Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najduže svetsko putovanje autobusom počinje u maju 2021. godine

AUTOR: Jelena Jovanović 28 Sep, 2020
Najduže svetsko putovanje autobusom počinje u maju 2021. godine

U maju 2021. realizovaće se nestvarno putovanje autobusom dugo 20.000 kilometara na relaciji Nju Delhi – London. Obuhvatiće 18 zemalja, a pažljivo osmišljena kopnena avantura trajaće 70 dana. Iza svega stoji indijska kompanija Adventures Overland, rezervisanje mesta u autobusu je već počelo, a cena karte je 1750 evra.

U prošlom veku je jedno od prvih dugih kopnenih putovanja na relaciji Evropa-Indija realizovano 1957. godine, kada je britanski privatni prevoznik organizovao putovanje autobusom u koji je moglo da stane 20 putnika. Autobus je iz Londona krenuo 15. aprila, a u Kalkutu je stigao 5. juna (i zatim se vratio nazad u Veliku Britaniju). Na svom putu, autobus je prošao kroz Francusku, Italiju, Jugoslaviju, Bugarsku, Tursku, Iran, i Pakistan. Zabeleženo je da su karte bile 85 funti (povratna karta je bila 65 funti).

Najduže kopneno putovanje na svetu

Impresivno dugo putovanje koje se najavljuje za narednu godinu, osmislila je indijska putnička agencija Adventures Overland. Povod je obeležavanje godišnjice – 74 godine od kada je Indija proglasila nezavisnost. Autobus kreće 21. maja 2021. iz Nju Delhija, zatim prolazi kroz Mjanmar, Tajland, Laos, Kinu, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan, Rusiju, Litvaniju, Letoniju, Poljsku, Češku, Nemačku, Holandiju, Belgiju, Francusku, i konačno stiže u Veliku Britaniju.

Tokom puta će se obilaziti mnoge lokalne znamenitosti, putnici će imati dovoljno slobodnog vremena, obezbeđen je i smeštaj u luksuznim hotelima. Putovanje je podeljeno u 4 etape, i moguće je prijaviti se i za samo neku od njih. Prednost će imati oni zainteresovani za celo putovanje, a detalji se mogu videti ovde.

Na sajtu indijske agencije nalazi se brošura u kojoj su svi detalji puta, i brojne fotografije. Zainteresovani putnici se podsećaju da je fascinantno biti na putu, a još uzbudljivije zaustavljati se i obilaziti usputna odredišta. Organizatori ističu i da je autobus komforan i bezbedan, i da su se pobrinuli oko kvalitetnog smeštaja. Dodaju i da nema razloga za brigu – putnici će imati dovoljno vremena i za odmor, i za razgledanja, i za opušteno istraživanje onoga što ih zaintrigira.

U brošuri je navedeno i koliko se čeka na raznim granicama, šta se sve obilazi, kakva je klima i hrana na pojedinim destinacijama, koje su valute i koliko novca treba poneti, koje nepredviđene sutuacije mogu da se dogode (i kako se za njih pripremiti). 

Najduže autobusko putovanje na svetu, ističu još u indijskoj agenciji, svakako je putovanje koje menja život. I ono koje omogućava svakom putniku da se uveri u tačnost izreke da je samo putovanje uvek važnije od konačnog odredišta.

Usputne znamenitosti

Dvadesetak putnika će narednog proleća obići prelepe pagode u Mjanmaru (nekadašnja Burma), upoznati retke vrste divovskih pandi u Čengduu, obići Kineski zid, posetiti istorijske gradove u Uzbekistanu (Buhara, Taškent, Samarkand), krstariti Kaspijskim morem u Kazahstanu. Biće u prilici da obiđu i Moskvu, Prag, Brisel, Frankfurt. Putovanje će se završiti u Londonu, a po dolasku u britansku prestonicu, autobus će krenuti natrag do Indije, istim putem.

Dvomesečni boravak na točkovima biće jedinstvena prilika za posebna iskustva. Putnici će moći da upoznaju i lokalne specifičnosti, i lokalno stanovništvo, meštane koji žive daleko od turističkih atrakcija. Moći će da sagledaju i razlike između istoka i zapada, te da svet u kom živimo vide na drugačiji način.

Adventures Overland

Adventures Overland je nagrađivana indijska putnička agencija koja organizuje različita putovanja i ekspedicije na svim kontinentima – osnovani su 2012, i do sada su organizovali putovanja u 70 zemalja širom sveta.

Agencija je specijalizovana za takozvane „luksuzne avanture“, odnosno Self Drive ekspedicije. Organizuju obilaske manje poznatih terena, a u sezoni 2013/14 organizovali su Veliko indijsko svetsko putovanje. Ovo putovanje dugo 90.000 kilometara obuhvatilo je 50 zemalja na 6 kontinenata. Snimljena je i reportaža, i emitovana na kanalu Discovery u Indiji kao putopisna serija od 10 epizoda.

Vlasnici Adventures Overland-a navode da njihova putovanja nisu samo prilika za upoznavanje novih ljudi, otkrivanje neistraženih regija, jedinstvenih kultura, novih gastronomija… Već da su to putovanja na kojima upoznajete sebe.

Fotografije: adventuresoverland.com

Najčitanije

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Viktorija i Dejvid Bekam sa kapama u „Peaky Blindersˮ stilu

Iako dizajnerka Viktorija Bekam živi na relaciji Engleska – Amerika, prvenstveno zbog posla, osnova njenog stila jeste sa područja porekla.…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Najnovije - Destinacija

6 najboljih evropskih gradova za šetnju

Šetnja je zdrava i uvek preporučljiva, a naročito kada obilazimo neko novo mesto koje do tada nismo posetili. Ovde ne…

Tri godine projekta Bee Connected – Povezivanje sa pčelama i prirodom

Projekat Bee Connected, koji ove jeseni obeležava tri godine postojanja, promovisao je na izuzetno konstruktivan način važnost pčela za očuvanje…

Najbolji manji gradovi u svetu u 2021.

Popularni njujorški magazin o putovanjima Conde Nast Traveler svake godine dodeljuje nagrade čitalaca – Readers’ Choice Awards, u raznim kategorijama.…

Može li Srbija da se prilagodi na nove klimatske uslove?

Mere adaptacije na klimatske promene u Srbiji moraju da prožimaju sve aspekte života ljudi, od poljoprivrede preko energetike do urbanog…

Promišljeni povratak prirode: Kako je zapuštenost jednog imanja pretvorena u njegovu najveću prednost

Ne rešavaj probleme, ne radi ništa i ne brini. Mogu li posedi koji prehranjuju porodice da postanu isplativi ako se…

Da li su plutajući gradovi budućnost?

Neke od projekcija iz postapokaliptičnih knjiga i filmova polako se bliže ostvarenju, a tiču se prevashodno klimatskih promena i globalnog…