Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Kuda i kako ćemo putovati ovog leta?

Tokom prošle godine mnogima od nas bilo je samo jedno na umu – kada ćemo moći ponovo da putujemo? Tada izlaz iz pandemije nije bio ni na vidiku, ali na sreću vakcinacija je preokrenula stvari nabolje i pripreme za letnja putovanja mogu da počnu. Prema istraživanju koje je sproveo Airbnb, fleksibilnost je ove sezone na ceni. Činjenica je da su nam se promenile radne navike, pa se samim tim otvaraju i veće mogućnosti za odabir vremena i mesta za godišnji odmor.

Tokom izbora destinacije, turisti iz: Austrije, Francuske, Meksika, Velike Britanije i Amerike uzimaće u razmatranje tri faktora: cenu, bezbednost i fleksibilnost. Podjednako interesovanje vlada za vikend putovanja, ali i duže boravke u drugom mestu ili inostranstvu, u trajanju do čak 28 dana. Ovakav vid odmora beleži osetni rast u odnosu na 2019. godinu, a kada govorimo o smeštaju, iznajmljivanje kuća odnosi prevagu u odnosu na hotele. Poslednje što smo naveli ne treba dodatno pojašnjavati, jer je jasno da korisnici ovakve usluge očekuju komfor za sebe i najdraže, kao i mogućnost rada na daljinu. Zanimljivo je to da je potražnja za smeštajem za više od 5 osoba porasla na globalnom nivou sa 35 procenata u leto 2019, na čak 54 ove sezone.

Pakin Songmor / Getty images 

Nepovoljne prilike u svetu uticale su na to da 47 procenata ispitanika prednost da društvu sa kojim će putovati, u odnosu na samu lokaciju. Primetan je i pad potražnje za doskora najtraženije destinacije, jer gužva više nije poželjna. Turisti se sve više odlučuju za izolovane predele, ali sa odličnom internet konekcijom. Primera radi, Pariz, Berlin, Rim i Seul ustupaju svoje mesto Azurnoj obali, predelima koji gledaju na Baltički zaliv, Sardiniji i vulkanskom ostrvu Čedu. U Sjedinjenim Američkim Državama najinteresantniji su nacionalni parkovi, kojih u ovom delu sveta ima mnogo. Cilj je provesti što više vremena u prirodnom okruženju, radi prekopotrebnog opuštanja.

Naravno, postoje i oni koji, bez obzira na pandemiju, sebe vide u metropolama, a trenutno najpopularnije su: Njujork, Sijetl i Los Anđeles, zatim Melburn i Sidnej, Sao Paolo i Rio de Žaneiro, Montreal, Vankuver i Toronto, Seul i Meksiko Siti. U Evropi, reč je o sledećim gradovima: Parizu, Berlinu, Minhenu, Hamburgu, Rimu, Firenci, Barseloni, Londonu, Mančesteru i Edinburgu. Restriktivne mere će na ovim destinacijama biti ublažene u toku meseca, taman na vreme za otvaranje sezone.

Izvor: Elle Italia

Naslovna fotografija: KDP / Getty images