Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Način kako da spremimo pasulj brže, a da ne nadima je jednostavan, a “tajni sastojak” ima svako kod kuće

AUTOR: CityMagazine 11 Nov, 2022
Način kako da spremimo pasulj brže, a da ne nadima je jednostavan, a “tajni sastojak” ima svako kod kuće

Kuvani pasulj se nalazi visoko na listi omiljenih jela, ali će vam svaki kuvar reći da termin “prosto kao pasulj” se ne odnosi i na kuvanje ove namirnice i da treba par dobrih caka da se spremi ukusan pasulj.

Jedan od problema sa kojim se susreću ljudi kod pripremanja je taj da pasulj ima potrebu za dužom termičkom obradom. Zbog toga je potpuno legitimno pitanje koje se postavlja, a to je kako da se pasulj brže skuva.

Razume se, jedan od najlakših načina za brzo kuvanje pasulja, ispitan i siguran, je taj da se pasulj potopi prethodne noći u hladnu vodu. Ona se nakon toga izbaci, sipa se nova voda i tada je proces kuvanja u običnoj šerpi dosta kraći.

Međutim, iz mnogo različitih razloga ova kuhinjska alatka u mnogim domaćinstvima nedostaje i kada je tako, možete probati druge trikove za brže kuvanje koje smo naučili od naših baka.

Dobro je da kod prvog kuvanja pasulja u vodu dodate 1 kašičicu sode bikarbone. Ostavite pasulj da se krčka najmanje 15 minuta, nakon toga ocedite vodu i dodajte malo ulja.

Dobro promešajte, kako bi bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.

Dolijte hladnu vodu u odnosu 4:1 prema pasulju, dodajte 50 ml rakije i prokuvajte. Ostavite da se krčka 45-50 minuta i trebalo bi da imate potpuno skuvan pasulj.

I na poslednjem mestu, ali ne i po važnosti – vreme za kuvanje pasulja zavisi pre svega od njegove vrste i kvaliteta. Nekvalitetan i star pasulj možda se i nikada ne skuva da bi bio kao što treba da bude, nezavisno od vremena koje provede u šerpi.

Naslovna fotografija: P.O.sitive Negative on Unsplash

Najčitanije

Nedostatak vitamina B-12 je čest problem koji može ostaviti ozbiljne posledice na zdravlje

Nedostatak vitamina B12 uobičajen je zdravstveni problem koji pogađa oko 13% ljudi. B12 je oskudan u ishrani, a nalazi se…

Ovo je 10 najlepših žena svih vremena po izboru običnih ljudi: Prvo mesto je baš iznenađenje

Da li se slažete sa njihovim izborom? Lepota nije nešto što se može izmeriti ili oceniti, ali ljudi iz nekog…

Najbrži test inteligencije ima samo 3 pitanja, a na njemu padne 83 odsto ljudi: Da li ste među njima?

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svetu, a potrebna su samo tri pitanja…

Konstrakta prošetala u najlepšoj zimskoj jakni inspirisanoj Jovankom Broz

Sinoć je održana revija “Jovanka u boji” pod pokroviteljstvom Tamare Vučić. U jednom od modela inspirisanim nekadašnjom prvom damom Jugoslavije…

Šeik koketirao sa brazilskom navijačicom, reakcija njegove supruge postala hit na mrežama

Tokom utakmice između Brazila i Švajcarske brazilska navijačica snimala je publiku, a u jednom trenutku šeik joj se nasmijao i…

Tamara Vučić u mini haljini na otvaranju revije “Jovanka u boji”

Revija “Jovaka u boji”, svejevrsni omaž Jovaki Broz, odžana je večeras u Palati Srbije, kao deo 50 Fashion Weeka. Čak…

Najnovije - Gastro

Ne volite kuvano vino? Isprobajte ovaj recept za najukusniji čokoladni punč

Kuvano vino je tradicionalno omiljeno piće tokom praznične sezone, no, ima i onih kojima baš ne prija ili koji ga…

Azijska kuhinja: Chi Le Ma

Novo ime na beogradskoj gastro sceni nalazi se na staroj lokaciji, poznatoj po kineskoj kuhinji. Neposredno ispod hotela Srbija u…

Piroške sa sirom

Vikend je pravo vreme za pripremu peciva za doručak, pa u skladu sa tim donosimo jedan recept, za koji mislimo…

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Nakon dve godine ponovo smo posetili Puberaj u Novom Sadu i više nego prijatno se iznenadili našavši ga u još…

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Želite da zadržite svoju trenutnu težinu tokom decembra i predstojećih praznika? Postoji nekoliko načina da to postignete, a pored detoks…

Street food: Thyme

Thyme („majčina dušica“) je street food dvadeset prvog veka baš kakav treba da bude. Kreativan i autentičan, lucidan i promišljen,…