Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ove namirnice uvek treba imati u kući

AUTOR: CityMagazine 21 Feb, 2019
Ove namirnice uvek treba imati u kući

Priprema hrane treba da bude uživanje, a ne samo obaveza ili nešto što želimo da prođe što pre kako bismo mogli da uživamo u plodovima svog truda. Sve to možemo sebi olakšati tako što ćemo određene namirnice uvek imati pri ruci.

Znate ono kada ste gladni, a u kući baš i nemate dovoljno sastojaka za neki pristojan obrok? To se svima dešava, ali postoje načini da to predupredite barem delimično. Sledeće namirnice mogu se koristiti u raznim jelima, tako da je uvek korisno da imate zalihe.

Jaja

Foto: iStock

Foto: iStock

Jaja mogu biti sjajan izbor za obrok sama po sebi, jer se mogu spremiti na puno načina, a pored toga, mogu se kombinovati sa raznim sastojcima. Idu u razne sosove i uvek se mogu iskoristiti za omlet ili fritatu. Veoma su hranljiva i puna proteina, tako da mogu da budu dobrodošao dodatak raznim jelima.

Krompir

Foto: Carlo Allegri/Reuters

Foto: Carlo Allegri/Reuters

Tačno je da imaju dosta šećera i da ne treba preterivati sa njihovim konzumiranjem, ali nikako se ne treba odreći njihovih korisnih svojstava. Sadrže dosta proteina, vlakana, vitamina i minerala, tako da se mogu iskoristiti u raznim oblicima za pripremu zasitnih obroka. Ukoliko vam dosade kao prilog, dodajte ih u čorbu ili gulaš za odličan ukus.

Konzervirani paradajz

Foto: Kathleen Elkins

Foto: Kathleen Elkins

Možda nemamo svež paradajz tokom cele godine, ali zato se uvek možemo snaći sa konzerviranim. Odličan je izbor za kuvanje i pripremu raznih jela, a uz samo nekoliko začina može biti i zanimljiva varijanta za salatu. Budite kreativni sa njim, jer opcije su bezbrojne.

Pirinač

Foto: JacquesPALUT/iStock

Foto: JacquesPALUT/iStock

Dobro je uvek imati pirinač u kući, ali da li ste znali da ga možete skuvati, pa onda čuvati u zamrzivaču? To znači da možete uvek da imate spremnu podlogu za neko zanimljivo jelo, pa kad smislite šta vam se jede, samo izvadite pirinač iz frižidera i iskombinujte ga sa željenim sastojcima.

Leblebije u konzervi

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Iako kod nas nije iskorišćeno to koliko su leblebije zdrave i ukusne, uvek ih možete uvesti u svoju ishranu. Kupite kuvane leblebije u konzervi, što će vam uštedeti dosta truda, i čuvajte ih dok vam se ne prijedu. Možete ih dodati u razne salate, ispeći ili izgrilovati za dodatan šmek, ili izmiksati u blenderu i napraviti domaći humus, koji je izuzetno zdrav.

Najčitanije

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Viktorija i Dejvid Bekam sa kapama u „Peaky Blindersˮ stilu

Iako dizajnerka Viktorija Bekam živi na relaciji Engleska – Amerika, prvenstveno zbog posla, osnova njenog stila jeste sa područja porekla.…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Najnovije - Gastro

Kratka istorija sendviča

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka…

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja. Većina…

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…