Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Letnje avanture u Vojvodini

Vojvodina predstavlja izuzetan spoj prirode, kulture, bogate istorije i gastronomije. Prva asocijacija na Vojvodinu je mirna i tiha ravnica na severu Srbije. Međutim, Vojvodina i te kako ima i svoju dinamičnu stranu, koja poziva na avanturu i budi istraživački duh.

Široko ravničarsko prostranstvo između velikih evropskih reka, Dunava, Save i Tise, nudi bezbrojne mogućnosti za aktivni odmor i upoznavanje s prirodom i istorijom. U Vojvodini se lako kombinuju edukacija, rekreacija i uživanje u prirodi.

Bačka Palanka – plaže, pivo i konji

Na levoj obali Dunava 45 km uzvodno od Novog Sada, preko puta drevnog grada Iloka, leži Bačka Palanka. Mnogobrojne legende povezane su s ovom opštinom, počevši od samog nastanka naziva mesta, koje je po predanju nastalo tako što je na ovom prostoru još u 11. veku živela prelepa Anka, pa kad je nastradala, svi su povikali „Pala Anka“, te je tako nastalo današnje ime ovog mesta. Druga pretpostavka je da naziv mesta potiče iz perioda vladavine Turaka, jer ne postoje pouzdani podaci kako je nastao naziv Bačka Palanka.

Priroda se pobrinula da ova opština obiluje mnogobrojnim prirodnim atrakcijama. Na ovom području se nalaze rezervati prirode Bagremara i Karađorđevo, park prirode Tikvara, manji deo nacionalnog parka Fruška gora i Spomenik prirode park čelarevskog dvorca. Čelarevo je prva destinacija u opštini Bačka Palanka kad se uputite iz pravca Novog Sada. Ovde se nalazi dvorac Dunđerskih, koji je kupio 1882. godine grof Dunđerski i ovde dve godine kasnije otvorio pivaru. Naravno, s dvorcem su povezane priče o neostvarenoj ljubavi Lenke Dunđerski i Laze Kostića. Pored dvorca se danas nalazi Muzej piva, gde se nalaze primerci srpskog piva iz 19. veka i gde je predstavljen ceo istorijat tadašnjeg poslovanja pivare. U Bačkoj Palanci se nalaze mnogobrojne crkve, ustanove kulture, kao i Ginisov kotlić, koji predstavlja posebnu turističku atrakciju.

Plaža Tikvara

Plaža Tikvara

Plaža Tikvara je najveća bačkopalanačka plaža. Nalazi se na izuzetno atraktivnom mestu, sa severne strane se nalazi jezero Tikvara a s južne reka Dunav. Spojena je s kopnom malim mostićem, tako da je u stvari pretvorena u rečno ostrvo. Ono što je svakako nezaobilazna destinacija pri poseti Bačkoj Palanci jeste i ergela Karađorđevo, smeštena u rezervatu prirode Karađorđevo, izgrađena 1880. godine. U okviru kompleksa se nalazi muzej koji verno dočarava sliku prošlih vremena kad je ergela bila u punom sjaju.

Šta posetiti?

  1. Muzej piva u Čelarevu
  2. Ergela konja u Karađorđevu
  3. Park Tikvara

Kikinda – mamut, sove i terakota

Kikinda je varoš smeštena u severnom delu Banata, na 7,5 km od rumunske i 60 km od mađarske granice, s 59.000 stanovnika. Ovde se nalazi jedna od najlepših ulica na svetu (ulica Generala Drapšina) sa 400 stabala američkog koprivića, srebrnog jasena, duda i lipa. Ova ulica se našla na 22. mestu liste najlepših ulica na svetu po izboru časopisa Arhitektura i dizajn. Takođe, jedna od prirodnih atrakcija u ovom gradu je i Veliki kikindski park ili Blandaš, koji se nalazi pod zaštitom Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i Staro jezero, koje predstavlja idealno mesto za odmor i rekreaciju. Pored prirodnih lepota Kikinda je grad bogate arhitekture i istorije. Ovde je 1996. godine, u glinokopu kompanije Toza Marković pronađen skelet mamutice star 500.000 godina. Skelet se danas nalazi u kikindskom Narodnom muzeju. Narodni muzej je osnovan 1946. godine i sastoji se od šest odeljenja: arheološkog, etnološkog, istorijskog, prirodnjačkog, umetničkog i pedagoškog. Kupovinom karte za muzej dobija se na korišćenje bicikl i mapa grada, pa posle obilaska muzeja može da se nastavi s istraživanjem Kikinde.

Ulica Generala Drapšina

Ulica Generala Drapšina

Galerija Terra predstavlja jedinstven objekat s izloženim skulpturama u terakoti. Zbirka danas broji preko 1.000 skulptura, i smatra se najvećom kolekcijom skulptura na svetu. Galerija je otvorena 1982. i ovde se tokom cele godine odvijaju raznovrsne programske aktivnosti. U ovom gradu se nalazi jedna od dve preostale suvače u Evropi. Naime, reč je o mlinu koji su pokretali konji, a koji je nastao 1899. godine i kao takav predstavlja poseban kuriozitet ovog grada. Kikinda je poznata po velikom broju sova ušara, koje naseljavaju mnogobrojne krošnje drveća, pa je tako sova i simbol ovog grada.

Šta posetiti?

  1. Atelje i galerija Terra
  2. Narodni muzej u Kikindi
  3. Najlepša ulica (ulica Generala Drapšina)

Zrenjanin – ptice, mostovi i arhitektura

Zrenjanin je grad specifične arhitekture, bogate kulture i slikovite prirode. Smešten je u severnobanatskom okrugu, a njegova istorija seže još u daleku 1326. godinu, kad se spominje pod nazivom Bečkerek. Petrovgrad je takođe naziv koji je ovaj grad nosio u prošlosti. Ovaj grad bogate istorije krije u sebi mnogobrojne spomenike kulture, kao što su Narodno pozorište, čija je zgrada ujedno i najstarija zgrada pozorišta u Srbiji, zatim Narodni muzej, Istorijski arhiv, Kulturni centar, mnogobrojne ustanove posvećene muzičkoj i likovnoj umetnosti. Neke od značajnijih građevina su Gradska kuća, sa svojim opčinjavajućim vitražima, zatim Pozorište, Rimokatolička katedrala, Trgovačka akademija, Reformatorska crkva, Palata finansija, danas Gradski muzej. Zrenjanin je i grad mostova, ovde ih je ukupno deset, različitih stilova i arhitektonske građe. U samom gradu postoje tri gradska jezera, koja su se formirala presecanjem meandara reke Begej. Posetioci u samom gradu mogu uživati u nekom od parkova (Županijski park, Karađorđev park, Čokliget).

Mali most u Zrenjaninu

Mali most u Zrenjaninu

U okolini grada posebno je značajno područje Ečke, gde se nalaze Specijalni rezervat prirode „Stari Begej – Carska bara“, ribnjak Ečka, kao i mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici, umetnička kolonija, etno-selo Belo Blato, kaštel Ečka – na čijem je otvaranju prvi put javno nastupao tada devetogodišnji Franc List. Specijalni rezervat prirode „Stari Begej – Carska bara“, gde se nalazi preko 250 vrsta ptica (od kojih se svih osam evropskih vrsta čaplji gnezde na ovom prostoru), 24 vrste riba, kao i sisara retkih za ovo područje (vidra, tekunica, šumska-mrka voluharica, divlja mačka i drugo), i preko 500 različitih vrsta biljaka.

Šta posetiti?

  1. Narodni muzej
  2. Gradska kuća
  3. Specijalni rezervat prirode Carska bara

Kalendar događaja u Vojvodini

BAČKA PALANKA

Dunavski bal (početak jula)

Trodnevna manifestacija koja obuhvata sportska nadmetanja, aktivnosti za decu, kulturno-umetnički i zabavni program.

Zlatni kotlić Bačke Palanke (druga polovina avgusta)

Manifestacija koja se već tradicionalno održava u Bačkoj Palanci.

Kup Vojske Srbije (druga polovina avgusta)

Karađorđevo – hipodrom. Izložba rasnih pastuva i revijalne vožnje, kao i kasačke i galopske trke konja.

Ergela Karađorđevo

Ergela Karađorđevo

KIKINDA

Internacionalni simpozijum skulpture „Terra“ (1-31. jun)

Terra je jedinstvena vajarska kolonija u kojoj nastaju monumentalne terakotne skulpture za otvoreni prostor. Učesnici kolonije su najuspešniji svetski vajari.

Mamut fest (drugi vikend u septembru)

Narodni muzej Kikinda – „Mamut fest“, manifestacija je koja se održava svake godine, a poklapa se s datumom otkrića kikindskog mamuta (Kika). Festival je posvećen proslavi Kikinog „rođendana“ – obuhvata niz sadržaja i namenjen je najmlađoj populaciji.

Dani ludaje (treći vikend u septembru)

Predstavlja posebno mesto u turističkoj ponudi Kikinde, pa i čitavog regiona. Reč je o jedinstvenoj manifestaciji čiju osnovu čini izbor najtežih, najdužih i najneobičnijih plodova tikve, a tokom Dana ludaje na prostoru grada događa se mnoštvo kulturnih, umetničkih, folklornih, etno, gastronomskih i naučnih sadržaja.

Galerija Terra

Galerija Terra

ZRENJANIN

Festival Franc List (jun) – Ečka kaštel

Festival ima revijalni karakter i u njemu mogu učestvovati mladi muzički talenti koji izvode Listova dela, kao i dela drugih kompozitora.

Banatska bajka (jun, jul, avgust)

Tokom trajanja ove manifestacije u Gradskoj bašti će se smenjivati programi namenjeni svim generacijama. Program se sastoji od muzičkih, kulturnoumetničkih, zabavnih, multimedijalnih sadržaja.

Dani piva (avgust)

Tradicionalna zabavno-turistička manifestacija, održava se dugi niz godina u Zrenjaninu. U okviru manifestacije, pored koncerata, održavaju se i dramski, dečji, sportski i kulturno-umetnički program i još mnogo toga na više od petnaest lokacija u gradu.

Specijalni rezervat prirode „Stari Begej – Carska bara“

Specijalni rezervat prirode „Stari Begej – Carska bara“

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Koji čaj je savršen za svaki horoskopski znak?

Sledeći put kada budete birali između čajeva i ne možete da se odlučite koji vam se više pije, možda bi…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Destinacija

Portugal uvodi vizu za digitalne nomade

Svi više zemalja uvodi nešto što se zove viza za digitalne nomade, a sada je na red došao Portugal, što…

Kako da primetite prve znake dijabetesa kod mačaka?

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti kod ljudi. Ovo oboljenje, međutim, mogu imati i mačke, zbog čega je veoma važno…

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…