Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Upoznajte se sa nekim od najlepših svetih mesta na svetu

AUTOR: Isidora Spasić 09 May, 2020
Upoznajte se sa nekim od najlepših svetih mesta na svetu

Postoji toliko vizuelno spektakularnih svetih mesta, da je zaista teško izdvojiti samo neka. Pomislite samo na Jerusalim, Meku, Vatikan, reku Gang, Sinajsku goru, Stounhendž, crkvu Vasilija Blaženog, Sagrada familiju, Notr Dam… Ali, vreme je da se sada upoznate sa nekim drugim najlepšim svetim mestima na svetu.

Zmajevo gnezdo, Butan

Ovaj budistički hram i manastir nalazi se na litici od 900 m nadmorske visine. Sagrađen je 1692. godine, na mestu gde je po legendi bila pećina u kojoj je Guru Rinpoče meditirao tri godine, tri meseca, i tri sata. Do manastira se može doći jedino peške, za šta je potrebno oko dva sata hoda.

Foto: www.earthtrekkers.com

Beli hram, Tajland

Hram se originalno zove Vat Rong Kun, a sagrađen je ne tako davne 1997. godine. Bela struktura predstavlja odu Budinoj čistoti, kao i samsariciklusu života koji je definisan rođenjem, postojanjem, i smrću.

Foto: www.theculturetrip.com

Roze džamija, Iran

Nasir al-Mulk džamija, izgrađena 1888. godine, prepoznatljiva je po svojoj unutrašnjosti u kojoj vlada mnoštvo boja. Takav efekat kreira kombinacija vitraža i mozaika, koji po dnevnom svetlu stvaraju utisak prevashodno roze duge.

Foto: www.omnivagant.com

Abu Simbel, Egipat

Kompleks hramova nastao je za vreme vladavine Ramzesa II. U sklopu su dva hrama i četiri velike statue, podignuti na peščanoj litici. Hramovi su posvećeni bogu sunca Amon-Ra-u.

Foto: www.earthtrekkers.com

Angkor Vat, Kambodža

Očaravajući grad-hram datira iz XII veka. Napravljen je po uzoru na mitološku Meru planinu, gde se verovalo da žive bogovi. Hram povezuje hinduizam i budizam, dok arhitekturu čini preko 3000 uklesanih nimfi i drugih figura.

Foto: www.rei.com

Borobudur, Indonezija

Budistički hram datira iz VIII veka. Izdiže se na tri nivoa, i ima 72 stupe. Struktura građevine simboliše put ka prosvetljenju. Svaki nivo je nivo univerzuma, a što je neko bliži vrhu, to je bliži nirvani.

Foto: www.timetravelturtle.com

Španska sinagoga, Češka

Sinagoga je podignuta 1868. godine, a njena zlatna unutrašnjost oduzima dah. Osim što je sveto mesto, u njoj se mogu videti i dve stalne izložbe. Jedna je vezana za život Jevreja iz regije, a druga za njhove zlatne artefakte.

Foto: www.gettingstamped.com

Sikstinska kapela, Italija

Oslikan plafon, kao i ostatak katedrale, delo su Mikelanđela i njegovih pomoćnika iz doba renesanse. Freske prikazuju scene iz Biblije, a najpoznatija scena je Stvaranje Adama.

Foto: www.journeystoitaly.com

Meteori, Grčka

Pravoslavni monasi su u XI veku nastanili pećine, još pre nego što su tu manastiri bili izgrađeni. Nakon vekova burne istorije, sada na visokoj kamenoj litici stoje 24 manastira, od kojih je 6 otvoreno za posetioce.

Foto: www.stuff.co.nz

Veliki crveni kamen, Australija

Uluru je sveto mesto Aboridžina, koji su verovali da ovu džinovsku crvenu stenu nastanjuju duhovi njihovih predaka. Najimpresivnije izgleda tokom sumraka i svitanja, pa se posetioci tada najviše mogu diviti ovoj prirodnoj lepoti.

Foto: www.edition.cnn.com

Kapela svetog krsta, Amerika

Modernu katedralu projektovao je jedan od učenika Frenka Lojda Rajta, 1956. godine. Pozicija je neobična jer se crkva nalazi između dva velelepna šljunkovita kamena, dok arhitekturu krasi veliki krst na prednjoj strani građevine.

Foto: www.art-now-and-then.blogspot.com

Hallgrímskirkja, Island

Svoj naziv ova luteranska crkva dobila je po jednom važnom islandskom pesniku i svešteniku. Savremen izgled oslikava se u betonskoj fasadi, koja po obliku imitira pejzaže Islanda.

Foto: www.pinterest.com

Naslovna slika: www.aseandigest.net

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Koji čaj je savršen za svaki horoskopski znak?

Sledeći put kada budete birali između čajeva i ne možete da se odlučite koji vam se više pije, možda bi…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Destinacija

Portugal uvodi vizu za digitalne nomade

Svi više zemalja uvodi nešto što se zove viza za digitalne nomade, a sada je na red došao Portugal, što…

Kako da primetite prve znake dijabetesa kod mačaka?

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti kod ljudi. Ovo oboljenje, međutim, mogu imati i mačke, zbog čega je veoma važno…

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…