Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Retrospektivne izložbe Miomira Grujića Fleke u Salonu MSUB i galeriji Remont

AUTOR: Sanda Kalebić 03 May, 2021
Retrospektivne izložbe Miomira Grujića Fleke u Salonu MSUB i galeriji Remont

Projekat Javni ilegalac posvećen je kompleksnom multimedijalnom stvaralaštvu Miomira Grujića Fleke, kultne ličnosti beogradske umetničke scene osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, a čine ga tri nezavisne celine. U Salonu MSUB održava se multimedijalna retrospektivna izložba, u Remont galeriji se predstavljaju do sada neizlagani radovi – aktovi, a u izdanju Remont NUA je objavljena i monografija.

Miomir Grujić Fleka je fenomen koji je obeležio urbanu kulturu osamdesetih i devedesetih u Srbiji i pomerio mnoge granice percepcije umetničkog stvaralaštva. Pokrenuo je više inicijativa koje su snažno uticale na razvoj urbane kulture, od kojih su najznačajnije: klub Akademija, Radio Šišmiš i projekat Urbazona. U časopise i novine sa kojima je sarađivao, ili ih uređivao, unosio je provokativne, angažovane tekstualne i grafičke sadržaje. Kao vizuelni umetnik delovao je od sredine do kraja osamdesetih unevši na tadašnju recentnu umetničku scenu drugačiji senzibilitet i odnos prema umetničkom stvaralaštvu.

Krajem osamdesetih, usled oštećenja vida, započinje novu performativnu i društveno angažovanu fazu, prvenstveno realizovanu kroz autentični audio format Radija Šišmiš i pokreta Urbazona.

Izložbe traju od 23. aprila do 21. juna (u Salonu MSUB) tj. od 26. aprila do 21. maja (u Remontu).

Autor naslovne fotografije: Goran Basarić

Retrospektivne izložbe Miomira Grujića Fleke

Pariska 14 Maršala Birjuzova 7
23.Apr 2021
21.Jun 2021
Salon MSUB, Remont galerija