Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ko je osvojio najviše Oskara u glumačkim kategorijama?

AUTOR: CityMagazine 22 Feb, 2019
Ko je osvojio najviše Oskara u glumačkim kategorijama?

Dobiti jednog Oskara je velika čast, a ako imate sreću da vam statua Američke filmske akademije dva puta dođe u ruke, onda pripadate zaista ekskluzivnom klubu. Četrdeset jedan holivudskih glumac i glumica su osvojili Oskara više od jedanput.

Frensis Mekdormand se priključila ovoj grupi prošle godine kada je dobila svog drugog Oskara za ulogu u filmu Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju. U njenom društvu sa dve nagrade se, između ostalih, nalaze i Marlon Brando, Denzel Vašington, Kejt Blanšet, Robert De Niro, Džejn Fonda, Geri Kuper, Džodi Foster, Tom Henks, Vivijen Li i još mnogi drugi velikani američke kinematografije.

Tri Oskara u glumačkim kategorijama je dobilo samo četvoro ljudi. Jedan od njih, Volter Brenan, je bio specijalista za sporedne uloge pa je sva svoja tri Oskara zaradio u ovoj kategoriji. Ingrid Bergman je osvojila dva Oskara za glavnu žensku ulogu zahvaljujući filmovima Plinsko svetlo (1944) i Anastasija (1956), dok joj je uloga u krimiću Ubistvo u Orijent ekspresu (1974) obezbedila Oskara za sporednu žensku ulogu.

Ingrid Bergman u filmu „Ubistvo u Orijent ekspresu“

Ingrid Bergman u filmu „Ubistvo u Orijent ekspresu“

Džek Nikolson je nominovan za Oskara neverovatnih dvanaest puta. Prvu nagradu Američke filmske akademije je dobio za svoju nezaboravnu rolu u drami Let iznad kukavičjeg gnezda (1975), a nakon toga su usledile još dve – za sporednu ulogu u filmu Vreme nežnosti (1983) i glavnu ulogu u filmu Dobro da bolje ne može biti (1997).

Džek Niklson u filmu „Let iznad kukavičjeg gnezda“

Džek Nikolson u filmu „Let iznad kukavičjeg gnezda“

Kada već pominjemo ukupan broj nominacija, treba reći da je Meril Strip imala čast da bude u užem izboru za ovu prestižnu glumačku nagradu čak dvadeset i jedan put. Njoj je pošlo za rukom da je osvoji tri puta: za glavne uloge u filmovima Sofijin izbor (1982) i Čelična lejdi (2011) i za sporednu rolu u drami Kramer protiv Kramera (1979). Isti broj Oskara nalazi se i u vitrini Danijela Dej-Luisa i to za glavne uloge u filmovima Moje levo stopalo (1989), Biće krvi (2007) i Linkoln (2012).

Meril Strip kao Margaret Tačer u filmu „Čelična lejdi“

Meril Strip kao Margaret Tačer u filmu „Čelična lejdi“

Svaka čast Džeku i Meril, ali oni će morati još malo da porade da bi dostigli Ketrin Hepbern, apsolutnu šampionku po broju dobijenih Oskara. Ona je, naime, prestižnu statuu odnela kući čak četiri puta. Njene glavne uloge u filmovima Ladolež (1933), Pogodi ko dolazi na večeru (1967), Zima jednog lava (1968) i Na Zlatnom jezeru (1981) su najviše impresionirale članove Američke filmske akademije.