Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Filmovi koje treba da pogledate dvaput da biste ih razumeli

AUTOR: CityMagazine 25 Apr, 2020
Filmovi koje treba da pogledate dvaput da biste ih razumeli

Da li ćemo neki film pogledati više puta zavisi od nas samih, ali i od kvaliteta ostvarenja koja su u pitanju. Međutim, ima onih filmova koje naprosto ne razumemo nakon što ih pogledamo jednom i to nam uspeva tek nakon ponovnog gledanja.

To može da bude slučaj sa filmovima novog i nešto starijeg datuma. Iako nam se čini da uvek znamo šta da očekujemo i kako će se radnja odvijati, u narednim ostvarenjima to nije slučaj. Oni će vam držati pažnju i biti interesantni i na ponovno gledanje.

Inception

Kristofer Nolan je poznat kao majstor svog zanata i to nam je potvrdio više puta. U ovom ostvarenju, doneo nam je zanimljiv način prikaza jedne pljačke kroz snove u okviru drugih snova. Svaki od nivoa snova, odnosno podsvesti, ima posebna pravila i opasnosti po junake filma pa radnju treba pomno pratiit. Kraj može da bude veoma zbunjujuć, a i dalje postoje razna tumačenja oko toga šta on predstavlja. Još jedna preporuka od istog reditelja je Memento, koji će se poigrati vašim umom svojom nelinearnom strukturom i mnogim tajnama koje nisu vidljive na prvi pogled.

Interstellar

Ovo naučnofantastično ostvarenje razlikuje se od mnogih drugih filmova po tome što se trudi da priča ostane u domenu realnosti i naučno uverljiva. Da biste to propisno ispratili, potrebno je da budete skoncentrisani sve vreme i slušate sve ono što likovi izgovore. Drugo gledanje omogućiće vam da lakše uživate u priči.

Vertigo

Iako snimljen pre više od pedeset godina, ovaj film je i danas upečatljiv zbog svog načina pripovedanja priče. Hičkok se poigrava likovima, ali i gledaocima pričom koja kreće veoma jednostavno, ali dobija neočekivane obrte. Džimi Stjuart je detektiv unajmljen da prati suprugu jednog svog starog prijatelja, ali odatle sve postaje mnogo čudnije nego što je mislio.

Shutter Island

Jedan od najintrigantnijih modernijih trilera, ovaj film ima vrlo upečatljiv obrt pred svoj kraj, koji baca novo svetlo na sve što se prethodno desilo. Drugo gledanje filma može da bude skoro poput gledanja novog filma zbog onog što ste prethodno naučili. Radnja prati dva detektiva koji su poslati u ludnicu da sprovedu istragu, ali se sve komplikuje sa svakim novim minutom.

Memento

https://www.youtube.com/watch?v=HDWylEQSwFo

Ovo jeste treće Nolanovo ostvarenje na listi, ali je ipak nezaobilazno. Film počinje kulminacijom, a potom pratimo odvijanje iste priče ispočetka i od kraja, tako da se na kraju susreću u sredini. Zvuči komplikovano, a tako će i biti nakon što ga odgledate. Drugo gledanje će ipak malo olakšati praćenje ove nelinearne strukture.

Primer

Najneobičnije u vezi sa ovim filmom je njegov skoro pa nepostojeći budžet za snimanje. Nemojte da vas to odvrati od gledanja, jer je priča o putovanju kroz vreme sprovedena u delo maestralno. Slušajte pažljivo šta dva glavna lika govore, ali ni to neće biti dovoljno da sve razumete na kraju. U slučaju ovog filma usudićemo se da kažemo da ni drugo gledanje neće biti dovoljno za potpuno razumevanje.

Synecdoche, New York

Još jedan film kome treba i više od dva gledanja i to tako da se sa svakim novim pojavljuje sve više pitanja. U njemu se nalazi pregršt likova, događaja, zapleta i detalja i traži vašu potpunu posvećenost. Njegova neuobičajena priroda možda neće prijati svima, ali ako ga jednom odgledate do kraja, garantujemo da ćete to učiniti ponovo, pre ili kasnije.

Izvor: Screen Rant

Najčitanije

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Kultura

Pet puta kad su negativci bili tolko dobri, da smo navijali protiv Džejmsa Bonda

Šesdeset godina filmova o Džejms Bondu kasnije, moramo da priznamo da nismo uvek navijali za njega. Da, on je good…

Animirana avantura „Šape gneva – legenda o Henku” stigla u naše bioskope

Zabavna animirana avantura Šape gneva – legenda o Henku (Paws of Fury: The Legend of Hank) stigla je u bioskope…

Brkovi rasprodali beogradski koncert

Nakon četiri godine pauze, “Brkovi” rasprodali samostalni beogradski koncert pre dana nastupa! Za koncert koji je najavljivan kao pravi pank-folk-wellness…

Džared Leto će biti Karl Lagerfeld u novom biografskom filmu

Čuveni modni dizajner Karl Lagerfeld biće oživljen na velikom ekranu u biografskom filmu, a tumačiće ga Džared Leto, koji će…

Počinje skupljanje potpisa da trg ispred SKC-a dobije naziv po Tusti iz KUD Idijota

Kako je najavio Savez komunističke omladine Jugoslavije, danas će krenuti sakupljanje potpisa da prostor ispred SKC-a u Beogradu ponese naziv…

Ograničen broj ulaznica po posebnoj ceni za koncert „Zoran pjeva Arsena”

Album Zoran pjeva Arsena, dirljiva posveta najvećem hrvatskom kantautoru Arsenu Dediću, svojim je izlaskom u februaru 2019. godine pobudio veliko…