Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Ovo niste znali o Pablu Pikasu

Neosporno je da je Pablo Pikaso jedan od najvažnijih umetnika 20. veka, koji je najpoznatiji kao otac kubizma. Međutim, kako je proživeo zanimljivih devet decenija života, tu se krije mnogo više interesantnih činjenica.

Rođen je u Španiji i počeo je da se bavi umetnošću veoma mlad, a najviše je bio pod uticajem Dijega Velaskeza i Franciska Goje. Kasnije se preselio u Pariz, gde je upijao inspiraciju iz svih krajeva sveta. Živeo je ispunjen život, a ovo su neke od činjenica za koje možda niste čuli.

Njegovo puno ime je veoma dugačko

Puno ime Pabla Pikasa je Pablo Dijego Hoze Francisko de Paula Huan Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Martir Patricio Cito Ruiz Pikaso i sadrži čak 23 reči. Sva imena tiču se ili svetaca ili nekih njegovih rođaka, a čuveno prezime preuzeo je od majke, jer mu se dopalo kao čudnije i zvučnije od očevog prezimena Ruiz.

Prvu sliku završio je sa 9 godina

Prva slika Pabla Pikasa (Foto: Wiki Art)

Prva slika Pabla Pikasa (Foto: Wiki Art)

Pikasov otac bio je slikar i profesor umetnosti koji je brzo uvideo talenat svoga sina i započeo njegovo obrazovanje kada je mali Pablo imao 7 godina. Njegova najranija slika bila je završena kada je imao 9 godina, a već sa 13 je bio primljen u Školu lepih umetnosti u Barseloni. Za rigorozni prijemni ispit, koji obično traje mesec dana, njemu je trebala samo jedna nedelja.

Jednom prilikom je bio optužen za krađu Mona Lize

Kada je Pikaso imao 29 godina, 1911. godine, čuvena Mona Liza je ukradena iz Luvra. Francuski pesnik Gijom Apoliner optužen je i u celu priču je uvukao svog prijatelja Pikasa, koji je potom takođe priveden zarad ispitivanja. Obojica su oslobođena optužbi, a dve godine kasnije otkriveno je da je sliku ukrao Vinćenco Peruđa, jedan Italijan zaposlen u Luvru, koji je verovao da je ovoj slici mesto u Italiji.

On je najplodniji slikar na svetu

„Tri muzičara" (Foto: Wikipedia)

„Tri muzičara” (Foto: Wikipedia)

Tokom svog životnog veka i karijere duže od 75 godina, Pikaso je imao vremena da stvori mnoga umetnička dela. Zapravo, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao umetnik sa najviše dela – 13.500 slika i dizajna, 100.000 gravura, 34.000 ilustracija za knjige i 300 skulptura i dela od keramike. Niko za života nije uspeo ni da se približi ovim brojkama.

Njegove slike su najviše puta ukradene

S obzirom na broj dela, možda i ne čudi podatak da je on umetnik sa najviše dela koja su ukradena, nestala, ili su deo sporova oko vlasništva. Čak 1.147 njegovih radova je ukradeno, među kojima je poznata krađa u Parizu iz 2010. godine. Kako su Pikasove slike veoma vredne na tržištu, česte krađe i sporovi ne iznenađuju i ne prestaju.