Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Milan Maksimović, šef kuhinje restorana Credo, Merriot Beograd: Jela iz starih kuvara

AUTOR: Peđa Kresojević 25 Nov, 2019
Milan Maksimović, šef kuhinje restorana Credo, Merriot Beograd: Jela iz starih kuvara

Restoran Credo je omiljeno mesto gde su gosti navikli na nedeljni branč, tematske večeri, degustacije vina, art vikende, sve krunisano pravim gastronomskim uživanjem. Nova sezona donosi i nova iznenađenja, ovog puta okrenuta bogatoj kulinarskoj tradiciji i zaboravljenim receptima

Kako biste predstavili novi meni restorana Credo?

Credo je prepoznatljiv po svojim jedinstvenim jelima, to je nešto po čemu nastojimo da i dalje budemo zanimljivi i drugačiji. Novi Credo meni bi, možda, najbolje opisala i sekcija jela pod nazivom „Nešto iz starih kuvara‟. Ovim jelima želeli smo da probudimo zaboravljene recepte i damo im novi, pomalo moderniji izgled i novo ruho. Polako uvodimo gastro publiku Beograda u nešto zanimljivo i neočekivano, a što će biti predstavljeno početkom sledeće godine.

Restoran Credo, Merriot Beograd

Kada bi po jedno jelo trebalo izdvojiti iz svakog segmenta jelovnika, koja bi to jela bila?

Teško je izdvojiti svega par jela, nekako bi značilo da na ostala jela nismo podjednako ponosni. Ako bih morao da biram nešto u šta verujem da će zaista biti prepoznatljivo i upečatljivo, onda bih rekao da su to urban burger sa cepkanom govedinom, tartar dimljene pastrmke sa valdorf salatom, domaće taljatele sa četiri vrste paradajza i mladim sirom, kanzas supa i losos na pireu od graška sa ćurizo kobasicom.

Koja svetska kuhinja, odnosno koji šef su najviše uticali na Vas?

Kada ste svim bićem u gastronomiji, apsolutno svaka kuhinja ima nešto što će vas oduševiti i ostaviti neki deo svoje kulture u vašim jelima. Italijanska kuhinja je, recimo, nešto što je gurmanima dalo mnogo više od paste i zaista uživam u istraživanju specijaliteta iz svake italijanske regije. Ako govorimo o šefu koji je puno traga ostavio u mom radu, to je svakako Bakić Komnen. Dugogodišnje mentorstvo se izrodilo u pravo prijateljstvo i na kraju kumstvo. Bez obzira na to, on je neko ko je u mom radu ostavio najveći trag i bio sa mnom tokom celog dosadašnjeg puta.

Milan Maksimović, šef kuhinje restorana Credo, Merriot Beograd

Koliko se to vidi na novom meniju?

Rekao bih kroz smele kombinacije ukusa i začina i čist servis jednostavnih linija.

Najsmelija kombinacija ukusa koju ste napravili?

Moram priznati da ih je bilo dosta, ali izdvojio bih sorbe od komorača i sambuke.

A „klasika“ na koju ste ponosni?

Bez trunke dvoumljenja – sutlijaš!

Preporuka za desert?

Credo koh sa dve vrste mleka uz slatko od divljih borovnica je nešto što će sigurno oduševiti kako domaće, tako i strane goste.

Restoran Credo, Merriot Beograd

Restoran Credo nas je navikao na niz dešavanja, od nedeljnog branča do tematskih večeri, šta nas očekuje u ovoj sezoni?

Kao što smo rekli na početku, dobre stvari ne treba menjati, samo ćemo im dati malo drugačiju notu. Očekuju vas novi Credo Gastro Art vikendi, nedeljni brančevi koji će iznova nositi drugu temu, degustacije vina, tematske večeri i mnogo toga još. Obećavamo mnogo dobre hrane i dobrih druženja.

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Intervjui

“Swedish House Mafia” za City Magazine: Danas stvaramo ono što smo kao mladi želeli da imamo i budemo

Kada bi pravili reprezentaciju Švedske, ali u sveopštoj pojavi i pop kulturi današnjice ove skandinavske zemlje, mnogi se kandiduju, ali…

Vuk Tripković, Belgrade Wine Week: Vino piće za svakoga kome ono prija i ko u njemu uživa

Sa sloganom – „Vino se vraća u grad“, očekuje nas još jedan „Belgrade Wine Week“, na kom ćemo se upoznati…

Nenad Milenković, Fedis festival: “Jako me raduje činjenica da se kod nas snima toliko serija”

I ovog oktobra nas očekuje novo izdanje Fedisa, festivala drama i tv serija. Pravo učešća na Festivalu imaju TV serije…

Viktorija Boklag o saradnji sa Emmy: Rodiće se nove ideje i prilike

Glavna izvršna direktorka i potpredsednica za marketing i medije United Grupe Viktorija Boklag, objašnjavajući zbog čega je važno što su…

Uvek je OK plakati, ako ti se plače: Iskazivanje emocija nije neumesno

Za sve ljubitelje poezije toplo preporučujemo novi podkast pod imenom Čitanje uz TANANE koji promoviše pesnike i poeziju iz Srbije…

Luka Šipetić, bend “nemanja”, pred nastup u Beogradu: “Naša muzika najbolje paše dok se ponovno zaljubljujete u život”

Retko koji bend sa ovih prostora može da kaže da i svirkom, radom ali i svojom filozofijom prevazilazi i izdiže…