Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

58. Oktobarski salon | Beogradsko bijenale 2021

AUTOR: CityMagazine 18 Apr, 2021
58. Oktobarski salon | Beogradsko bijenale 2021

Najveći deo izložbe 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala – koja će uklјučiti preko 140 umetničkih radova, oko 40 novih produkcija i 20 umetničkih intervencija u javnom prostoru – biće predstavlјen u Muzeju grada Beograda u Resavskoj 40b, galerijama Kulturnog centra Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, parku Muzeja Jugoslavije i brojnim javnim lokacijama u gradu. U ovogodišnje izdanje planirano je da se kao izložbeni prostori uklјuče televizijske i radijske platforme.

Prvobitno osmišlјen za Muzej grada Beograda u Resavskoj 40b, krajem prošle godine prebačen je u Muzej Jugoslavije, da bi se opet vratio u prostor Resavske 40b. Planiran da bude otvoren 19. septembra prošle godine, potom 16. oktobra, pomeren je bio za 4. jun 2021. godine. Promena glavnog izložbenog prostora uticala je na još jedno pomeranje datuma otvaranja na 25. jun 2021. godine.

Pandemija je otežala proces planiranja, posebno kada su međunarodne manifestacije u pitanju, dok je pronalaženje adekvatnog izložbenog prostora postao ozbilјan izazov sa kojim se organizator sve teže bori.

Kroz rekonceptualizovani pogled Sanjara i uz učešće 63 umetnika/umetnica, umetničkih grupa, izložba i dalјe predstavlјa složenost našeg sveta i ukazuje na „mogućnost da se – sada više nego ikada ranije – stvaraju svetovi, umesto da se samo nasleđuju ili da se u onim postojećim živi.“ (Ijan Čeng). Prateći fundamentalnu ulogu snova u definisanju najautentičnijeg duha lјudskog bića tokom svakog doba i u svakoj kulturi, izložba definiše svet snova kao bezvremen i univerzalni prostor, koji može da prevaziđe kulturne, rodne, religijske, ekspresivne i jezičke barijere.

58. Oktobarski salon | Beogradsko bijenale 2021

25.Jun 2021
22.Aug 2021