Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije

AUTOR: Isidora Spasić 17 Oct, 2015
„Bosiljčić“ ratluk i bombone: Ukus detinjstva i za nove generacije

Za sve sladokusce (ako uopšte mogu postojati oni koji to nisu), a koji žele da odahnu od lažnog sjaja novokomponovanih poslastičarnica, postoji jedno magično mesto. Zapravo, postoji još samo jedno takvo mesto u Beogradu – samostalna zanatska radnja za izradu bombona i ratluka “Bosiljčić”.

Ova bombondžinica, osnovana davne 1936. godine, svedoči o starom Beogradu, dok originalni enterijer svojim izgledom asocira na scenu kao iz bajke ili na prelepu ilustraciju u slikovnici.

Zanatska radnja za izradu bombona i ratluka “Bosiljčić”, foto: Isidora Spasić

Treća generacija, dva brata, trenutno vode ovu slatku radionicu, čiji se proizvodi i dalje prave po originalnoj recepturi deda Branka, koji je ujedno i osnivač. U ručnoj izradi ratluka, bombona i lizalica, koriste se isključivo prirodni sastojci, bez hemijskih dodataka. Tako su karamel bombone napravljene od putera, mleka i lešnika.

Ima za svakoga po nešto: stariji vole ratluk, srednja generacija žele bombone, a mlađi lizalice.

Zanatska radnja za izradu bombona i ratluka “Bosiljčić”, foto: Isidora Spasić

Najpopularniji su svakao ratluci, kojih ima u rekordnih 20 ukusa, toliko mekani i aromatični da je nemoguće zaustaviti se samo na jednom – onom tradicionalnom, uz kafu. Ruža i orah, rum i suva šljiva, brusnica, vanila, ruža i suvo grožđe, kao i posebno traženi bergamot, čine deo asortimana. Za “bezobrazniji” izbor tu su i ratluci preliveni belgijskom čokoladom.

Zanatska radnja za izradu bombona i ratluka “Bosiljčić”, foto: Isidora Spasić

Svilene i žele samo su neke od bombona u ponudi, a ako se odlučite za lizalice, tu su kišobran, cuclica, luša, srce.., koji zbog svog šarmantnog izgleda mogu ostati i nepojedeni ukrasi. Oni su “toliko izašli iz mode, da su se ponovo vratili”, kako mudro kaže gospodin Bosiljčić.

Zanatska radnja za izradu bombona i ratluka “Bosiljčić”, foto: Isidora Spasić

Za instant osmeh, kršenje dijete, osećaj u ustima zbog kojeg ćete zažmuriti, dobar nivo šećera u krvi, kao uvek lep poklon onda kada želite da impresionirate nekoga ili jednostavno častite sebe…

Poranite, jer Bosiljčići rade od 7 do 19h radnim danom, subotom od 8 do 14h. Nedeljom odmorite, da biste se u ponedeljak opet vratili u Gavrila Principa 14

Najčitanije

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Najnovije - Gastro

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…