Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Izložba „Ako budeš imao sreće više neće biti snova“ u galeriji Eugster || Belgrade

AUTOR: CityMagazine 04 Jun, 2021
Izložba „Ako budeš imao sreće više neće biti snova“ u galeriji Eugster || Belgrade

Novom serijom slika Lidija Delić istražuje mesta svakodnevice, predmete koji je nastanjuju i sredinu koja je okružuje. Prikazom dnevnih rutina koje se odvijaju unutar teritorije ostrva na kom je boravila ograničeno vreme, umetnica usmerava pogled ka vegetaciji, vizurama i narativima koji će uskoro biti izgubljeni.

U prostoru galerije Eugster || Belgrade biće prikazana serija pet diptiha velikog formata. Umetnica uopštava akcentovanje rutinskog, običnog i životnog, međutim njenu predstavu ordinarnog odlikuje specifičan senzibilitet koji Lidija Delić dugo neguje u svojoj praksi. Uobičajene stvari: hrana, krevet, stolica, prozor, pa čak i skriveni autoportret umetnice koja živi na ostrvu, gde je nečije svakodnevno zapravo tuđe posebno, uvode nas u nežan sudar svetova; u prostore izolacije i prostore istraživanja, prostore uma i osećanja. Kroz veliki format, fluorescentne tonove i dojam praznine koji gotovo da uhodi, posmatrač ulazi u trenutak koji zaista jeste sačuvan, koji zapravo traje.

Lidija Delić (1986, Nikšić) živi i radi u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2010), a doktorske studije završila na višemedijskoj umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (2015). Od 2012. godine aktivno radi kao članica i organizatorka Umetničkog prostora U10. Dobitnica je nagrade za crtež aukcijske kuće Gioielli di Carta iz Rima (2010). Njen rad se nalazi u privatnim i javnim kolekcijama, kao što su: kolekcija ING banke u Amsterdamu, zbirka Savremene galerije Zrenjanin, zbirka Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka, Kolekcija crteža Akademije umetnosti Novi Sad, itd. Od 2021. godine je zaposlena na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju asistenta.

Fotografije: Marijana Janković                                         

Ako budeš imao sreće više neće biti snova

Viline vode BB
02.Jun 2021
10.Jul 2021
Galerija Eugster II Belgrade