Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Prva pešačka staza duž cele obale Velike Britanije

AUTOR: Jelena Jovanović 21 May, 2020
Prva pešačka staza duž cele obale Velike Britanije

Najduži uređeni i obeleženi obalni put na svetu, the English Coastal Path, počeo je da se gradi 2009. godine. Staza duga 4350 kilometara pruža priliku za upoznavanje prelepih i raznolikih pejzaža britanskog ostrva, obuhvata  četiri oblasti – severozapad, severoistok, jugoistok i jugozapad, i sledi čitavu tamošnju obalu. Ozbiljan pristup projektu podrazumevao je savladavanje raznih problema i prepreka, a očekuje se da ovaj veliki poduhvat bude završen ove godine.

Dug put do staze

Da bi se napravila staza tik uz morsku obalu (Velika Britanija se na jugu naslanja na Engleski kanal koji je razdvaja od Francuske, na severu je zapljuskuje Severno more, deo Atlantskog okeana) bila su potrebna brojna pregovaranja agencije Natural England i Ministarstva za ekologiju sa vlasnicima priobalnog zemljišta. Zatim, bilo je potrebno ispitati teren, uraditi potrebne radove na zemlji (silaža, drenaža), te osmisliti najprikladniju rutu za novu stazu.

Izgradnju staze je pokrenula i realizovala britanska vladina organizacija Natural England, a na čelu tima se 2010. našao Nil Konstabl, projektni menadžer ove organizacije. Prvi deo staze otvoren je za olimpijsko jedriličarsko takmičenje 2012. u Dorsetu, a nakon radova na jugu usledili su radovi na drugim deonicama staze. Osmišljeno je da Obalna staza Engleske (The England Coast Path) bude rađena (i otvarana) u etapama, a takav ambiciozni poduhvat zahtevao je precizna planiranja, i promišljanja. Mnogi delovi staze su uz samu obalu mora, a na nekim mestima ona zalazi u kopno. Staza je markirana, obeleženo je i gde se nalazite, i koliko je šta udaljeno.

Daleko od gradova i sela staza ima prirodnu, neobrađenu površinu, neki delovi su i blatnjavi kada je kišno vreme. Delovi staze urađeni su od drveta, tu su i asfaltne deonice, a u gradovima i selima stazu čine i šetališta i trotoari.

Raznoliki delovi engleske obale

U okviru engleske obalne staze na istočnoj obali, od gradića Hopton do Sea Palling-a, u pokrajini Norfolk, možete da pređete 34 kilometra, i da uživate u hladovini starog drveća, pogledu na peščane dine i duge plaže, kao i u živopisnim primorskim gradićima sa prelepim lukama. A nakon mestašceta Sea Palling pruža se tiha deonica puta koja vodi kroz tihu i mirnu, divlju prirodu. Pešačeći duž ovog dela engleske obale naići ćete i na popularne plaže oko gradića Hemsbi, i stići do atraktivnih primorskih gradova. Jedan od njih je i Great Yarmouth, gradić sa autentičnom atmosferom – tu je i centar pun veselih pabova, istorijskih zgrada i muzeja, luka puna radnika, veliko pristanište, prometna pijaca.

Posle industrijskog dela središta pokrajine Norfolk staza duž mora se nastavlja do primorskih gradova Gorlestona i Hoptona. Obalu u ovom delu odlikuju duge peščane plaže, a često se prolazi i pored istorijski važnih lokacija. Ovde je pronađeno 800.000 godina staro oružje od kremena, kao i čuveni fosil zapadnog Runtona. Impresivna su i sela u ovoj oblasti, a slavan je i lokalni specijalitet – Cromer crab. Reč je o smeđim rakovima koji se love u blizini Kromera, imaju veoma ukusno meso, a spremaju se u posebnom sosu.

I drugi delovi duge staze duž engleske obale nude pogled na predivne pejzaže – tu su i stenovite litice i peščane plaže, zelene livade, razno drveće i biljne vrste, razne vrste ptica…

Vodiči

Engleska staza je i pre svog zvaničnog završetka, u protekloj deceniji, počela da privlači veliki broj ljudi, ljubitelja prirode, i dugih šetnji. Među onima koji su izabrali drugačiji način da obiđu Veliku Britaniju je pre par godina bila i pedesetčetvorogodišnja britanska doktorka Rut Livingston. Ona je svoje pešačenje počela u pokrajini Norfolk, a zatim odlučila da ode i dalje uz obalu, i da prepešači još 5500 milja.

Svoja iskustva zabeležila je u knjizi Walking the English Coast (A Beginner’s Guide), i navela šta sve treba znati kada odlučite da se upustite u tu avanturu – kako čitati kartu, šta obući, šta obavezno poneti sa sobom, i šta vam uopšte ne treba, te kako izbeći pojavu plikova na stopalima. Uz praktične savete koji pomažu da na putu budete zdravi, sigurni, poletni i radoznali, tu su i brojne anegdote sa putovanja, i predivne fotografije.

Knjigu o svojim iskustvima hodanja po stazi koja pruža drugačiji pogled na Veliku Britaniju, i koja je veliki izazov za šetače, ljubitelje prirode, napisao je i Britanac Stiven Nil. On je stazu istraživao mesecima, i napisao detaljan, sadržajan vodič The England Coast Path.

Zabeležio je najbolja mesta za plivanje, traganje za fosilima, probanje morske hrane, za vožnju kanua… Nil je podelio knjigu prema 16 primorskih oblasti, i naveo preko 1000 mesta koja vredi videti, kao i obližnja mesta za kampovanje, i dobar provod. Tu su i mape, koordinate, uputstva, opisi, preporuke…

Dragocena priroda

Organizacija Natural England za svoj veliki poduhvat navodi da on ima nacionalni značaj, te da su ga zajedno realizovali oni koji brinu o životnoj sredini, volonteri, društveni aktivisti, vlasnici zemljišta, političari. Staza duž čitave britanske obale omogućava sagledavanje atmosfere priobalnog britanskog područja, otkriva turističke potencijale gradića na obali, podseća na mesta na kojima su se odvijali veliki istorijski događaji, pruža pogled na industrijske zone i brodogradilišta, kao i na savremene luke.

Najveći značaj ove staze je u tome što je reč o prvoj stazi duž čitave obale Velike Britanije (i najvećoj obalnoj stazi na svetu) i, posebno, u tome što ona otkriva prelepu, divlju i dragocenu prirodu.

Svi detalji o Obalnoj stazi Engleske mogu se videti na sajtu www.nationaltrail.co.uk.

I još…

National Trails, organizacija koja se bavi pešačkim stazama u Velikoj Britaniji, pod upravom je vladine statutarne agencije Natural England. Sve National Trails staze u Velikoj Britaniji su markirane simbolom žira.

Fotografije: Natural Trails

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Koji čaj je savršen za svaki horoskopski znak?

Sledeći put kada budete birali između čajeva i ne možete da se odlučite koji vam se više pije, možda bi…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Destinacija

Portugal uvodi vizu za digitalne nomade

Svi više zemalja uvodi nešto što se zove viza za digitalne nomade, a sada je na red došao Portugal, što…

Kako da primetite prve znake dijabetesa kod mačaka?

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti kod ljudi. Ovo oboljenje, međutim, mogu imati i mačke, zbog čega je veoma važno…

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…