Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Moć autoportreta: Kako je 10 poznatih umetnika predstavilo sebe?

AUTOR: Ljubisav Panić 06 May, 2019
Moć autoportreta: Kako je 10 poznatih umetnika predstavilo sebe?

Gotovo da nema umetnika koji je odoleo porivu da predstavi sebe. Najpoznatiji i najodvažniji među njima ponekad su uspevali da od svog lika naprave delo sa puno simbolizma. Drugima je autoportret služio kao izgovor da se pohvale umećem, poigraju stilovima ili pobegnu od pukog reprodukovanja stvarnosti.

Piše: Ljubisav Panić

Kakvi god da su dometi slikanja na osnovu odraza u ogledalu, činjenica je da bi istorija umetnosti bila na velikom gubitku da nema umetnika koji konstantno pokušavaju da dopru do svoje suštine. Pablo Pikaso proveo je u tom traganju ceo život, a na listi koja sledi možete videti kako su drugi umetnici i umetnice predstavili sebe.

Albreht Direr

Albreht Direr, autoportret iz 1500. godine (foto wikimedia.org)

Albreht Direr, autoportret iz 1500. godine (foto wikimedia.org)

Nemački umetnik Albreht Direr bio je veoma naklonjen autoportretima. Najraniji sačuvani crtež na kom se pozabavio sopstvenim likom nastao je kada je imao samo 13 godina. Direr je danas poznat kao jedan od najvažnijih renesansnih slikara i grafičara, ali i kao umetnik koji je preispitivao pravila – na autoportretu, koji je nastao kada je imao 28 godina, predstavio je sebe poput Isusa Hrista.

Rembrant

Autoportret „Nasmejani Rembrant" prikazuje slikara u ranim dvadesetim godinama života (foto wikimedia.org)

Autoportret „Nasmejani Rembrant” prikazuje slikara u ranim dvadesetim godinama života (foto wikimedia.org)

Desetine autoportreta, koje je Rembrant naslikao tokom života, obeležavaju različite faze unutrašnjeg razvoja ovog holandskog baroknog umetnika. Njima se 2008. godine pridružio Nasmejani Rembrant, mali rad koji je u privatnoj kolekciji čuvan s pogrešnim uverenjem da je reč o kopiji. Kada su eksperti potvrdili originalnost, autoportret je prodat za vrtoglavih 4,5 miliona dolara. Danas se ova slika čuva u Muzeju Geti u Los Anđelesu.

Artemizija Đentileski

Autoportret Artemizije Đentileski nalazi se u privatnoj kolekciji britanske kraljevske porodice (foto wikimedia.org)

Autoportret Artemizije Đentileski nalazi se u privatnoj kolekciji britanske kraljevske porodice (foto wikimedia.org)

Žene su dobile važniju ulogu u umetnosti tek u vreme baroka. Nažalost, ni tada nisu naišle na potpuno otvorena vrata. Italijanska slikarka Artemizija Đentileski bila je jedna od retkih koja se uspešno izborila sa preprekama. Primljena je u Akademiju umetnosti u Firenci i postala vodeća slikarka svog doba. Prepoznatljiva je po predstavama biblijskih heroina i autoportretu iz 1638-39. godine.

Gistav Kurbe

Gistav Kurbe je dovršio sliku „Očajan čovek" 1845. godine (foto wikimedia.org)

Gistav Kurbe je dovršio sliku „Očajan čovek” 1845. godine (foto wikimedia.org)

Sredinom devetnaestog veka, posle viševekovne dominacije istorijskih i mitoloških tema, umetnici su počeli da se bave sopstvenim vremenom. Gistav Kurbe bio je jedan od najznačajnijih vesnika novog doba i autor koji je slikao bez tradicionalnog ulepšavanja i idealizacije. Na njegovim platnima se mogu videti pripadnici niže klase, sahrana ili realistični portreti prijatelja, ali bio je jednako smeo i kada je prikazivao sopstveni lik. Na autoportretu Očajan čovek uspešno je zabeležio patnju i psihološko stanje u kom se nalazio.

Meri Kasat

Meri Kasat se preselila iz Amerike u Pariz da bi se bavila slikarstvom (foto wikimedia.org)

Meri Kasat se preselila iz Amerike u Pariz da bi se bavila slikarstvom (foto wikimedia.org)

Izložbe udruženja impresionista, koje su se održavale od 1874. godine, predstavljale su presedan. Zahvaljujući njima, dela su prestala da se kategorizuju po tematskom, rodnom ili drugom ubeđenju, što je američka slikarka Meri Kasat iskoristila na najbolji način. Njeni radovi postali su nezaobilazni primeri impresionizma i ženskog umetničkog pogleda na stanje u društvu. Autoportret, koji je uradila oko 1880, pokazuje i sklonost ka eksperimentu, jer je delove slike namerno ostavila nedovršenim.

Pol Gogen

Zagonetni portret Pola Gogena ukrašavao je trpezariju pansiona u kom je boravio (foto wikimedia.org)

Zagonetni portret Pola Gogena ukrašavao je trpezariju pansiona u kom je boravio (foto wikimedia.org)

Posle nekoliko decenija postojanja, imperesionizam je postao sveprisutan. Francuski slikar Pol Gogen udaljio se od njega tvrdeći je da je umetnost apstrakcija. Upotrebljavao je boje na neobičan način i oslanjao se na osoben stil koji je poznat kao sintetizam. „Uzimajte iz prirode dok o njoj sanjate“, rekao je. Njegov autoportret iz 1889. godine predmet je brojnih analiza. Na njemu se vide jasni religiozni motivi (jabuke, oreol i zmija), ali s kojim ciljem?

Vinsent van Gog

Vinsent van Gog na jednom od poslednjih autoportreta (foto wikimedia.org)

Vinsent van Gog na jednom od poslednjih autoportreta (foto wikimedia.org)

Holandski umetnik Vinsent van Gog promenio je nekoliko stilova pre nego što se pozabavio svojim jedinstvenim doživljajem prirode i prelepom upotrebom boja. Poput Pola Gogena, njegovo ime se danas najviše vezuje za postimpresionističku fazu u umetnosti, tokom koje su nastala čuvene van Gogove slike žitnih polja i talasastih zvezdanih noći. Od 1885. do 1889. godine, međutim, van Gog je naslikao i više od 40 autoportreta.

Egon Šile

Pojedine slike Egona Šilea dostigle su cenu od više miliona dolara (foto wikimedia.org)

Pojedine slike Egona Šilea dostigle su cenu od više miliona dolara (foto wikimedia.org)

Buran život koji je vodio Egon Šile primetan je na njegovim ekspresionističkim slikama. Razočaran konzervativizmom predavača na Akademiji lepih umetnosti u Beču, Šile je napustio studije i osnovao Novu umetničku grupu sa drugim nezadovoljnim studentima. Naga tela i groteskni prikazi mogu se videti na većini radovima s njegovim potpisom, a isti pristup koristio je prilikom izrade autoportreta sve do 1918, kada je preminuo.

Frida Kalo

Na autoportretu Fride Kalo leptirovi bi mogli da predstavljaju uskrsnuće (foto hercampus.com)

Na autoportretu Fride Kalo leptirovi bi mogli da predstavljaju uskrsnuće (foto hercampus.com)

Slikajući autoportrete u prepoznatljivom, svedenom stilu, Frida Kalo se više puta osrvrnula na nedaće koje su je zadesile u životu. Autoportret sa ogrlicom od trnja, na primer, nastao je 1941, posle njenog razvoda od Dijega Rivere i okončanja veze sa fotografom Nikolasom Marejom. Na ovom autoportretu najpoznatija meksička umetnica naslikala je mrtvog kolibrija, majmuna i crnog pantera. Prema jednom tumačenju, kolibri oko vrata mogao bi da predstavlja amajliju iz meksičkog folklora, koja obezbeđuje sreću u ljubavi, dok crni panter i majmun predstavljaju smrt i zlo.

Salvador Dali

Autoportret Salvadora Dalija nastao je 1941. godine (foto pinterest.com)

Autoportret Salvadora Dalija nastao je 1941. godine (foto pinterest.com)

Neobični autoportret španskog umetnika Salvadora Dalija veran je odraz njegovog nadrealističkog stila. Rastopljeno lice podupiru drvene štake, oslonjene na postolje sa nazivom slike i komadom pržene slanine. Slanina bi mogla da se protumači kao simbol prolaznosti organske materije (iako se često nalazila na jutarnjem meniju umetnika), dok je rastopljeno lice potvrda Dalijevog uverenja da je koža najvažnija pri reprezentaciji čoveka.

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Najnovije - Kultura

Najbolje istorijske fotografije 2021.

Nedavno su izabrani pobednici takmičenja za najboljeg istorijskog fotografa, koje se održava krajem svake godine. Ovaj međunarodni foto-konkurs slavi profesionalne…

Jedanaest filmova autora iz Srbije na 13. Merlinka Festivalu

Na trinaestom izdanju Međunarodnog festivala LGBT filma Merlinka, koji će biti održan od 9. do 12. decembra 2021. godine u…

Preplitanje prirode i duše u drugoj samostalnoj izložbi Vere Vuksanović

Multimedijalna umetnica Vera Vuksanović predstaviće svoju drugu samostalnu izložbu u periodu od 6. do 15. decembra u Muzeju grada Beograda.…

Čuvena opera „Toska“ u džez aranžmanu u Kombank dvorani

Veliki džez spektakl, opera Toska u džez aranžmanu Petera Rajter-Šauba, održaće se 16. decembra u Kombank dvorani, sa početkom u…

Stigao je trejler za seriju „Mirotvorac“ o istoimenom junaku iz proširenog DC univerzuma

Ove godine je izašao superherojski film Odred otpisanih: Nova misija, koji je naišao na veoma dobar prijem kritike iako je…

Pogledajte tizer za 4. sezonu „The Marvelous Mrs. Maiselˮ

Ukoliko ste ljubitelj serije iz naslova danas za vas imamo dve novosti – dostupan je prvi tizer za nove epizode,…