desilo, skrenućemo vam pažnju na neke lepše stvari i predele. Konkretno na Severnu Irsku i neke od najlepših lokacija koje su korišćene za potrebe serije.

Leribejn

Foto: PIERRE LECLERC PHOTOGRAPHY

Foto: PIERRE LECLERC PHOTOGRAPHY

Ovaj predivni rt se preporučuje samo onima koji ne pate od vrtoglavice, jer će prelaskom preko mosta dobiti zaista neverovatan pogled na okolinu. Lokacija je korišćena za kamp Renlija Barateona, kada je Brijena postala članica njegove kraljevske garde.

Kasl vord

Foto: DR

Foto: DR

Ovaj zamak je dobro poznat svim fanovima kao tvrđava Vinterfel porodice Stark. Ovaj zamak iz 18. veka moguće je posetiti putem organizovanih tura, a obilazak uključuje ne samo posetu svih lokacija, već i vežbanje gađanja pomoću luka i strele i oblačenje u autentične kostime zarad punog doživljaja.

Daunhil

Foto: DR

Foto: DR

Na 36 metara iznad nivoa mora nalazi se okrugli hram kojeg okružuje čak 11 kilometara peska i trave. U seriji predstavlja Zmajkamen, nakratko u posedu Barateona, gde je Melisandra vršila deo svojih obreda.

Portstjuart

Foto: DAVID CORDNER

Foto: DAVID CORDNER

Blizu prethodnog odredišta nalazi se i Portstjuart, prelepa plaža okružena istoimenim seocetom, a oko koje se nalazi tri kilometra zlatnog peska. Poslužila je kao Dorna, mesto na kome vladaju Marteli, gde Džejmi Lanister i Bron odlaze da bi spasili Mirselu.

Šilanavogi

Foto: BRIAN MORRISON

Foto: BRIAN MORRISON

Esos, koji je „najveći od četiri poznata kontinenta“ u seriji, u stvarnosti se nalazi na samo 40 minuta od Belfasta. U pitanju je dolina Šilanavogi pod brdom Slemiš, koja je korišćena za mnoge scene sa narodom Dotrakija.

Tolimor forest

Foto: DR

Foto: DR

Tolimor forest je nacionalni park prepun staza za šetnju, potočića i mostova nad njima i raznih vrsta biljaka i životinja. U ovoj šumi vidimo kako uživaju deca Starkovih sa roditeljima, ali tu su snimane i scene sa divljacima. Nezaobilazno mesto za sve fanove serije.

Kašendun

Foto: DR

Foto: DR

Na ovom predelu koji gleda ka moru, ekstremne vremenske prilike oblikovale su impresivne pećine pre više od 400 miliona godina i one su i dalje u istom obliku. Ovde su snimljene scene kada Melisandra rodi crno čudovište koje kasnije ubije Renlija Barateona.

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Koji čaj je savršen za svaki horoskopski znak?

Sledeći put kada budete birali između čajeva i ne možete da se odlučite koji vam se više pije, možda bi…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Destinacija

Portugal uvodi vizu za digitalne nomade

Svi više zemalja uvodi nešto što se zove viza za digitalne nomade, a sada je na red došao Portugal, što…

Kako da primetite prve znake dijabetesa kod mačaka?

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti kod ljudi. Ovo oboljenje, međutim, mogu imati i mačke, zbog čega je veoma važno…

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…