• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Slavski kolač: Tradicionalni recept
Slavski kolač, techograce / Alamy / Alamy / Profimedia

Slavski kolač: Tradicionalni recept

CityMagazine
19.09.2023. 2 min

Evo osnovnog recepta za pripremu slavskog kolača.

Potrebno je:

500 g brašna
1 kesica suvog kvasca (oko 7 g)
1 šolja mlakog mleka
2 kašičice šećera
Prstohvat soli
2 jaja
100 g putera (ili margarina)
Ulje za premazivanje kalupa
Žito za ukrašavanje (opciono)
Ikonica ili sveća (za dekoraciju)

Priprema:

U velikoj činiji, pomešajte suvi kvasac, mlako mleko i šećer. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira i stvori mehuriće.


U drugoj činiji, prosejte brašno i dodajte prstohvat soli.


Umutite jaja i dodajte ih u aktivirani kvasac. Takođe, dodajte omekšani puter ili margarin.
Postepeno dodajte suve sastojke (brašno i so) u mokre sastojke (kvasac, jaja i puter). Mešajte dok se sve dobro ne sjedini i formira testo.

Testo premestite na pobrašnjenu površinu i mesite ga nekoliko minuta dok postane glatko i elastično.


Vratite testo u činiju, prekrijte je krpom ili folijom, i ostavite na toplom mestu da se udvostruči u veličini, što obično traje oko sat vremena.

Nakon što se testo udvostruči, premesite ga i oblikujte ga u okruglu ili ovalnu loptu.


Premažite kalup za pečenje uljem i stavite testo u sredinu kalupa.


Premažite površinu testa sa malo vode i pospite žitom po želji. Možete oblikovati testo da izgleda kao krst ili drugi simbol.

Pokrijte testo krpom i ostavite da odmara još 15-20 minuta.


U međuvremenu, zagrijte rernu na 180°C.

Supa se jela samo u gradu, hleb je bio gnjecav, a gibanica kojom se hvalimo nije naša: Istorija srpske hrane od A do Š


Stavite kalup sa testom u prethodno zagrijanu rernu i pecite kolač oko 30-35 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđi na vrhu i lepo naraste.


Nakon pečenja, izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se ohladi.


Kada je kolač potpuno ohlađen, možete ga ukrasiti ikonicom i svećom, kao i drugim tradicionalnim simbolima slave.

Slavski kolač je gotov i spreman za postavljanje na slavsku trpezu.

Ovo je osnovni recept, ali se u različitim krajevima i porodicama mogu naći varijacije.

Oznake:

receptslavski kolač

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Krompir paprikaš: Recept koji morate da imate
Prethodni

Krompir paprikaš: Recept koji morate da imate

Krofne: Recept za početnike
Sledeći

Krofne: Recept za početnike

Sledeći
Krofne: Recept za početnike
19.09.2023.

Krofne: Recept za početnike

Prethodni
18.09.2023.

Krompir paprikaš: Recept koji morate da imate

Krompir paprikaš: Recept koji morate da imate

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Jakov Jozinović
    Ovo je glavno pitanje koje su postavljali ljudi iz Beograda ovih dana, i kakve veze sa tim ima Jakov Jozinović
    CityMagazine
    predator divljina
    Specijalna projekcija filma „Predator: Divljina“ 5. novembra
    CityMagazine
    Crna svadba
    Pogledali smo drugu sezonu serije “Crna svadba” i dobili smo sve, sem onoga što smo želeli
    CityMagazine
    superpaun
    Indie rock bend Superpaun objavio album prvenac „Ti si heroj“: Pravedni borac protiv nepravedne svakodnevice
    CityMagazine
    hbo max novembar
    Novembar na HBO MAX: Erotika, komedije i kuvanje
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖