Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Neobične irske tradicije i sujeverja

Mnogi običaji i sujeverja vode poreklo iz davnih vremena, a za mnoge uopšte ni ne znamo kako su nastali i zašto su nekada možda bili važni. To važi skoro za svaki narod, pa tako i za Irce. Oni su poznati kao narod kome je stalo do prirode, druženja, ispijanja piva, ali i tradicije. Njihov nacionalni praznik je Dan svetog Patrika, koji se obeležava 17. marta, a u susret njemu, danas vam predstavljamo neke od zanimljivih irskih tradicija i sujeverja.

Crvendać

Irci veruju da crvendać može da ima i pozitivno i negativno značenje. Ako vas primeti i prati unaokolo, to znači da je neka vama draga osoba u blizini. Ako pak, ova simpatična ptičica, pokuca na vaš prozor ili uleti u dom, to je znak da bi neko iz te kuće mogao da premine. Veliki broj Iraca veruje u to i kune se da im se to desilo bar jednom u životu.

Satovi na poklon

Pomislili biste da ručni sat na poklon deluje kao lep znak pažnje, bez obzira na to kome ga poklanjate. Međutim, ako ste u Irskoj i odlučite da sat poklonite partneru ili partnerki, dobro razmislite. Naime, oni veruju da to znači da ćete uskoro raskinuti vezu ili brak, jer sat simbolizuje zajedničko vreme koje je na isteku.

Sveća na prozoru pre Nove godine

Sveća koja se zapali tokom Božića simbolizuje ne samo dekoraciju, već i tradiciju koja datira iz vremena kada je katolička vera bila zakonom zabranjena. Sveće su tada bile znak katoličkim sveštenicima da mogu bezbedno da posete tu kuću. Danas ona predstavlja otvorenost kuće prema svim posetiocima, a ako izgori pre Nove godine, to bi moglo da znači lošu sreću tokom naredne godine. Neki roditelji takođe  objašnjavaju deci da tako zovu Deda Mraza da svrati i ostavi poklone.

Escajg na podu

Osim toga što pribor za jelo koji padne na pod mora da se opere, Irci veruju da je vrlo bitno koji deo pribora je u pitanju. Ukoliko vam ispadne nož, imaćete muškog posetioca. Ukoliko ispadne viljuška, u posetu će doći ženska osoba, a ako padne kašika, posetiće vas neko dete.

Češalj na podu

Za razliku od novčića, koje uvek treba pokupiti ako ga pronađete na ulici, češalj treba ostaviti gde ste ga videli. Novčić će vam doneti dobru sreću, dok se veruje da češalj pripada stvorenju banši, mitološkom duhu ženskog roda koji signalizuje smrt nekog člana porodice kroz vrisak ili zavijanje.

Ulazak i izlazak iz kuće

Kao i u mnogim drugim verovanjima i sujeverjima, i kod Iraca se spominju vrata kuće ili stana. Naime, oni veruju da treba u dom ući i iz njega izaći kroz ista vrata, jer ćete imati lošu sreću ako izađete na drugu stranu i kroz druga vrata.

Izvor: Pop Sugar

Fotografije: Unsplash