Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

TU SMO: Pokretne slike umetnika / Ekologije budućnosti

AUTOR: CityMagazine 05 Apr, 2021
TU SMO: Pokretne slike umetnika / Ekologije budućnosti

Sukobi (Conflicts) su kolaž kulturnih dešavanja koja su deo programa British Council-a pod nazivom TU SMO: Pokretne slike umetnika / Ekologije budućnosti. 

Ovaj projekat istražuje posledice sukoba i načine na koje razmirice utiču ne samo na umešane strane već i na svet kome te strane pripadaju. Povlače se paralele između stvarnosti i fikcije, realnih događaja i spekulativnih elemenata iz medija, popularne kulture, filmova, knjiga, priča iz grada i naroda. Kao istraživački milje, ovaj projekat je posvećen nekom budućem Beogradu, u raskoraku sa njegovm sopstvenom usađenom nostalgijom. Kroz razgovore, vizuelne radove, muziku, priče i atmosfere, ova izložba prati siluetu moguće budućnosti, sa viđenjem ekologije kao odnosa ne samo između različitih vrsta u jednom habitatu, već i između ljudi samih.

Bedvir Vilijams, Zvezdani glasnik, 2013, ljubaznošću umetnika

Projekat obuhvata izložbu iz dva dela – jednu u prostoru Eugster || Belgrade i drugu u prostoru kluba Dragstor, zatim seriju onlajn dešavanja uključujući razgovore s umetnicima i muzički program u saradnji s radio Aparatom i Svetlanom Đolović, kao i nezavisni podkast pod nazivom Projekti i predskazanja (već dostupan online na Spotifaju, Jutjubu i Saundklaudu putem projectsprophecies.com).

Izložba prikazuje video radove i filmove umetnika iz kolekcije British Council-a i LUX-a iz Londona, umetnika Lui Henderson, Uriel Orlov, Šarlot Prodžer, Ben Rivers, Elizabet Prajs i Bedvira Vilijamsa, kao i skulpture i audio/video instalacije umetnika Saše Tkačenka, Šejle Kamerić i Emira Šehanovića. Izložba je postavljena od 3. aprila 2021. godine do 24. aprila u Dragstoru i do 1. maja u galeriji Eugster || Belgrade.

Uriel Orlov, Muthi 2016. ljubaznošću umetnika i LUX-a

Prateći događaji uključiće i prikazivanje filma Veštičji kotao umetnika i reditelja Branislava Jankića, seriju priča i audiovodiča, intervjue s nekim od umetnika koji učestvuju kao i muzički program u saradnji sa umetničkim kolektivom SUTRA, DJ Stevie Whisperom, KIRom i gostima. Kustos pratećeg i muzičkog programa je Miloš Zec.

Vizuelni dizajn radio je Stefan Unković, a dizajn zvuka Žarko Komar.

Autorka i kustoskinja projekta je Natalija Paunić.

Šejla Kamerić – Saponifirana jakna Melanije Tramp, fotografija Ivan Zupanc

Info…

EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI su deo programa TU SMO: Pokretne slike umetnika (WE ARE HERE: Artists’ Moving Image) koji su pokrenuli British Council, britanska međunarodna organizacija za kulturne odnose i obrazovanje, i LUX, međunarodna umetnička agencija iz Londona koja podržava i promoviše umetničke prakse pokretnih slika.

Naslovna fotografija: Šejla Kamerić Keep away from fire, fotografija Ivan Zupanc

03.Apr 2021
01.May 2021
Drugstore, galerija Eugster || Belgrade
besplatno