Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Hongkonška škola borilačkih veština u seriji „Into the Badlands“

AUTOR: CityMagazine 21 Mar, 2019
Hongkonška škola borilačkih veština u seriji „Into the Badlands“

Nije tajna da „Into the Badlands“ nosi titulu najbolje serije o borilačkim veštinama. Komplikovane scene borbe, koje su zaštitini znak serije, rađene su po ugledu na hongkonšku školu borilačkih veština.

Ovakav pristup mnogo je olakšao posao glumcima, jer nisu morali da pamte ceo borbeni ples odjednom. Umesto toga, profesionalni borci izvodili su različite poteze iz kojih se biralo nekoliko najatraktivnijih. Nakon toga, glumci su imali 10 do 15 minuta da odabrane poteze savladaju, pre nego što snimanje krene. Čovek koji se nalazi iza svakog kadra borbe je Huan-Čiu Ku (aka Master Dee Dee), poznati koordinator borbenih scena u filmovima Pritajeni tigar – skriveni zmaj, Ubiti Bila i Mumija.

Da bi se snimile fantastične scene koje nas ostavljaju bez daha, potrebni su konstantni treninzi, uvežbavanje koreografije, restriktivna ishrana, teški kostimi i možda najiritantniji element lažni dim, koji glumci zovu Badlands Lung. Ponekad je i kamerman nosio kacigu i masku kako bi se zaštitio. Veoma zahtevne vratolomije kao što su hodanje po zidu, letenje, baratanje oružjem izvode se velikom brzinom, pa glumci često imaju dublere.

Svi osim Danijela Vua, koji u seriji tumači lik Sanija. Ovo ne treba da čudi, jer se Vu bavi borilačkim veštinama od detinjstva. Ipak, rizik od povreda uvek postoji. Tako mu se jednom prilikom na snimanju desilo da se žica koja ga je držala pogrešno izvukla i zaglavila oko rebra pa je visio na njoj neko vreme. Kada je nakon dva dana otišao kod lekara, ispostavilo se da mu je napuklo rebro. Osim toga, Danijel je za potrebe snimanja, morao da se za kratko vreme ugoji čak 10kg. Jeo je i po 6 obroka dnevno pre snimanja, imao je pun obrok na svaka dva sata. Izvođenje vratolomija punog stomaka nije nimalo naivno.

Prizor iz završnih epizoda treće sezone.

Prizor iz završnih epizoda treće sezone.

Borbe nisu bile lake ni za Emili Bičam, koja u seriji glumi Udovicu (Widow). Snimajući borbu mačevanja na visokoj cigli sa jednim kolegom se toliko klizala da je malo falilo da se saplete i poseče. Na snimanju svake scene u kojoj u štiklama hoda po zidu vezana konopcima, morala je posebno da vodi računa jer je samo jedan nepravilan pokret mogao da dovede do uganuća ili čak preloma ruke ili noge.

Od produkcije preko unikatnih kostima, borbenih koreografija i akrobacija do neverovatnih vizuelnih efekata, Into the Badlands je jedinstveni spoj mitologije, hongkonških borilačkih veština i akcionih filmskih efekata. Ako vam se dopao film Pritajeni tigar skriveni zmaj, uživaćete i u velikoj završnici priče o Badlands-u, koja ovog proleća emituje poslednjih 8 epizoda. Sanijevo putovanje u Azru će se konačno završiti.