Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Lutkarske predstave i domaći filmovi u Kulturnom centru Rumenka

AUTOR: Ivana Munišić Jovanović 23 Oct, 2020
Lutkarske predstave i domaći filmovi u Kulturnom centru Rumenka

Mreži kulturnih stanica pokrenutih u susret tome što će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, priključio se i Kulturni centar Rumenka, što će dodatno aktivirati ovu ustanovu osnovanu 2017. godine.

„Kulturni centar Rumenka postaje kulturna stanica pre svega u smislu programske platforme. Udruživanjem i razmenom resursa, kako tehničkih i organizacionih, tako i kreativnih, podižemo kapacitete. Verujemo da će to dati dodatni kvalitet, sve i dalje u svetlu bogatstva naše različitosti. U susret godini kad će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture pripremamo novu letnju scenu, budući da se takav vid prostora pokazao kao poželjna alternativa tokom epidemije koronavirusa”, kaže direktorka KC Rumenka Dragana Milošević.

Kulturni centar Rumenka kao jedna od najmlađih ustanova kulture brojnim sadržajima opravdala je tezu da postoji potreba za izmeštanjem kulture iz centra tj. njenom decentralizacijom, a oktobar će biti u znaku bajki i filma.

Od 23. do 25. oktobra Rumenka će biti domaćin međunarodnog festivala posvećenog bajci „Verujete li u bajke?”. Reč je o jedinstvenom projektu u ovom delu Evrope. Ideja je da institucije kulture svoj umetnički senzibilitet predstave u radu s najmlađima kroz lutkarske predstave s temom bajki ili drugih narativnih tradicionalnih okvira. Osim trodnevnog lutkarskog programa, festival će obuhvatiti i predavanja stručnjaka za narodnu književnost, jezičke radionice kao i radionicu za izradu lutaka namenjenu deci.

Počevši od 17. oktobra u velikoj sali Kulturnog centra, a u saradnji s Fondacijom „Novi Sad 2021”, svake druge subote od 20 sati biće organizovano filmsko veče, što znači da će biti prikazan po jedan od kultnih domaćih filmova (31. 10. Balkan ekspres, 14. 11. Pop Ćira i pop Spira, 28. 11. Bal na vodi, 5. 12. Otpisani, 12. 12. Kako je propao rock ‘n’ roll). Ulaz je slobodan.