Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Urbanistički projekti koji će promeniti poznate gradove

AUTOR: CityMagazine 25 Feb, 2021
Urbanistički projekti koji će promeniti poznate gradove

Gradovi se stalno menjaju i, često, rastu. Pojavljuju se nove građevine i četvrti koje nisu postojale, a princip predgrađa i prigradskih naselja stalno se menja, jer mnoga od njih postaju deo grada. U svakoj zemlji postoje razni urbanistički projekti, sa ovim ili onim ciljem, ali šta su preovladavajući trendovi? Osim sveprisutnog širenja, mnogi se odlučuju za zelenilo i ekološke varijante, kao način pariranja ogromnom globalnom zagađenju. To obuhvata sadnju drveća, korišćenje solarnih panela i implementaciju različitih oblika pešačkih zona. A koji su to projekti koji će imati veliki uticaj na poznate gradove širom sveta, saznajte u nastavku.

Pariz

Foto: Apur / Céline Orsingher

Francuska prestonica je prelepa i prepoznatljiva po mnogim građevinama i oblastima, ali ono što joj fali je zelenilo. To bi trebalo da se promeni u narednim godinama, jer postoji nekoliko projekata čiji je cilj ozelenjavanje i smanjenje zagađenja. Pre svega, grad planira četiri „urbane šume“ u blizini velikih znamenitosti, a do 2026. godine trebalo bi da bude posađeno 170 hiljada sadnica drveća, sa ciljem da do 2030. polovina grada obuhvata ove zelene oblasti. Osim toga, radiće se i na stazama za bicikle i pretvaranju pojedinih ulica u pešačke zone.

Los Anđeles

Foto: Shimahara Visual/Aerial Rapid Transit Technologies LLC

Ovaj grad ozloglašen je po gužvi u saobraćaju i vremenu koje je potrebno stanovnicima da dođu iz jedan kraj u drugi. Jedan od novih predloga obuhvata dve gondole, sa ciljem da se izbegnu gužve na samim ulicama. Predloženo je par mogućih ruta kojima bi se one kretale, ali za sada deluje da bi to bio samo flaster na gomilu problema, a ne dugoročno rešenje. A tek kada turisti pohrle da se provozaju gondolom…

Tokio

Foto: Toyota

Iako je Tojota poznata po proizvodnji automobila, u poslednje vreme ova kompanija investirala je veliku sumu novca u razvoje veštačke inteligencije i njenu primenu u robotima i automobilima. Deo razloga su Olimpijske igre koje treba da se održe u ovoj zemlji, a deo je izgradnja „pametnog grada“ u podnožju planine Fudži, nadomak Tokija. U tom gradu, veštačka inteligencija biće zadužena za skoro sve sfere života, a za početak se očekuje da će se dve hiljade ljudi zaposlenih u firmi preseliti tamo sa svojim porodicama. Samo da roboti nisu gledali distopijsku naučnu fantastiku…

Seul

Foto: Seoul Metropolitan Government

Južnokorejska prestonica ima za cilj da pošumi što više delova grada i tako smanji prosečnu godišnju temperaturu i stepen zagađenja. Ideja je da se posade svojevrsne šume koje će poboljšati cirkulaciju vazduha, odnosno usmeriti čist, svež vazduh sa obližnjih planina do centra grada. Očekuje se da će se letnja temperatura smanjiti i do 7 stepeni, a regulisati i nivo zagađenja. Sadnja će obuhvatati borovo, javorovo, hrastovo i trešnjino drvo.

Moskva

Foto: Foster + Partners

Ova zgrada mogla bi da postane najviša na svetu, a planovi su da obuhvata čak 2,5 miliona kvadratnih metara kancelarijskog i drugog prostora. Imaće oblik šatora i biti smeštena na ostrvu koje treba da bude u potpunosti ekološki efikasno. Zgrada bi trebalo da bude urađena tako da njen spoljni sloj štiti od hladnoće zimi i omogućava prirodno rashlađivanje leti. Očekuje se i izgradnja turbina za vetar i solarnih panela, koji bi davali ekološku energiju za kancelarije, stanove, prodavnice i kulturne objekte koji bi bili obuhvaćeni projektom. O ovome se priča već više od jedne decenije i izgradnja nije započela jer nije skupljeno dovoljno izvora finansiranja, ali se od prvobitne ideje ne odustaje.

Montreal

Foto: civiliti + Mandaworks /SNC Lavalin/Lasalle-NHC/ UDO Design/ Biodiversité Conseil/ Lamontagne Consultants/EVOQ

Kanadski grad takođe ima ambiciozne planove za ozelenjavanje, pa je tako ideja da se jedna od većih ulica u gradu pretvori u šumsku oblast. Tu bi trebalo da bude posađeno na stotine drveća i da se napravi nekoliko gradskih varijanti močvara, koje će doneti čistiji i nešto hladniji vazduh. To je još jedan od gradova koji ima probleme sa zagađanjem, a rad na najavljenom projektu trebalo bi da započne za dve do tri godine.

Njujork

Foto: Rescubika Studio

Grad koji ima puno prepoznatljivih građevina trebalo bi da dobije još jednu koja će biti zaista posebna. Naime, ideja iza zgrade koja će biti u obliku kruzera, ali prekrivena zelenilom, jeste da upija više štetnih gasova nego što ih proizvodi i tako bude neka vrsta filtera za čišćenje vazduha. U tome bi trebalo da učestvuju vetrogeneratori, solarni paneli i naravno, puno drveća. Projekat deluje veoma ambiciozno i pitanje je da li će biti ostvaren baš u obliku u kom je zamišljen, ali bi mogao da postane još jedan zaštitni znak ovog grada.

Izvor: Time Out

Naslovna fotografija: Rescubika Studio