Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Čuveni umetnici u svojim ateljeima

AUTOR: Isidora Spasić 30 Mar, 2021
Čuveni umetnici u svojim ateljeima

Prostor u kom umetnik stvara takođe je odraz njegovog unutrašnjeg kreativnog sveta. Zato ateljei dosta govore o individuama koje u njima stvaraju, o čemu svedoči narednih 11 primera.

Klod Mone

Slikarevi pejzaži ušli su u istoriju umetnosti kao neki od najznačajnijih. Njih je Mone radio na velikim paltnima, u svom studiju u gradu Živerni (Francuska). Tu je i neizostavna cigareta, koja je uvek stajala u uglu umetnikovih usana.

Foto: www.monovisions.com

Anri Matis

Prepoznatljiv po svojim slikama živih boja, crtežima i skulpturama, jasno je da se Matis oprobao u mnogim umetničkim tehnikama. Njegov stil je krajnje inspirativan, baš kao i atelje u kom je stvarao.

Foto: www.artistsnetwork.com

Pablo Pikaso

Ovde vidimo pionira kubizma kako ležerno sedi u svom studiju. On se nalazio u Parizu, a tu je Pikaso ujedno i živeo sve do 1967. godine. Puno prostora, visoki plafoni i veliki prozori, omogućili su Pikasu da napravi svoja remek-dela.

Foto: www.art-sheep.com

Džekson Polok

U početku je Polok stvarao u jednoj od prostorija koja se nalazila u kući, ali je kasnije prešao u ambar koji je bio u dvorištu. Specifično za ovog umetnika apstraktnog ekspresionizma jeste to što je slikao na podu.

Foto: www.pinterest.com

Fransis Bejkon

Totalni haos najbolja je definicija kojom bi se mogao opisati Bejkonov atelje. Na sve strane bile su razbacane knjige, fotografije, četkice, boje, papiri i odevni predmeti. Zanimljivo je da je ostatak kuće bio u potpunom redu.

Foto: www.telegraph.co.uk

Robert Raušenberg

Pre nego što je prešao na Floridu, Raušenberg je živeo i radio u Njujorku. Njegove slike i grafike poslužile su kao vrsta uvoda u pop-art umetnički pravac. U Raušenbergovom studiju bio je i veliki krevet za povremeni odmor.

Foto: www.pinterest.com

Kit Hering

Iako je Hering kao svoje platno koristio zidove, jer je radio dosta grafita i murala, takođe je imao i atelje u kom se posvetio svojoj umetnosti. Tamo je stvarao tokom osamdesetih pa sve do devedesetih godina, kada je preminuo.

Foto: www.twitter.com

Frida Kalo

Umetnica je prepoznatljiva po svojim autoportretima i uticaju meksičke kulture. Ovaj uticaj odrazio se na njen rad, ali i izgled. Atelje se nalazio u prelepoj kući koju je Kalo delila sa svojim suprugom i umetnikom Diegom Riverom.

Foto: www.flickr.com

Džordžija O’Kif

Minimalizam, čistoća, mir – najbolje su definicije koje bi opisale studio O’Kifove. On je bio lociran u jednom malom gradu u Novom Meksiku. Beli zidovi, jasne linije i puno svetla, činili su da umetnica ovde nađe potreban fokus.

Foto: www.pinterest.com

Jajoi Kušama

Jedna od najvažnijih savremenih umetnica locirana je u Tokiju (Japan). Pošto Jajoi boluje od mentalnih bolesti, živi u bolnici koja je blizu ateljea, gde stvara svoja šarena i upečatljiva dela.

Foto: www.cobosocial.com

Sindi Šerman

Fotografkinja, prepoznatljiva po neobičnim autoportretima, ima uredan studio. U njemu se nalazi deo sa rasvetom i adekvatnom pozadinom za fotografisanje. Tu su još kostimi, perike i razni rekviziti koji su važni za Šermanovu.

Foto: www.wsj.com

Naslovna slika: www.pinterest.com