Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Uzbudljivi evropski kopneni putevi

Ako ste se uželeli slobode, širine i kretanja, možda je pravi trenutak da osmislite svoj road trip. Evropa ima duge i sređene kopnene puteve pored kojih su prelepi i neočekivani prizori, uzbudljiva istorija, kulturne znamenitosti… Ovakva putovanja su poseban izazov, i donose mnogo toga. I sve je više onih koji se upuštaju u individualne avanture sa željom da određenu regiju sagledaju u celini.

Romantični put

Romantični put (Romantische Straße), 460 kilometara dug tematski put na jugu Nemačke koji povezuje živopisne gradiće i zamkove osmislile su turističke agencije pedesetih godina prošlog veka. Reč je o kopnenim putevima između Vircburga i Fusena u južnoj Nemačkoj, u Bavariji, i oblasti Baden-Virtemberg. Zanimljivo je da je put postojao i u srednjem veku – tada je povezivao centralnu Nemačku sa jugom zemlje. Danas su putevi ovog regiona omiljeni među turistima koji su u potrazi za pravim nemačkim duhom, atmosferom i kulturom. Duž Romantičnog puta nalaze se gradovi Nerdlingen, Dinkelsbil, Rotenburg, kao i mnogi zamkovi – čuveni su Burg Harburg i Nojšvanštajn.

Foto: arenatravel.rs

Kružni put na Islandu

Kružni put na Islandu (Ring Road) je nacionalni kopneni put oko ostrva koji povezuje većinu naseljenih oblasti ostrva. Dužina puta je 1,322 kilometra, a kraj njega se nalaze neke od najpopularnijih turističkih atrakcija, kao što su vodopadi Seljalandsfos i Skogafos, plaža sa crnim peskom Rejnisfjara, kao i poznata laguna glečera – Jokulsarlon.  

Kružni put na Islandu je završen 1974. godine, a tada je otvoren i most preko reke Skeidara. Put spaja prestonicu Islanda, Rejkjavik, sa drugim najvećim gradom na ostrvu – Akirejrijem. Put je znatno skraćen 1998, kada je otvoren tunel ispod fjorda Hvalfjordur –  najveći tunel na Islandu, dug 5,8 kilometara i čitavih 165 metara ispod nivoa mora. Island je ostrvo poznato po glečerima, aktivnim vulkanima, nestvarnim prizorima… Vožnja kružnim putem je jedinstvena prilika da se sagleda sva lepota tamošnje prirode, i posete zanimljivi gradovi.

Foto: guidetoiceland.is

Pogled na Atlantik

Lepote Irske mogu se iskusiti i na Divljem Atlantskom putu (Wild Atlantic Way) dugom 2500 kilometara. Potrebno vam je oko dve nedelje za ovu avanturu, a vožnja počinje u gradu Kinsale na jugu, i završava se u gradu Malin Head, na severu. Put koji je jedan od najdužih kopnenih puteva na svetu, odvešće vas do mnogih toponima koje vredi obići – tu su mistično manastirsko ostrvo Skelig Majkl, stene Mohera, močvara Konemara, prelepa mesta za surfovanje u zalivu Donegal…

Divlji Atlantski put koji se proteže kroz devet okruga i tri provincije zvanično je otvoren 2014. godine.

Foto: evoke.ie

Duž norveških fjordova

U oblasti Hegeland u Norveškoj, na zapadnoj obali nalazi se put uz obalu dug 430 kilometara. Put vodi od Holma do Stromena, vožnja traje tri dana (prenoćište se podrazumeva), a pogled se širi na raskošne pejzaže – na razuđene obale i prelepe fjordove.

Norveška kopnena ruta Helgelandskisten najduža je od 18 kopnenih ruta u zemlji. Podrazumeva i šest putovanja trajektom, a na putu od Jektvika do Kilboghamna prelazi se arktički krug na 66 stepeni severne geografske širine. Ovde se mogu videti jedinstveni prirodni fenomeni kao što je Saltstraumen – najveći plimni vrtlog na svetu, ili Svartisen – drugi najveći glečer u Norveškoj. Može se videti i ponoćno sunce južno od polarnog kruga, kao i ostrvo Vega koje se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Foto: integral-zagreb.hr

Srebrni rimski put                                                                    

Od Sevilje do Ovijeda, u zapadnoj Španiji, proteže se Srebrni put (Ruta de la Plata). Kopnena trasa koja datira iz antičkog doba prolazi kroz 4 regiona i 7 provincija, duga je 800 kilometara, i u njoj se može uživati čak nedelju dana.

Ruta de la Plata je nekadašnji rimski put. Poznato je da su prvi veliki graditelji puteva u Evropi bili Rimljani, te da je Rimsko carstvo bilo prekriveno putevima još pre 2000 godina. Nakon njegovog pada, mnogi putevi su nastavili da se koriste, i vremenom su obnovljeni. Veliki Srebrni put u Španiji prolazi pored mnogih arheoloških nalazišta, tu su ostaci antičkih gradova, akvadukti, mostovi, tvrđave… Duž puta koji se proteže od juga Španije do severa nalaze se prelepi pejzaži i gradovi. Na jugu je impresivna prestonica Andaluzije, Sevilja. Stari grad se prostire na 4 kvadratna kilometra, a kompleks palate Alhazar, katedrala u Sevilji i Opšti arhiv nalaze se na listi svetske baštine UNESCO-a. Uz Srebrni put je i Salamanka, čiji je Stari grad takođe na listi svetske kulturne baštine od 1998. Put vodi i kroz razne vinske regije, i pruža mogućnost da probate tamošnja vina, i uživate u lokalnoj gastronomiji, i poznatim specijalitetima, kao što je šunka Serano.  

Zanimljivo je da je Ruta de la Plata poslednjih godina postala popularna alternativa francuskom putu za hodočasnike koji šetaju, voze bicikl ili voze do Santjago de Kompostela (važna destinacija hrišćanskog hodočašća, na severu Španije).

Foto: Ruta via de la Plata FB page

Obilazak Švajcarske

U Švajcarskoj možete proći čitavu zemlju putem dugim 1600 kilometara. Veliku turu (Grand Tour) promovisala je 2015. godine marketinška organizacija Švajcarski turizam sa idejom da strancima predoči način da za kratko vreme obiđu čitavu zemlju, i vide mnoge znamenitosti među kojima je i 11 onih koji su na listi svetske baštine organizacije UNESCO.

Cilj osmišljavanja Velike ture bio je da se individualnim turistima olakša planiranje i realizovanje putovanja po Švajcarskoj automobilom ili motociklom. Duž rute se nalazi 51 grad, i čak 22 jezera, najviša tačka puta je prevoj Furka na 2429 metara nadmorske visine, a najniža tačka je jezero Mađore, na 193 metara nadmorske visine. Za obilazak vam je potrebno najmanje sedam dana, ako putujete najmanje pet sati dnevno. Put vodi i kroz Alpe, tako da nije uvek zagarantovana prohodnost tokom zimskih meseci. Prolazi se pored svih važnih švajcarskih gradova – Bazela, Berna, Lucerna, Ciriha, Šafhauzena, Sankt Galena i Ženeve, a među prirodnim lepotama izdvajaju se pogledi na vodopade Rajne, pejzaže Apencelerlenda, na gradić Davos, na Engadin sa švajcarskim nacionalnim parkom, Tičino, Askonu, vrh Materhorn, zamak Šilon.

Velika tura se odvija uobičajenom švajcarskom putnom mrežom. Od letnje sezone 2016. godine, Grand Tour ima posebne putokaze – 650 smeđih znakova koji su raspoređeni duž čitavog puta.

Foto: telegraph.co.uk

Put preko Pirineja

Preko Pirineja, Španije i Francuske, od Portboua do Hake (od istoka ka zapadu) nalazi se verovatno najlepši planinski put u Evropi, dug 450 kilometara. Reč je o nacionalnom putu N260 u španskim Pirinejima. Autoput započinje na španskoj mediteranskoj obali, i vodi oko 500 kilometara preko planina do Hake. Čitav put se može proći za dva dana, a među biserima ovog regiona je katalonski gradić Figeras, rodno mesto genijalnog i ekscentričnog španskog slikara Salvadora Dalija. U Figerasu se danas nalazi Dalijev muzej.

Foto: Wikipedia/Ashley Pomeroy

Fotografije za naslovni kolaž: luxurybackpacking.net; Wikipedia/ Thomas Wolf

Najčitanije

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Destinacija

Ovo su najpopularnija imena za pse u svetu

Ako planirate da nabavite psa ili razmišljate o tome kako da nazovete svog novog mezimca, spisak najpopularnijih imena za pse…

Portugal uvodi vizu za digitalne nomade

Svi više zemalja uvodi nešto što se zove viza za digitalne nomade, a sada je na red došao Portugal, što…

Kako da primetite prve znake dijabetesa kod mačaka?

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti kod ljudi. Ovo oboljenje, međutim, mogu imati i mačke, zbog čega je veoma važno…

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…