Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Ovo su najlepše zemlje sveta

Teško je odlučiti se za jedno mesto na kom ćete provesti odmor kada postoji toliko prelepih destinacija. Zbog toga su putnici iz celog sveta sastavili listu najlepših zemalja koje treba posetiti. Na njoj se nalaze mesta za ljubitelje plaža, ljubitelje planinarenja, ili one koji vole uzavrelu gradsku atmosferu.

Predstavljamo vam 10 zapanjujućih destinacija kao i činjenice koje potpuno objašnjavaju zašto se one moraju naći na listi svakog ozbiljnog turiste.

1. Peru

Prirodna čuda su ovde neverovatna.

Prirodna čuda su ovde neverovatna.

Ova zemlja je poznata po svojim fenomenalnim festivalima, ruševinama Inka i prirodnim čudima – kao što su prašuma Amazona, jezero Titikaka i planine Anda.

2. Finska

Zemlja hiljadu jezera.

Zemlja hiljadu jezera.

Finska se često naziva zemljom hiljadu jezera i ima ih više od 180.000. Tamo ljubitelji prirode uživaju u obilasku brojnih ostrva i dugim šetnjama u raskošnim šumama koje pokrivaju oko 3/4 zemljine površine. Ono što takođe nije loše znati je to da je Finska pristupačnija od ostalih nordijskih zemalja.

3. Indija

Začinjena hrana, plaže i neverovatna kultura odlikuju ovu zemlju.

Začinjena hrana, plaže i neverovatna kultura odlikuju ovu zemlju.

Ova zemlja fascinira ukusima svoje hrane, čudesnim plažama i raznolikošću svojih kultura.

U Indiji imate priliku da posetite jedan od najstarijih neprekidno naseljenih gradova na svetu, Varanasi, koji je i sam po sebi posebno iskustvo. Broj hramova u gradu je neverovatan – ima ih više od 23.000.

4. Meksiko

Kupanje i obilasci starih lokaliteta privlače turiste u Meksiko.

Kupanje i obilasci starih lokaliteta privlače turiste u Meksiko.

Među atrakcijama kojima turisti ne mogu odoleti u Meksiku su sunčane plaže i fantastični drevni lokaliteti – jedan od njih, 1.500 godina star grad Maja, Čičen Ica, uvršten je na listu novih 7 čuda sveta.

5. Sjedinjene Američke Države

Lepota nacionalnih parkova je neverovatna.

Lepota nacionalnih parkova je neverovatna.

Neki od razloga koji privlače turiste u SAD su njegove neverovatne plaže i nacionalni parkovi sa širokim izborom pejzaža.

4 nacionalna parka leže potpuno severno od Arktičkog kruga. Jedan od njih, Kapije Nacionalnog parka Arktika na Aljasci, spada u jedno od najdivljijih mesta ovog kontinenta. Popločani putevi i staze tamo ne postoje…

6. Island

Prizori kao sa razglednice

Prizori kao sa razglednice

U ovoj zemlji, prelepi prizori poput razglednica su svuda oko vas. Posmatranje polarne svetlosti ovde teško je zaboraviti: činjenica da se Island nalazi tako blizu Arktičkog kruga čini ga jednim od najboljih mesta na svetu za ovu vrstu avanture. Aurore se obično najbolje vide od sredine septembra do početka aprila.

7. Južna Afrika

Savršena destinacija za ljubitelje safarija.

Savršena destinacija za ljubitelje safarija.

Putnici dolaze u Južnu Afriku zbog idiličnih pogleda sa vrha Stolne planine, njihovog jedinstvenog vina, savršenog vremena na plaži i safarija.

Nacionalni park Kruger će oduševiti sve ljubitelje avanture. Kao jedan od najvećih rezervata divljači na kontinentu, pokriva područje od preko 12.000 kilometara. Ovo mesto je dom hiljada slonova, afričkih bizona i leoparda.

8. Novi Zeland

Zemlja veoma bogate flore i faune.

Zemlja veoma bogate flore i faune.

Oni koji prežive let duge relacije do Novog Zelanda biće nagrađeni raznolikošću lokalne flore i faune.

Ova zemlja je bogata čarobnim brdima, plažama, vodopadima i svetski poznatim fjordovima – najveći od njih, Tasmanski glečer, pokriva površinu od 39 kvadratnih kilometara.

9. Kanada

Još jedna zemlja sa prelepim nacionalnim parkovima.

Još jedna zemlja sa prelepim nacionalnim parkovima.

Živahni gradovi i neverovatni nacionalni parkovi nalaze se među poznatim znamenitostima Kanade. Najveći nacionalni park u zemlji, Nacionalni park Wood Buffalo, veći je od Švajcarske, pokrivajući područje od oko 27.000 kilometara u severnoj Alberti i južnim teritorijama.

10. Škotska

Bajkoviti zamkovi i bujna vegetacija privlače turiste.

Bajkoviti zamkovi i bujna vegetacija privlače turiste.

Putnici dolaze u Škotsku da vide zapanjujuće dvorce i naizgled beskrajne divlje plaže. Stoga, nije ni čudo što se biciklističke i planinarske staze ovde smatraju nekim od glavnih turističkih atrakcija. Pešačke duge staze, kao što su Vest Highland Way, Great Glen Way i South Upland Way, su među najboljima na svetu za iskusne planinare.

Da li ste nekada posetili neku od ovih destinacija?