Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Free of His Routine” – izložba radova umetničke grupe „XXI krug” u galeriji „Atelje Despotart” do 29. 4. 2021.

AUTOR: CityMagazine 23 Apr, 2021
„Free of His Routine” – izložba radova umetničke grupe „XXI krug” u galeriji „Atelje Despotart” do 29. 4. 2021.

Nepunih godinu dana od svog prvog predstavljanja javnosti, umetnička grupa XXI krug izlaže nove radove na izložbi Free of His Routine. Upravo prva reč iz naziva izložbe sublimira stvaralaštvo sa kojim se susrećemo. Umetnici se postepeno oslobađaju ili odriču ustaljenih obrazaca koji su za njih bili karakteristični, pre svega u formalnom smislu. Novi formati donose nove, slobodnije kompozicije, kolorit postaje bogatiji i raznovrsniji, a linije manje oštre. Za svakog od umetnika „oslobađanje“ se odvija na više nivoa, a „rutina“ ima specifično, odnosno individualno značenje. Ovoga puta, inspirisani haiku poezijom, pokušavaju da zagonetne sadržaje i skrivena značenja transponuju u likovni jezik. Naziv izložbe je postao izazov koji je svesno ili podsvesno, poput nevidljivih smernica, vodio umetnike u kreativni odgovor.

Dejan Vučetić je istoričar umetnosti koji svoj umetnički senzibilitet ispoljava kroz slikarstvo, fotografiju i video. Njegov pristup umetničkom procesu u velikoj meri je eksperimentalan i fokusiran na apstraktne motive, dinamične likovne kompozicije koje karakteriše intenzivan i vibrantan kolorit. Do sada je izlagao u Beogradu na četiri grupne i jednoj samostalnoj izložbi (Galerija SKC, Međunarodni kulturni centar i Bar galerija Vjeran pas). 

Ivana Ehrensvärd – Iver je po obrazovanju arheolog i religiolog, a po vokaciji samostalni stručnjak u kulturi i umetnica prepoznatljiva po motivima predstava i simbola svojih unutrašnjih stanja. Transformacija je tema kojom se intenzivno bavi, a boje koristi kao sredstvo da opiše svoje unutrašnje procese. Do sada je izlagala u Beogradu na tri grupne izložbe (Dev9t, Galerija Art for All, Bar galerija Vjeran pas).

Marija Gavrilović – Mari Gavri je vizuelna umetnica i dizajnerka. Studije je završila u Milanu i u Njujorku. Njeni radovi su bazirani na tehnikama crteža i performansa. Free of His Routine za nju otkriva stanje u kome se stari mehanizmi prelamaju i otvaraju za nove i jasnije prostore, unutra i spolja. Ona ove pokrete definiše kroz linije koje stvara.

Sofija Vučeta Posavec rođena je u Beogradu 1992. godine. Tokom studija arhitekture razvija interesovanje za likovnu umetnost. Od tada ispituje različite teme definišući svoj kreativni izraz. U želji da podrži razvoj kulture i umetnosti u Srbiji, 2020. godine osniva umetničku galeriju PAVANE art room. Izložba Free of his routine objedinjuje ciklus radova kroz koje Sofija ispituje temu identiteta pojedinaca koji čine integralni deo zajednice. Korišćena tehnika je tuš na grafičkom papiru. 

Radno vreme galerije: radnim danima 15-20h i vikendom 12-20h.

Carice Milice 7
15.Apr 2021
29.Apr 2021
Atelje Despotart
besplatno