Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

„Videlo sveta” – Vinaverovi dani evropske kulture

AUTOR: CityMagazine 23 May, 2019
„Videlo sveta” – Vinaverovi dani evropske kulture

Manifestacija „Vinaverovi dani evropske kulture” ove godine nosi naziv „Videlo sveta” prema jednom od najbitnijih stvaralačkih projekata Stanislava Vinavera. U Šapcu će od 23. do 25. maja biti održan sada već tradicionalni kulturni događaj koji za okosnicu ima veliki naučni skup „Stanislav Vinaver u/o srpskoj književnosti, umetnosti i kulturi”, na čijem će početku biti održana promocija knjige „Avangardistkinja” dr Žarke Svirčev, dok će skup zatvoriti okrugli sto povodom izlaska iz štampe prvog kola sabranih dela Radomira Konstantinovića, na inicijativu i uz veliko zalaganje dr Gojka Tešića.

Novina u odnosu na prethodne godine je da Videlo sveta 2019. godine širi horizonte umetničkog stvaranja, i u okviru manifestacije će po prvi put biti organizovan svakodnevni muzički, ali i likovni program, kao i različiti edukativni projekti za sve generacije. Prema rečima Igora Marsenića, najznačajniji cilj Vinaverovih dana jeste otvaranje ka svetu. „Polazna tačka koncepta Videlo sveta je da se prošlošću i kulturalnim nasleđem bavi na dinamičan način, oživljavajući misli i ideje, interpretacijom u slobodnom savremenom duhu, kako ne bismo bili zatočeni unutar prošlosti i slavne tradicije. Vinaver je bio neobična, pitoreskna ličnost i svođenje genija na biografsku crticu i pomen bilo bi skrnavljenje. Interpretativni pristup koji smo izabrali ostavlja dosta prostora autorima da se iskažu u različitim medijima od nauke ili muzike do stripa, štampe, pisanja ili dizajna svetla, i to je nešto što me kao umetnika raduje”, naglašava Marsenić.

Muzika i svetlo

Videlo sveta u Šabac dovodi neke od najistaknutijih autora savremene muzičke scene, pa će tako prvi dan, u četvrtak 23. maja u 20.30 u Muzeju šabačkih Jevreja nastupiti Jan Nemeček, jedno od najznačajnijih imena klupske i elektronske scene u regionu, i tom prilikom će izvesti live pod nazivom Reccurencies, prema njegovom poslednjem albumu koji je izdat 2018. godine za švajcarski –OUS.

Jan Nemeček

Jan Nemeček

Narednog dana, 24. maja, od 20.30 u Sinagogi, lokalnoj publici predstaviće se Branko Džinović, poreklom Šapčanin, ali možda najveće ime savremene harmonike u Severnoj Americi, kompozitor, izvođač, ali i predavač na eminentnim svetskim univerzitetima.

Branko Džinović

Branko Džinović

Šabačko Videlo u vizuelnom smislu nosiće pečat video radova koji nastaju uživo magijom Miroslava Sretenovića, dizajnera svetla i video umetnika poznatog pod nazivom Izvanredni Bob.

Izložbe i radionice stripa, sito-štampe, poezije i pisanja 

Gromobran svemira je radionica narativnog, nenarativnog i kolažnog stripa nazvana po jednom od Vinaverovih dela, i po prvi put u Šapcu predstaviće autore okupljene oko našeg najvećeg stip festivala Novo doba, i udruženja Matrijaršija i Kosmoplovci – Aleksandar Opačić, Milena Janošević i Aleksandar Denić, koji će uz pomoć umetnice Johane Markade-Mot voditi radionicu posvećenu aktivaciji lokalne strip scene i istraživanju ovog likovnog medija. U Narodnom muzeju Šapca posle radionice 23. maja, predstaviće se Fijuk platforma, po mnogo čemu avangardna pojava regionalne likovne scene.

Drugog dana, u petak 24. maja u Šabačkom muzeju je radionica sito štampe tematski posvećena novim viđenjima Stanislava Vinavera koju vode grafički umetnici kolektiva Matrijaršija – Mileta Mijatović i Johana Markade-Mot. Posetioci će imati priliku da donesu svoje majice ili torbe na kojima će poneti „otiske” umetničkog rada. Zbog interaktivnog karaktera ova radionica će posebno biti zanimljiva publici svih uzrasta. Posle radionice biće otvorena kolektivna izložba preko dvadeset umetnika okupljenih oko Fijuk platforme i biće otvoren prvi prodajni Fijuk sajam u Šapcu, na kome će se do kasnih večernjih časova uz muziku i razgovore kupovati savremena grafika, fotografija i plakat.

Plakat ovogodišnjih „Vinaverovih dana evropske kulture”

Plakat ovogodišnjih „Vinaverovih dana evropske kulture”

Treći dan, u subotu 25. maja Videlo sveta počinje treningom aktivne poezije u muzičkom paviljonu Velikog parka u Šapcu pod nazivom Pesničenje koju vodi Dragan Protić, popularni Prota iz kolektiva Škart koji je Srbiju 2010. godine predstavljao na Venecijanskom bijenalu. Radionica je otvorenog tipa. Edukativni program ovogodišnjih Vinaverovih dana evropske kulture zaokružiće završetak konkursa kreativnog pisanja i početak rada na projektu medijske edukacije za mladeVidelo, na kome će se srednjoškolci upoznati sa osnovama savremene medijske kulture i početi rad na usavršavanju svog glasa u javnosti. Autorka projeka Videlo je Marija Ratković, autorka i teoretičarka umetnosti i medija koja više od deset godina radi na javnoj sceni, a deo je kreativnog tima koji stoji iza ovogodišnje manifestacije Videlo sveta. Kulturna manifestacija ove godine prerasta u festival umetnosti i znanja, kao i saradnje lokalnih i internacionalnih umetnika, a završiće se simbolično žurkom u muzeju koju će vizuelno i muzički oblikovati dva Boba, VJ Izvanredni Bob i DJ Bob, šabački muzičar i vizuelni umetnik.

U Sokolskom parku, u subotu 25. maja u 19 časova, biće svečano predstavljena skulptura beogradskog vajara Marka Crnobrnje koja je nastala kao rezultat rezidencijalnog programa za umetnike Kulturnog Centra u Šapcu. „Za razliku od konvencionalnih oblika prezentacije umetnosti, rezidencijalni programi se ne fokusiraju isključivo na rezultat, nego na proces stvaranja, i kao takvi, važan su izvor inspiracije i ličnog istraživanja umetnika. U tom procesu izmeštanja i mobilnosti, prelaze se granice i otvaraju kanali za razmenu informacija i mišljenja, grade dugoročne veze i partnerstva. Ona obogaćuju život kako lokalnih, tako i gostujućih umetnika, ali i lokalnu umetničku i kulturnu scenu i utiču na izgradnju ili ponovno uspostavljanje veza između različitih delova društva, koje su nužne za zajedničko delovanje u cilju ostvarivanja pozitivnih promena u društvu i kulturi”, ističe Filip Kovačević iz Kulturnog Centra.