Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Jelena Mihajlov, menadžerka programa „Kreativno mentorstvo”: Proces koji pruža mnogo toga

AUTOR: Jelena Jovanović 17 Apr, 2019
Jelena Mihajlov, menadžerka programa „Kreativno mentorstvo”: Proces koji pruža mnogo toga

Aktuelni konkurs za učesnike novog ciklusa programa „Kreativno mentorstvo” traje do 26. aprila ove godine. Reč je o jednogodišnjem mentorskom programu koji je besplatan, i namenjen zainteresovanim profesionalcima iz oblasti kulture.

Piše: Jelena Jovanović

Projekat Kreativno mentorstvo razvio se iz projekta Kreativno društvo, koji su 2011. pokrenuli Ambasada Švedske i Muzej nauke i tehnike u Beogradu. Tokom godina uspešno se razvijao, i ove godine se realizuje peti put. O dosadašnjim iskustvima i utiscima, novom konkursu i očekivanjima za City Magazine govori Jelena Mihajlov, menadžerka programa.

Kako je osmišljen program „Kreativno mentorstvo”?

Kreativno mentorstvo je jedinstveni mentorski program u Srbiji koji podstiče profesionalni i lični razvoj pojedinaca, profesionalaca i budućih stručnjaka angažovanih u oblasti kulture, umetnosti, kreativnih industrija, i medija. Program prvenstveno afirmiše i podstiče mentorstvo kao vid doživotnog učenja i razmene znanja, ideja i iskustva između etabliranih stručnjaka, mentora i budućih profesionalaca, mentija. Koncipiran je tako da traje godinu dana za odabranih 25 učesnika.

Jedinstveni mentorski program u Srbiji; foto: Nemanja Stojanović

Jedinstveni mentorski program u Srbiji; foto: Nemanja Stojanović

Šta sve program obuhvata?

Glavnu aktivnost programa za učesnike – mentije, predstavlja jednogodišnja individualna podrška mentora, kog tim Kreativnog mentorstva bira u odnosu na potrebe, ciljeve i izazove odabranih mentija. Mentori u programu su domaći ili strani profesionalci iz različitih oblasti – kulture, umetnosti, medija, kao i diplomatije, biznisa, politike, društvenih nauka, obrazovanja, menadžmenta, ljudskih resursa, marketinga, i drugih oblasti.

Uloga mentora je da deljenjem znanja, iskustva i perspektiva, podrži mentija u ostvarivanju njegovih ciljeva, i pružanju pomoći u prevazilaženju izazova sa kojima se suočava, i u ličnom i profesionalnom razvoju. Uz jednogodišnju mentorsku podršku program pruža i relevantne treninge, predavanja i debate na aktuelne teme od značaja za rad i razvoj učesnika, studijska putovanja, kao i povezivanje sa drugim profesionalcima koje program okuplja. Uz to, učesnici dobijaju kontinuiranu podršku tima Kreativnog mentorstva, i mogućnost promocije svog rada – i tokom trajanja programa, i nakon njegovog završetka.

Šta je cilj projekta?

Cilj projekta je osnaživanje, inspiracija, edukacija i razvoj profesionalaca, i budućih profesionalaca u oblasti najšire shvaćenog polja kulture, kroz povezivanje sa odgovarajućim mentorima. Kroz ovaj projekat težimo da im omogućimo sticanje novih znanja i perspektiva, kao i podršku u ostvarivanju ciljeva, projekata i inicijativa. Pored toga, imamo za cilj da kroz program omogućimo saradnju i razmenu pojedinaca iz sektora kulture sa drugim sektorima.

Kome je program namenjen?

Program je namenjen onima koji su koji su već profesionalno aktivni u nekoj od navedenih oblasti, i imaju već neke postignute rezultate iza sebe, ali mogu da se prijave i osobe koje su trenutno u procesu formalnog obrazovanja. Za izbor učesnika nam nije značajno da li su formalno zaposleni ili ne, i ne postoji starosno ograničenje za učešće u programu. Od velikog značaja je to da žele da rade na svom profesionalnom i ličnom razvoju.

Program je namenjen profesionalnom i ličnom razvoju; foto: Jelena Jeremić

Program je namenjen profesionalnom i ličnom razvoju; foto: Jelena Jeremić

Koji su bili komentari i utisci dosadašnjih učesnika?

Učesnici u prethodnim ciklusima našeg programa dolazili su iz različitih delova Srbije, i bavili se raznovrsnim oblastima kulture i umetnosti, ali je svima bila zajednička želja da se usavršavaju, i da uz pomoć mentora rade na realizaciji svojih ciljeva. Utisci većine dosadašnjih učesnika su izuzetno pozitivni.

Veoma je značajno i to što su i utisci mentora koji su angažovani na ovom programu takođe izuzetno pozitivni – ne samo da ističu to koliko su zadovoljni činjenicom da mogu da pomognu drugima deljenjem svog znanja i iskustva, već često ističu i da su kroz ovaj proces i sami imali priliku da nauče i dobiju mnogo, kao i da i sami napreduju.

Koji su glavni kriterijumi za odabir budućih učesnika progama „Kreativno mentorstvo”?

Za učešće u programu će od prijavljenih biti  izabrano 25 novih učesnika – sadašnjih i budućih profesionalaca u oblasti kulture, umetnosti i medija iz svih delova Srbije, koji dolaze iz javnog, civilnog ili privatnog sektora, ili koji deluju samostalno.

Kriterijumi po kojima ćemo birati buduće mentije su: značaj dosadašnjeg doprinosa u okviru kulture, umetnosti, kreativnih industrija, medija, kulturnog nasleđa i drugih oblasti, kao i posvećenost razvoju društva i savremenim društvenim fenomenima. Značajno je i da potencijalni učesnici pre nego što pošalju prijavu za program jasno promisle kojim konkretnim ciljevima, idejama ili projektima žele da se posvete tokom godinu dana, uz podršku mentora.

Ućešće u programu je besplatno, a zainteresovani za učešće mogu da se prijave tako što će najkasnije do 26. aprila popuniti i poslati prijavni formular na sajtu i priložiti skorašnji CV. Detalji o procesu prijavljivanja i dodatne informacije dostupne su na strani konkursa na našem sajtu: http://www.kreativnomentorstvo.com/konkurs2019.