Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ova izložba spaja slike sa mirisima za jedno novo iskustvo

AUTOR: CityMagazine 22 Mar, 2021
Ova izložba spaja slike sa mirisima za jedno novo iskustvo

Muzejske izložbe obično obuhvataju samo vizuelni i ponekad audio doživljaj, ali jedna holandska izložba doneće i olfaktorni trenutak. Šta to tačno znači? To znači da će posetioci holandskog muzeja Mauritshuis u Den Hagu pored pogleda na slike moći da osete i autentične istorijske mirise iz 17. veka, koji neće biti baš svi najprijatniji.

Izložba Fleeting – Scents in Colour će obuhvatati oko 50 slika, crteža i objekata koji će biti upareni sa adekvatnim mirisima, među kojima su cvetne arome, neprijatne telesne mirise, arome iz kanala, kao i mirise različitih začina. To sve treba da doprinese autentičnom doživljaju koji za cilj ima da posetioce potpuno preseli u doba kada je umetničko delo napravljeno i mesto na kome je nastalo, odnosno koje prikazuje.

Tako, na primer, slika Abrahama Minjona Still Life of Flowers and Fruit iz 1670. godine prikazuje bogatstvo cveća i prezrelog voća koji privlače mrave i druge insekte, uz dominantnu aromu rasečene  dinje. Slika Interior with Women in front of a Linen Cupboard iz 1663. godine prikazuje jednu holandsku domaćicu čija kuća blista. Sve ove arome ljudi će moći da osete uz pomoć posebnih aparata koji će biti napunjeni mirisima. Treba spomenuti i sliku The Smoker Adrijena Brouvera, koja prikazuje čoveka kako puši duvan pomoću lule i izduvava dim, tako da treba očekivati i takve arome.

Veruje se da su loši mirisi bili toliko dominantni u 17. veku, da je moralo da bude dovoljno parfema i drugih načina da im se kontrira. Tako slika The Anatomy Lesson of Dr Willem van der Meer prikazuje jednog od subjekata kako nosi pomander na prstu. Pomanderi su inače bili vrsta kuglica sa vrlo jakim aromama koje su mogle da se iskoriste po potrebi. Za sada još uvek nije poznato kada će izložba Fleeting – Scents in Colour biti otvorena, ali trajaće do 29. avgusta.

Izvor: Lonely Planet

Fotografije: Mauritshuis