Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Četiri nove izložbe obeležiće april i maj u Kulturnom centru Beograda

AUTOR: CityMagazine 21 Apr, 2021
Četiri nove izložbe obeležiće april i maj u Kulturnom centru Beograda

Izložbe će biti otvorene za publiku od četvrtka, 22. aprila u 12 časova. Ulaz je slobodan, a trajanje izložbi je do 3. juna.

U Galeriji Artget, Jelena Matić, umetnička direktorka galerije 2015, u jubilarnoj 20. sezoni, predstavlja dvoje umetnika koji imaju veoma osobene pristupe fotografiji i svetu koji nas okružuje – Sonju Žugić i Luku Klikovca izložbom fotografija Prelaz / Prolaz.

Sonja Žugić fotografiše pejzaže u različitim krajevima sveta, uglavnom bez čovekovog prisustva, ili je ono prikazano u tragovima. To se posebno vidi u ciklusu pejzaža morske obale Vijetnama, u kome autorka prikazuje vodu i obalu koja svakim novim udarcem talasa sve više nestaje.

Sonja Žugić

Luka Klikovac uz pomoć harverdski i softverski modifikovane industrijske lajnsken kamere briše uglavnom urbane pejzaže i čovekovo okruženje. Na njegovim fotografijama sve ono što čini grad nestaje, postaje nejasan prostor, dok su ljudi, uglavnom snimljeni u pokretu, postali razloženi i razvučeni, gotovo karikaturalni prikazi koji se kreću u jednom smeru kao na fabričkoj traci i u nekom monotonom prostoru bez identiteta.

Luka Klikovac

U Likovnoj galeriji na programu je izložba Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980 – Kompleksnost ideja, u okviru šesnaeste Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA. Autorka izložbe je Tanja Damljanović Konli, uz ko-autorku Draganu Mecanov i saradnice Miu Stefanović, Tamaru Nikolić i Nevenu Ašković, a program izložbe realizuje se u saradnji sa organizacijom Do.ko.mo.mo Srbija.

Beogradska škola stanovanja u svom usponu od 1960–1980. dosegla je visok nivo projektovanja stambenih susedstava kao malo koja zemlja Evrope i sveta. Njeni protagonisti sticali su znanja kroz razmenu iskustava sa najprogresivnijim misliocima o stambenoj arhitekturi, od Velike Britanije i Francuske do skandinavskih zemalja. Relevantnost njihovih ideja najbolje se pokazuje u činjenici da su malim kvadraturama stanova dostigli nesrazmerno visoke standarde stanovanja. Na izložbi su predstavljeni primeri dobre prakse koji bi mogli poslužiti kao podstrek za preispitivanje galopirajuće stambene izgradnje sa kojom se Beograd trenutno suočava. Specijalno vođenje kroz izložbu, sa autorkom Tanjom Damljanović Konli, realizovaće se u petak, 23. aprila u 18 sati.

Blokovi

U galeriji Podroom, Igor Grubić, jedan od najistaknutijih i međunarodno najpriznatijih hrvatskih umetnika predstaviće izložbu Tragovi nestajanja. Rad Igora Grubića uključuje prostorno-specifične intervencije u javnom prostoru, fotografiju i film.

Tragovi nestajanja predstavljaju spoj najnovijih radova prikazanih na poslednjem Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji sa nešto ranijim, kao što su film Spomenik, devet portreta značajnih spomenika iz perioda socijalističkog modernizma i video rad Anđeli garavog lica (prekretnica) koji beleži protest rudara RB Kolubara 2000. godine. Grubićeva strategija neprestano skreće pažnju na važnost koju umetnost ima u procesima dokumentovanja promena i mesta trauma. Prateći društvene, političke i generacijske smene, radovi pozivaju na promišljanje budućih načina zamišljanja i nastanjivanja našeg sveta.

Igor Grubić, Traces of Disappearing (Deconstruction of the Factory)

Mala izložbena postavka u Beogradskom izlogu, pod nazivom Naselje Cerak Vinogradi – Kulturno dobro Republike Srbije, predstavlja vizuelni podsetnik na vrednosti i značaj naselja Cerak Vinogradi, kao i na neophodnost da se formalna zakonska zaštita ovog izuzetnog stambenog kompleksa počne sprovoditi i u realnosti. Ova izložba realizuje se u okviru programa šesnaeste Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA i traje do 20. maja.

Cerak

Radno vreme galerija je svakog dana, osim nedeljom i praznicima, od 12 do 20 časova.

Više informacija o izložbama i pratećim programima možete pronaći ovde.

22.Apr 2021
03.Jun 2021
besplatno