Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
20 godina filma „Mulen ruž!”

Dragi naši, danas proslavljamo jubilej filma, za koji možemo reći da je u vreme premijernog prikazivanja bio ispred svog vremena. Te 2001. godine, Holivud je bio prepoznatljiv po blokbasterima, te je Mulen ruž! kao mjuzikl bio pravo osveženje. Reditelj Baz Lurman, uz svesrdnu pomoć scenografa i kostimografa, uspeo je da stvori spektakularno ostvarenje. Dama koja je krojila odeću Ketrin Martin jednom prilikom je izjavila da su ona i kolega bili na nepoznatom terenu. Baz Lurman je, prema njenim rečima, želeo da se usprotivi poznatim konvencijama, kao vizionar, koji je umeo da poznate priče presvuče u moderno ruho.

U slučaju da do sada niste odgledali ovo ostvarenje, prisetićemo se radnje… Mladi Englez, koga tumači Juan Mekgregor, zaljubljuje se u kabare pevačicu Mulen ruža po imenu Satin, koju je oživela Nikol Kidman. Za vremenski okvir odabran je početak 20. veka, a kao što smo već naveli kostimi igraju značajnu ulogu.

Ketrin Martin i Angus Streti zasluženo su osvojili nagradu Oskar za svoj rad. Složićete se da su prizori kako minutaža odmiče sve lepši i lepši, pa tako Satin tokom izvođenja numere Diamonds Are a Girlʼs Best Friend nosi mini haljinu ukrašenu resama i imitacijom dijamanata, uz odgovarajući šešir. Zatim, slede taktovi melodije Rhythm of the Night i nova kreacija, u vidu korseta i impresivnog donjeg dela od perja.

20thCentfox / courtesy of Everett

Ketrin Martin je za polazište uzela 1889. godinu, kada je Mulen ruž prvi put otvorio svoja vrata posetiocima. Kostimi koje Nikol Kidman i plesači nose zapravo su inspirisani originalima. Bilo je potrebno detaljno istražiti epohu, pre upuštanja u proces izrade. Perjani detalji narandžaste i ljubičaste boje sa svilenim kićankama izazvali su istinsko divljenje spomenutog dua. Martin se stoga odlučila da skroji gotovo identičan komad za plesačicu Nini, poznatiju pod živopisnim nadimkom.

Iako su se Martin i Streti trudili da kostimi zadrže duh vremena, upotrebljeni su i nešto savremeniji komadi. Na zahtev reditelja, tragali su za načinom da približe publici ovdašnje odevanje, i u tome su naposletku i uspeli. Od njih se zahtevalo da ne odstupaju od date vremenske ravni, pa detalji u vidu naočara nisu došli u obzir, jer su u kasnom 19. veku one korišćene u naučne svrhe.

Kostimografkinja nema omiljeni kostim iz ovog filma, ali bi izdvojila crvenu haljinu koju Nikol Kidman nosi tokom plesne tačke na pesmu Elephant Love Medley. Reč je o jednostavnom modelu koji glumici stoji kao saliven. Međutim, to nije sve čega se Martin seća nakon 20 godina od premijere mjuzikla. Ona je veoma emotivno doživela završnicu snimanja, kada je deo scenografije u vidu džinovskog slona uništen. Taj događaj se odigrao u Australiji i prouzrokovan je probijenim rokom za završetak filma. Predstavnici kompanije Fox bili su primorani da dokrajče skulpturu usled snimanja serijala Ratovi zvezda, umesto da je jednostavno uklone, pa je doživela tragičan kraj.

United archives / Cordon press

Izvor: Vogue España

Fotografije iz naslovnog kolaža: Cordon Press, United Archives / Cordon Press