Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

U Severnoj Koreji već decenijama postoji „hotel propasti“ koji do sada nije video nijednog gosta

AUTOR: CityMagazine 28 Mar, 2021
U Severnoj Koreji već decenijama postoji „hotel propasti“ koji do sada nije video nijednog gosta

Hotelska industrija u svetu je u prethodnih godinu dana bila značajno pogođena pandemijom korona virusa. Za jedan hotel u Severnoj Koreji, s druge strane, ništa se nije promenilo u odnosu na poslednje tri decenije; on, naime, i dalje ne prima goste.

Hotel Rjugjong nalazi se u Pjongjangu i ima čak 105 spratova. Izgradnja ovog zdanja, prepoznatljivog po svom piramidalnom obliku, započeta je još davne 1987, kada je zemljom vladao Kim Il Sung. Danas, međutim, hotel još uvek nije završen, zbog čega je i dalje upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najviša zgrada na svetu u kojoj niko ne živi.

Foto: Nicor/CC 3.0/Wikimedia Commons

Vlasti Severne Koreje su odlučile da sagrade ovaj hotel kako bi dokazali svoju superiornost u odnosu na Južnokoreance, koji su pred Olimpijske igre u Seulu 1988. doneli odluku da izgrade neboder sa 63 sprata. Plan je bio da novi hotel u Pjongjangu ima čak 3.000 soba i 5 restorana na samom vrhu građevine.

Specifičan piramidalni dizajn hotela nije izabran iz estetskih razloga, već praktičnih. Severnokoreanci, naime, nisu koristili čelik u svojim građevinama već samo armirani beton, pa je bilo potrebno da jedna ovako visoka zgrada ima što šire podnožje.

Foto: Jakro64/CC 3.0/Wikimedia Commons

Rad na hotelu je zaustavljen već 1991, jer je nakon raspada Sovjetskog saveza zemlja prolazila kroz veliku ekonomsku krizu. Godine 2008, egipatska kompanija Orascom, koja je dovela 3G tehnologiju u Severnu Koreju, obavezala se da će staru i oronulu fasadu hotela pokriti staklenim panelima. Za sada nije poznato da li se i koliko radilo na enterijeru hotela, ali postoji informacija da bi završetak izgradnje Rjugjonga koštao bar 2 milijarde dolara, što je 10% severnokorejskog bruto domaćeg proizvoda.

Hotel od 2018. prevashodno služi kao veliki ekran na kome se svakodnevno emituju državne propagandne poruke.

Izvor: Design Taxi
Izvor naslovne slike: Clay Gilliland/CC 2.0/Wikimedia Commons