Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Francuski film „Titan“ trijumfovao je na Kanskom filmskom festivalu

AUTOR: CityMagazine 19 Jul, 2021
Francuski film „Titan“ trijumfovao je na Kanskom filmskom festivalu

Francuska rediteljka Žulija Dukorno postala je tek druga žena u istoriji Kanskog filmskog festivala čiji je film nagrađen Zlatnom palmom. Žiri na čelu sa proslavljenim američkim režiserom Spajkom Lijem dodelio je prestižnu nagradu njenom filmu Titan.

U pitanju je neobičan horor o 32-godišnjoj ženi koja je preživela saobraćajnu nesreću u detinjstvu. Taj nemili događaj i operacija posle njega uticali su na to da ona postane serijski ubica, ali i da razvije perverznu fascinaciju automobilima. Titan je inače tek drugi film 37-godišnje francuske rediteljke.

Kadar iz filma „Heroj“

Grand pri, drugu nagradu po značaju na Kanskom festivalu, dobili su filmovi Heroj iranskog Oskarovca Ašgara Farhadija i Compartment No.6. finskog režisera Juha Kuosmanena. Tajlandski film Memorija i izraelski film Ahedovo koleno dobili su Nagradu žirija.

Leo Karaks, autor filmskog mjuzikla Anet sa Adamom Drajverom i Marion Kotijar u glavnim ulogama, primio je nagradu za najbolju režiju, a Rijusuge Hamaguči je dobio nagradu za najbolji scenario za film Drive my Car, adaptaciju istoimene kratke priče Harukija Murakamija.

Adam Drajver u filmu „Anet“

Za najbolju glumicu na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu proglašena je Renata Rinsve, koja je igrala u norveškom filmu Najgora osoba na svetu, a za najboljeg glumca Kejleb Lendri Džons, zvezda filma Nitram.

Izvor: Deadline