Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

FEST premijere 23. februara: „Pad američkog carstva“ i „Sećanje na bol Margerit Dira“

AUTOR: CityMagazine 22 Feb, 2019
FEST premijere 23. februara: „Pad američkog carstva“ i „Sećanje na bol Margerit Dira“

„Iznenađujuće drag film i jedno od Arkanovih najboljih dela u poslednje vreme!“
Screen Daily

Kanadski film „Pad američkog carstva“ reditelja Denija Arkana predstavlja svojevrsnu kritiku savremenog potrošačkog društva i devalviranja vrednosti u kapitalističkom sistemu u kojem je jedini društveni motor novac. Film će premijerno biti prikazan u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center 23.2. u 17.30 dok su reprize zakazane za 24. februar i 2. i 3. mart.

Radnja filma prati Pjera-Pola, doktora filozofije koji radi kao dostavljač ne bi li sebi obezbedio pristojan život. Autor ga u filmu stavlja pred moralnu dilemu karakterističnu za sva moderna društva XXI veka – izabrati novac ili lični integritet. Arkan postavlja novac kao koren svih problema, kao temu koja se stalno provlači kroz njegove filmove, ukazuje na problem miliona ljudi koji spavaju na ulicama Montreala i upire prstom na velike korporacije koje stvaraju nejednakosti u savremenom svetu.

Glavne uloge u filmu tumače kanadski glumci Alexandre Landry, Maxim Roy i Vincent Leclerc.

„Slikovit i zanimljiv osvrt na amoralnost kapitalizma koja donosi savršen spoj noir melodrame i satirične komedije!“ – Variety

 Sećanje na bol Margaret Dira pred FEST-ovskom publikom

„Finkijeov film razume fizičku i emotivnu prirodu tuge.“

Variety

Film reditelja Emanuela Finkijea Sećanje na bol Margaret Dira premijerno će biti prikazan u Domu omladine u subotu, 23. februara u 20h. Ovaj francuski film snimljen je na osnovu romana Bol spisateljice Margaret Dira i biće prikazan  u okviru programa Fokus Evropa.

Reditelj filma ističe kako ga je na ovaj film inspirisalo prvenstveno lično iskustvo – jer je i sam imao članove porodice koji su poslati u logor i naglašava da iako je nesumnjivo glavni lik filma Margaret Dira, ona priča jednu priču koju su proživeli mnogi. „Margaret  je žena kao i svaka druga, jedna od mnogih žena koja je bila prinuđena da čeka nekoga da se vrati kući. Sve te žene – kroz sve ratove u istoriji, znaju pravo značenje reči „užas“. Margaret je ovde govornica u ime svih tih žena“, smatra Finkije.

„Sećanje na bol Margerit Dira“

„Sećanje na bol Margerit Dira“

Radnja filma smeštena je u 1944. godinu u Pariz koji je pod nacističkom okupacijom. Mlada i talentovana spisateljica Margaret Dira je član Poketa otpora zajedno sa svojim mužem Robertom Antelmom. Nakon što njenog supruga deportuje Gestapo ona se upušta u riskantnu romansu sa saradnikom Višijevske Francuske ne bi li pomogla svom mužu.

Glavne uloge u filmu tumače: Mélanie Thierry, Benoît Magimel, Benjamin Biolay.

Premijera filma je zakazana za subotu, 23. februar u 20h u Domu omladine, dok su reprizni termini 24. i 28. februara i 3. marta.

 „Ovo je ozbiljan, visoko intelektualni film.“ – New Yorker