Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Jana Oršolić: Oslušnite dete u sebi

U susret 2020. razgovarali smo sa ličnostima naše javne scene koje su se tokom ove godine suočile sa svojim demonima, otisnule u nepoznato i stvorile dela o kojima se priča. Naša prva sagovornica je Jana Oršolić – dizajnerka, edukatorka i autorka sada već čuvene krilatice Samo nežno prema sebi, koja je u velikoj meri obeležila mesece za nama i postala omiljena mantra u raznim krugovima…

1. Za početak, kakva je ova godina bila prema tebi?

Uzbudljiva, intenzivna, komplikovana, poučna, posebna, dinamična, krcata utiscima.

2. Ovu godinu obeležio je tvoj projekat Samo nežno prema sebi koji je za kratko vreme pridobio simpatije i iznedrio čitavu zajednicu poklonika. Šta za tebe lično znači ovaj projekat?

Hrabrost da se uhvatim u koštac sa svojim demonima i počnem da prihvatam sebe u celini. Onda, hrabrost da to podelim sa drugima na način koji „radi” jer učim da manje sudim, popujem i očekujem, a više prihvatam, podržavam i delim.

3. Kako se uči nežnost i šta ti radiš kada želiš da razmaziš sebe?

Nežnost je za mene osluškivanje svojih stvarnih potreba, sposobnost da čujes šta dete u tebi STVARNO želi, a ne šta odrastao u tebi MISLI da mu treba. To za mene ne znači razmaziti sebe nego spasiti sebe.

4. Nedavno su osvanuli tvoji novi printovi sa sloganom Fajterke junajted. Da li možeš da nam kažeš nešto više o simbolici tog projekta?

Ova rečenica priča o ženskoj sabornosti u svakodnevnim stvarima. Poziva da budemo svesne i zahvalne za prijateljsku podršku, pomoć da ovladamo novim veštinama na poslu ili oko bazičnih stvari u kući… Poziva da izgradimo ili osvestimo svoj sistem podrške na svakodnevnom nivou i da ga ne uzimamo zdravo za gotovo, kako u smislu žena koje čine taj naš lanac, tako i svoje uloge u tom lancu. Kao i rečenica Samo nežno prema sebi, i ova koincidira sa širim kontekstima i pokretima, pa je i ona podložna drugačijim tumačenjima od mog osnovnog.

5. Koje su to preporuke za 2020. koju nikako ne bismo smeli da propustimo?

Preporučujem vam da se kako znate i umete odbranite od pritiska sumiranja ove i donošenja velikih odluka za narednu godinu. Da usvojite veštinu osluškivanja okolnosti i fleksibilnosti koja će vam iz neočekivanih situacija doneti mnogo više nego što možete da isplanirate bilo kakvim pažljivo osmišljenim planom.

6. Čemu se lično najviše raduješ u narednoj godini?

Odlascima u bioskop, ponovnom polasku u osnovnu školu i radu na doktoratu.

Najčitanije

Viktorija Bekam u šik izdanju za svečanu priliku

Viktorija Bekam je žena kojoj u stilskom pogledu gotovo da nema ravne, i to na svetskoj sceni. U prilog joj…

Ova hrana je dobra za mozak

Godinama se već priča o tzv. superhrani. To su namirnice koje su izrazito dobre za ljudski organizam, zbog čega je…

Veliki hit Elene Ferante konačno stiže na veliko platno

Književni fenomen poznat kao Elena Ferante ima mnoge fanove u Srbiji, a baš za sve vas imamo dobre vesti. Naime,…

Najnovije - Intervjui

Dragan Mićanović: „Mi smo društvo koje teško uspostavlja pravu ‘meru’ u bilo čemu“

Sveprisutnog, i dobro je što je postojano i dalje tako, Dragana Mićanovića, uskoro ćemo u sklopu redovne bioskopske distribucije gledati…

Slobodan Vladušić: Omama – priča o tajnama

U svom trećem romanu pisac Slobodan Vladušić slika Berlin iz 1928, i portretiše pisca Miloša Crnjanskog smeštajući ga u uzbudljivi…

Zoran Lisinac o „Tomi“: „Pisac uvek traži inspiraciju u sebi, pa čak i kada piše o drugima…“

Ponovo radi bioskop! Biopik Toma je u domaćim bioskopima za samo deset dana prikazivanja pogledalo gotovo 175.000 gledalaca, što je…