Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Novi salaš kraj Novog Sada – Vojvođanski salaš

AUTOR: Ivana Munišić Jovanović 31 May, 2021
Novi salaš kraj Novog Sada – Vojvođanski salaš

Salaši su pečat Vojvodine odvajkada. No, poslednjih godina oni se posebno bude kao ugostiteljska mesta i kao takvi razbuđuju i etno turizam u ravnici. Sve bogatijoj listi prijatnih mesta za beg od gradske gužve, u maju se pridružio i Vojvođanski salaš, čiji će adut biti to što je najbliži Novom Sadu (na svega 10-ak km), a dovoljno isključen iz njega.

Ovaj salaš nalazi se na Starom kaćkom putu 88. Domaćini su tri drugara – Marko Milutinović, Vladimir Kričković i Boban Spasojević koji su radeći zajedno u jednom pabu u gradu pokazali da sjajno funkcionišu i kao kolege. Upravo zbog toga odlučili su da zajedno otvore „nešto svoje”, a kada su igrom slučaja videli imanje na pomenutoj adresi, znali su da je to „to”, iako je tada izgledalo dosta drugačije. Zasukali su rukave, godinu dana adaptirali, sadili, gradili, a da su obavili dobar posao pokazalo se čim su otvorili dvorište, budući da su „nagrnuli” brojni gosti iz Novog Sada, Zrenjanina, Bačke Palanke, Beograda.

Dekorativni pampas ovog salaša već je zvezda Instagrama, ali mu fotogeničnošću parira i ostali salašarski dekor- karuce, fontana, vodenica, stari kredenac…

Salaš unutra ima 55 sedećih mesta, a prostrano dvorište sa pogledom na ravnicu i do 160. Ipak, zakupci kažu da ne planiraju proslave zatvorenog tipa, već da je ideja da su uvek otvoreni. To ipak ne znači da ne treba da rezervišete svoje mesto, jer se posebno vikendom može desiti „da su puni”.  

Ideja je i da ovo bude porodično mesto, pa najmlađi imaju svoj kutak za igranje sa rekvizitima. U planu je i druženje sa domaćim životinjama, kao i izgradnja nekoliko bungalova za prenoćište.

Sa menija na Vojvođanskom salašu preporučuju posebno vojvođansku punjenu vešalicu u maramici i gurmansku punjenu pljeskavicu, te juneće obraze u sopstvenom sosu, rolovane teleće paketiće u sosu od kajmaka i začinskog bilja, kao i svinjske medaljone na kajmaku. Od ribljih specijaliteta izdvaja se pastrmka punjena kajmakom. Za početak, tu su domaća i paradajz supa, kao i potaž dana, ili pohovani sir i punjena pohovana paprika kao predjelo, a za kraj obroka štrudla sa makom, pita sa borovnicama i sladoledom od vanile, gomboce, salašarski kolač i rezanci s makom! Vikendom tu možete konzumirati i pečenja, a za najmlađe pripremljen je i poseban meni.

Za one punoletne koji ne voze tu je Dedina rakija podruma Stanković, te široka lepeza vina u kojoj se kao vino kuće izdvaja vino Petrović iz Sremskih Karlovaca.

Vojvođanski ambijent subotom među drvećem oraha, kajsije, lešnika i vinove loze upotpune tamburaši!

Salaš je otvoren svakog dana od 9 do 22 sata, a kada epidemijski uslovi dozvole, radno vreme biće do 23 sata.

Stari Kaćki put 88
064/111-50-85