• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ovo je hleb koji svaki dan jede najdugovečnija porodica na svetu: Imamo detaljan recept
Foto: Shutterstock / Regina Foster

Ovo je hleb koji svaki dan jede najdugovečnija porodica na svetu: Imamo detaljan recept

Ivana Milošević
02.02.2024. 3 min Recepti

Hleb od kiselog testa je hleb napravljen od brašna, vode i soli. Uz dodatak domaćeg, “divljeg kvasca”, odnosno startera, vremena i toplote.

Priča o najdugovečnijoj porodici na svetu otkrila nam je koji obrok jedu svakodnevno, bez izuzetka. Reč o supi minestrone sa tri vrste pasulja, hlebu od kiselog testa i čaši crnog vina. U ovom tekstu bavićemo se upravo tim hlebom, a ovo je sve što treba da znate pre nego što se upustite u pripremu.

Prvo se pravi starter

Da biste napravili svoj starter biće vam potrebno brašno, tu gledajte da nabavite domaće brašno, ili u marketima gledajte da ima barem 8-9 grama proteina. Ako možete da nabavite domaće belo brašno sa vodenica uradite to i koristite njega. Ova brašna nisu tretirana, te će u startu nivo proteina biti sasvim dobar za pripremu ove vrste testa. Starter ćete napraviti samo jednom, a posle uz povremeno održavanje i hranjenje, može da vam traje decenijama.

Ovo je hleb koji svaki dan jede najdugovečnija porodica na svetu: Imamo detaljan recept
Foto: Shutterstock / niaculescu

Raženo brašno će svakako ubrzati proces rasta tj. ojačaće naš starter dosta ranije. Pa tako možete koristiti prva dva dana, polovinu belog i polovinu raženog brašna, a nakon toga nastaviti samo sa belim. Raženo brašno će oživeti gljivice u vašem starteru, a samim tim će on ranije postati jak.

Preporuka je da počnete sa hranjenjem startera prvi put u poslepodnevnim časovima, pravljenje traje 6 dana.

Potrebno je za starter:

40 g integralnog pšeničnog brašna

40 g filtrirane vode sobne temperature

Napravite starter

U teglu stavite pšenično brašno i vodu i promešajte. Poklopite poklopcem, ali nemojte hermetički zatvoriti kako bi starter imao vazduha.

Ostavite u kuhinji na sobnoj temperaturi i oko tegle u visini gde se završava mešavina brašna i vode stavite kuhinjsku gumicu. Uradićete ovo svaki put kad ga nahranite da možete bolje pratiti kako raste.

Redovno ga hranite

Drugi dan ćete videti kako je dobio mehuriće i sad je vrieme da ga nahranite. Umešajte u smesu u tegli još 40 g pšeničnog brašna i 40 ml vode. Ostavite do idućeg dana, isto samo poklopljeno kao i ranije.

Treći dan odvojite polovinu smese i bacite je – to je bitno jer će se tako preostala smesa lakše hraniti. Umešajte 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 g vode. Isto ponovite četvrti, peti i šesti dan. Sad ste spremni za pečenje sourdough hleba sa svojim starterom.

Brinite se o njemu i kad ne pečete hleb

Na dane kad ga ne koristite, morate baciti deo startera i nahraniti ga iznova s 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 ml vode.

Potrebno je za sourdough hleb:

100 g startera

500 g glatkog belog pšeničnog brašna

330 g vode sobne temperature

10 g sitne morske soli

Počnite s izradom sourdough hleba

Ovo je hleb koji svaki dan jede najdugovečnija porodica na svetu: Imamo detaljan recept
Foto: Shutterstock / chaechaebyv

Pomešajte glatko belo pšenično brašno i vodu sobne temperature, pustite da mešavina odstoji 2 sata. Nakon toga dodajte starter i sve zajedno premesite. Uradite to svakih 15 minuta u 4 navrata, a onda ostavite da se testo odmori oko 45 minuta.

Preklapajte

Sad ga rastegnite u pravougonik i složite kao pismo pa zarolajte. To opet uradite svakih 15 minuta u četiri navrata. Opet ga ostavite da se odmori 45 minuta u pobrašnjenoj posudi.

Oblikujte ga

Istresite ga na pobrašnjenu radnu ploču, oblikujte u veknu i stavite u pobrašnjenu posudu, a najbolje pobrašnjenu korpu postavljenu tkaninom.

Pustite da fermentira

Stavite korpu s oblikovanom veknom u veliku najlonsku kesu i zavežite kraj tek toliko da unutra bude stabilna temperatura i nakon sat vremena stavite u frižider da hladno fermentira preko noći.

Ispecite

Upalite rernu neka se greje na 250 stepeni. U nju stavite vatrostalnu posudu za pečenje s poklopcem.

Ovo je hleb koji svaki dan jede najdugovečnija porodica na svetu: Imamo detaljan recept
Foto: Shutterstock / Bukhta Yurii

Premestite fermentisanu veknu sourdough testa na papir za pečenje, zarežite žiletom ili jako oštrim nožem i lagano prebacite u zagrejanu posudu za pečenje.

Poklopite i pecite oko pola sata, a onda još otklopljeno 15 do 20 minuta. Izvadite i pritom dobro pazite da ne opečete prste, pustite hleb da se potpuno ohladi i isecite ga.

Oznake:

hlebkiselo testosourdoughstarter

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Šenon (romanesko)
Prethodni

Da li znate šta je šenon? Sjajan je za pire i pun vitamina C

mlinci
Sledeći

Mlinci: Recept za nedeljni ručak

Sledeći
mlinci
02.02.2024.

Mlinci: Recept za nedeljni ručak

Prethodni
01.02.2024.

Da li znate šta je šenon? Sjajan je za pire i pun vitamina C

Šenon (romanesko)

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    ksenija pajčin
    Šta zajedničko imaju Ksenija Pajčin i grupa Oasis (VIDEO)
    CityMagazine
    Jakov Jozinović
    Ovo je glavno pitanje koje su postavljali ljudi iz Beograda ovih dana, i kakve veze sa tim ima Jakov Jozinović
    CityMagazine
    predator divljina
    Specijalna projekcija filma „Predator: Divljina“ 5. novembra
    CityMagazine
    Crna svadba
    Pogledali smo drugu sezonu serije “Crna svadba” i dobili smo sve, sem onoga što smo želeli
    CityMagazine
    superpaun
    Indie rock bend Superpaun objavio album prvenac „Ti si heroj“: Pravedni borac protiv nepravedne svakodnevice
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖