Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li ste znali za ove nerešene misterije sveta umetnosti?

AUTOR: CityMagazine 08 Apr, 2019
Da li ste znali za ove nerešene misterije sveta umetnosti?

Ukoliko samo malo dublje zađete u svet umetnosti, otkrićete da je prepun misterija, skandala i intriga. Sigurni smo da barem za neke od ovih niste ni čuli, a mi ih definitivno nismo znali sve.

Da li je Salvador Mundi zaista slika Leonarda da Vinčija?

Slika, Salvator Mundi, prodata je 2017. godine za oko 450 miliona dolara, velikim delom zato što je pripisana Leonardu da Vinčiju. Međutim, neki stručnjaci za umetnost, uključujući istoričara umetnosti Oksforda Metjua Landrusa, veruju da je samo 20 procenata slike završio sam Leonardo. Pozivajući se na umetničke detalje i tehnike slikanja koje su očigledne, Landrus sumnja da je ostatak slike uradio Leonardov pomoćnik Bernardino Luini.

Slike Adolfa Hitlera

Iako je Adolfa Hitlera odbila umetnička škola, on je u mladosti dosta slikao. I ima ljudi na svetu koji su platili velike svote novca kako bi u svom posedu imali dela firera. Međutim, prošlog meseca, nemački tužioci su zaplenili 63 slike potpisane „A. Hitler” pod sumnjom da su krivotvorene.

Smrt Vinsenta Van Goga

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Holandski post-impresionistički slikar Vinsent Van Gog umro je u 37. godini života zbog posledica rane od vatrenog oružja. Iako se dugo pretpostavljalo da je emocionalno nestabilan umetnik počinio samoubistvo, uvek je bilo rasprave o tome da li ga je zapravo slučajno upucao jedan školarac.

Da li je Rembrant otkrio zaveru na jednoj od svojih slika?

Rembrantova slika, Noćna straža, prikazuje civilnu miliciju koja je pokrenula akciju usred noći. Ali neki, uključujući i režisera i umetnika, Pita Grejneva, veruju da je slika „zaista izlaganje ubistva — jednog oficira od strane drugog“.

Ko je čovek sakriven ispod Pikasove Plave sobe?

Pre pet godina, naučnici su objavili da su pronašli, skriven ispod površine Pikasove Plave sobe, portret muškarca koji je nosio leptir mašnu. Nije baš neobično da umetnik ponovo koristi platno, ali tajanstven je identitet čoveka. Neki spekulišu da bi on mogao biti trgovac umetninama koji je bio domaćin Pikasove prve predstave 1901. godine (Ambroz Volard). Sigurno je to da nije autoportret u pitanju.

Da li se ispod Mona Lize krije druga žena?

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Francuski naučnik Paskal Kote izjavio je 2017. godine da je otkrio skrivenu sliku žene ispod površine Mona Lize Leonarda da Vinčija. Više od decenije ispitivanja i analize dovelo je do spekulacija o tome ko bi ta žena mogla da bude. Kote je tvrdio da je to još jedna žena iz Firence, Pacifika Brandano, ali ne slažu se svi stručnjaci da je naslikana druga žena već da je to zapravo prvi nacrt gotovog proizvoda.

Ko je izveo pljačku muzeja Izabela Stjuart Gardner u Bostonu?

Godine 1990. 13 umetničkih dela u vrednosti od oko 500 miliona dolara ukradeno je iz muzeja Izabela Stjuart Gardner u Bostonu u pljački koju su počinili dvojica muškaraca koji se predstavljali kao policijski službenici. „Uprkos nekim obećavajućim dokazima u prošlosti, krađa ostaje nerešena“, navodi se na internet stranici muzeja. U stvari, muzej nudi nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje vode direktno ka oporavku umetnosti, plus posebna nagrada od 100.000 dolara za povratak jednog konkretnog dela.

Ko je Benksi?

Umetnik, Benksi, prisutan je od ranih 1990-ih, stvarajući upečatljivu i visoko prepoznatljivu uličnu umetnost. Ipak, njegov identitet ostaje misterija.