Bingo torta: Recept koji će vas oduševiti
Bingo torta je popularan desert sa ukusnim kremama i keksom.
Evo osnovnog recepta kako da je pripremite:
Sastojci:
Za biskvit:
200 g keksa (plazma keksa, petit beurre i sl.)
100 g putera (omekšalog)
100 g šećera u prahu
Žuti fil:
500 ml mleka
4 žumanca
100 g šećera
40 g gustina (ili brašna)
1 kesica vanilin šećera
100 g putera (omekšalog)
Braon fil:
500 ml mleka
4 žumanca
100 g šećera
40 g gustina (ili brašna)
1 kesica vanilin šećera
100 g putera (omekšalog)
100 gr čokolade za kuvanje (po izboru)
Za čokoladnu glazuru:
100 g tamne čokolade
50 g putera
Uputstvo:
Priprema biskvita:
Keks sameljite pa ga pomešajte sa omekšalim puterom i šećerom u prahu dok ne dobijete homogenu smesu.
Dno okruglog kalupa (prečnika 24 cm) obložite papirom za pečenje, a zatim ravnomerno rasporedite smesu od keksa i pritisnite je kako biste dobili ravnu površinu. Stavite kalup u frižider dok pripremate kreme.
Priprema žutog fila:
U šerpi zagrejte mleko do ključanja.
Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete svetlu i penastu smesu. Dodajte gustin (ili brašno) i dobro promešajte.
Postepeno sipajte zagrejano mleko u smesu od žumanaca, neprestano mešajući.
Vratite smesu u šerpu i kuvajte je na srednjoj vatri, neprestano mešajući dok se ne zgusne u kremu.
Sklonite kremu sa vatre i ostavite je da se potpuno ohladi.
U ohlađenu kremu dodajte omekšali puter i dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku kremu.
Priprema braon fila:
Postupak je isti kao i za žuti fil, ali dodajte topljenu čokoladu .
Slaganje torte:
Izvadite kalup sa biskvitom iz frižidera. Prelijte prvo žuti fil preko biskvita i poravnajte je.
Zatim prelijte braon preko žute, možete i red keksa između da stavite.
Vratite tortu u frižider i ostavite je da se dobro ohladi i stegne (najbolje preko noći).
Priprema čokoladne glazure:
Na pari otopite tamnu čokoladu sa puterom i dobro promešajte dok se ne sjedini.
Preliv i ukrašavanje:
Izvadite tortu iz frižidera i prelijte je čokoladnom glazurom. Možete je ukrasiti po želji, npr. rendanom čokoladom, šarenim mrvicama, šlagom, voćem, itd.
Vratite tortu u frižider da se glazura stegne pre služenja.
Vaša ukusna bingo torta je spremna za uživanje!