• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ovo je hleb koji svaki dan jede najdugovečnija porodica na svetu: Imamo detaljan recept
Foto: Shutterstock / Regina Foster

Ovo je hleb koji svaki dan jede najdugovečnija porodica na svetu: Imamo detaljan recept

Ivana Milošević
02.02.2024. 3 min Recepti

Hleb od kiselog testa je hleb napravljen od brašna, vode i soli. Uz dodatak domaćeg, “divljeg kvasca”, odnosno startera, vremena i toplote.

Priča o najdugovečnijoj porodici na svetu otkrila nam je koji obrok jedu svakodnevno, bez izuzetka. Reč o supi minestrone sa tri vrste pasulja, hlebu od kiselog testa i čaši crnog vina. U ovom tekstu bavićemo se upravo tim hlebom, a ovo je sve što treba da znate pre nego što se upustite u pripremu.

Prvo se pravi starter

Da biste napravili svoj starter biće vam potrebno brašno, tu gledajte da nabavite domaće brašno, ili u marketima gledajte da ima barem 8-9 grama proteina. Ako možete da nabavite domaće belo brašno sa vodenica uradite to i koristite njega. Ova brašna nisu tretirana, te će u startu nivo proteina biti sasvim dobar za pripremu ove vrste testa. Starter ćete napraviti samo jednom, a posle uz povremeno održavanje i hranjenje, može da vam traje decenijama.

Ovo je hleb koji svaki dan jede najdugovečnija porodica na svetu: Imamo detaljan recept
Foto: Shutterstock / niaculescu

Raženo brašno će svakako ubrzati proces rasta tj. ojačaće naš starter dosta ranije. Pa tako možete koristiti prva dva dana, polovinu belog i polovinu raženog brašna, a nakon toga nastaviti samo sa belim. Raženo brašno će oživeti gljivice u vašem starteru, a samim tim će on ranije postati jak.

Preporuka je da počnete sa hranjenjem startera prvi put u poslepodnevnim časovima, pravljenje traje 6 dana.

Potrebno je za starter:

40 g integralnog pšeničnog brašna

40 g filtrirane vode sobne temperature

Napravite starter

U teglu stavite pšenično brašno i vodu i promešajte. Poklopite poklopcem, ali nemojte hermetički zatvoriti kako bi starter imao vazduha.

Ostavite u kuhinji na sobnoj temperaturi i oko tegle u visini gde se završava mešavina brašna i vode stavite kuhinjsku gumicu. Uradićete ovo svaki put kad ga nahranite da možete bolje pratiti kako raste.

Redovno ga hranite

Drugi dan ćete videti kako je dobio mehuriće i sad je vrieme da ga nahranite. Umešajte u smesu u tegli još 40 g pšeničnog brašna i 40 ml vode. Ostavite do idućeg dana, isto samo poklopljeno kao i ranije.

Treći dan odvojite polovinu smese i bacite je – to je bitno jer će se tako preostala smesa lakše hraniti. Umešajte 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 g vode. Isto ponovite četvrti, peti i šesti dan. Sad ste spremni za pečenje sourdough hleba sa svojim starterom.

Brinite se o njemu i kad ne pečete hleb

Na dane kad ga ne koristite, morate baciti deo startera i nahraniti ga iznova s 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 ml vode.

Potrebno je za sourdough hleb:

100 g startera

500 g glatkog belog pšeničnog brašna

330 g vode sobne temperature

10 g sitne morske soli

Počnite s izradom sourdough hleba

Ovo je hleb koji svaki dan jede najdugovečnija porodica na svetu: Imamo detaljan recept
Foto: Shutterstock / chaechaebyv

Pomešajte glatko belo pšenično brašno i vodu sobne temperature, pustite da mešavina odstoji 2 sata. Nakon toga dodajte starter i sve zajedno premesite. Uradite to svakih 15 minuta u 4 navrata, a onda ostavite da se testo odmori oko 45 minuta.

Preklapajte

Sad ga rastegnite u pravougonik i složite kao pismo pa zarolajte. To opet uradite svakih 15 minuta u četiri navrata. Opet ga ostavite da se odmori 45 minuta u pobrašnjenoj posudi.

Oblikujte ga

Istresite ga na pobrašnjenu radnu ploču, oblikujte u veknu i stavite u pobrašnjenu posudu, a najbolje pobrašnjenu korpu postavljenu tkaninom.

Pustite da fermentira

Stavite korpu s oblikovanom veknom u veliku najlonsku kesu i zavežite kraj tek toliko da unutra bude stabilna temperatura i nakon sat vremena stavite u frižider da hladno fermentira preko noći.

Ispecite

Upalite rernu neka se greje na 250 stepeni. U nju stavite vatrostalnu posudu za pečenje s poklopcem.

Ovo je hleb koji svaki dan jede najdugovečnija porodica na svetu: Imamo detaljan recept
Foto: Shutterstock / Bukhta Yurii

Premestite fermentisanu veknu sourdough testa na papir za pečenje, zarežite žiletom ili jako oštrim nožem i lagano prebacite u zagrejanu posudu za pečenje.

Poklopite i pecite oko pola sata, a onda još otklopljeno 15 do 20 minuta. Izvadite i pritom dobro pazite da ne opečete prste, pustite hleb da se potpuno ohladi i isecite ga.

Oznake:

hlebkiselo testosourdoughstarter

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Šenon (romanesko)
Prethodni

Da li znate šta je šenon? Sjajan je za pire i pun vitamina C

mlinci
Sledeći

Mlinci: Recept za nedeljni ručak

Sledeći
mlinci
02.02.2024.

Mlinci: Recept za nedeljni ručak

Prethodni
01.02.2024.

Da li znate šta je šenon? Sjajan je za pire i pun vitamina C

Šenon (romanesko)

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Britni Spirs
    Stigao mi je paket i moje se ime našlo pored Britni Spirs: Domaći producent se pohvalio sa ogromnim uspehom za srpsku muziku
    CityMagazine
    AI bend
    DA SE P(L)OČASTIMO: Mašine su došle da zavladaju, pa smo rešili da recenziramo album AI benda The Velvet Sundown
    Miloš Dašić
    Zdravko Čolić
    Za ovu svoju pesmu Zdravko Čolić kaže da je najbolja, ali ne sme da je peva uživo: “Svaki čovek ovu pesmu može napisati o svojoj ženi”
    CityMagazine
    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖