Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Onlajn izdanje 40. broja „Kinoteke“

AUTOR: CityMagazine 06 Apr, 2020
Onlajn izdanje 40. broja „Kinoteke“

Časopis Kinoteka nastavlja redovno da izlazi i u vanrednim okolnostima. Upravo je objavljen 40. broj, u specijalnom onlajn izdanju, ali s nepromenjenim konceptom. Filmski mesečnik Jugoslovenske kinoteke i dalje je posvećen kako temama iz istorije pokretnih slika tako i savremenom trenutku sedme umetnosti.

„Da nam filmska umetnost uvek može ispuniti vreme na najkvalitetniji mogući način, odavno je usvojena istina, ali u vreme pandemije ona postaje uteha, zamena za iskustvo i kolektivni san ili sećanje“, ističe u uvodnoj reči direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić i podseća da je Kinoteka prilagodila svoje programe i aktivnosti potrebama i interesu opšteg zdravlja.

U aprilskom izdanju Kinoteke čitajte o majstoru saspensa Alfredu Hičkoku, intervju Sandre Perović s gostom Festa Džulijanom Sendsom, sećanja Žike Bogdanovića, feljton iz knjige Vlade Petrića, podsetite se intervjua iz prošlosti Slobodana Šijana, saznajte više o životu i radu ljudi koji su ostavili tragove na filmu poput Maks fon Sidoua, čiji je karakter u Bergmanovom filmu u vreme kuge igrao šah sa Smrću. Tu su i analiza fenomena filma i romana Zovi me svojim imenom iz pera Đorđa Bajića i drugi prilozi.

 „Ostanite kod kuće, čitajte Kinoteku i, naravno, uživajte u dobrom filmu!“, poručio je Pantelić.

U uvodnom tekstu detaljno se navode raznovrsni sadržaji koji su besplatno dostupni onlajn. Odabrani filmovi iz Arhiva postavljaju se na Jutjub kanal Kinoteke, a o prvom među njima – dokumentarcu Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije piše Aleksandar Saša Erdeljanović.

Omogućeno je besplatno preuzimanje svih do sada objavljenih brojeva časopisa Kinoteka.

U okviru projekta Vip Kinoteka organizovana je i onlajn premijera digitalno restaurisanog filma Davitelj protiv davitelja.

Na naslovnoj strani novog broja je portret Alfreda Hičkoka, kome je posvećena i rubrika Velikani svetskog filma, povodom 40 godina od njegove smrti. Film je za njega bio „najpre, i pre svega, ispričati priču“, piše Ana Marija Rosi, ističući da je Hičkok „istoriju filma obogatio svojim delom u koje je utkana njegova Alma, svojim plavušama, svojim mekgafinom, svojim saspensom i svojim filmom Psiho“.

S britanskim glumcem Džulijanom Sendsom, koji je na 48. Festu predstavio film Obojena ptica Vaclava Mohula, razgovarala je Sandra Perović. Na pitanje kako se priprema za lik Sends je odgovorio: „To je kombinacija vaše inteligencije kao glumca, čitanja scenarija, razgovora s rediteljem, i sopstvenog istraživanja, ali i mašte i instinkta, koju hrani sredina“.

Fenomen filma i romana Zovi me svojim imenom analizira Đorđe Bajić ocenjujući film Luke Gvadanjina kao „filmsku magiju u svojoj esenciji“, a knjigu Andrea Asimana, koja je nakon ekranizacije u adaptaciji Džejmsa Ajvorija postala bestseler, kao „izuzetno uspelo delo“. Bajić se bavi i mogućim nastavkom filma, na osnovu već objavljenog nastavka romana pod nazivom Nađi me.

U rubrici In memoriam Jovan Marković piše o Maksu fon Sidou, čuvenom švedskom glumcu ekspresivnog lica i impresivnog opusa, koji se proslavio ulogom viteza koji igra šah sa Smrću u Sedmom pečatu Ingmara Bergmana.

Povodom digitalne restauracije filma Davitelj protiv davitelja (1984), u okviru projekta Vip Kinoteka, časopis prenosi intervju iz vremena snimanja te „komedije strave i užasa“, u kojem Slobodan Šijan objašnjava da su scenarista Nebojša Pajkić i on krenuli od bizarne teze da „jedan grad postaje velegrad tek kad dobije i svoje lokalne manijake, u ovom slučaju davitelja“.

Nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Žika Bogdanović nastavlja svoja Sećanja sa postskriptumom pričom o Džeku Ilamu, koji je igrao sporedne uloge u vesternima, i o neobičnoj ljubavi beogradske bioskopske publike za tog ubogog revolveraša koga su od milošte prozvali Ćora.

Nastavljen je i feljton sa odlomcima iz knjige profesora Vladimira Petrića Razvoj filmskih vrsta. U četvrtom delu tema je kameršpil-film.

U rubrici Šok koridor predstavlja Nenad Bekvalac piše o Anri Žorž Kluzou – „francuskom Hičkoku“ koji je „dao neke od najuzbudljivijih i najparanoičnijih opisa Francuske u kinematografiji“ i čiji su filmovi „puni izdajstava, voajera i anksioznosti“.

Nedavno održani 48. Fest imao je veliki broj istaknutih gostiju, a najznačajnijima među njima uručen je Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke. Časopis prenosi šta su tom prilikom izjavili reditelj Atom Egojan, glumci Dejvid Tjulis i Džulijan Sends, kao i reditelji Goran Paskaljević i Kosta Gavras.

Stalna rubrika Tragovi na filmu podseća na stvaralaštvo nedavno preminulih umetnika – Ljubomira Radičevića, reditelja i koscenariste kultnog filma Ljubav i moda i Ranke Velimirović, producentkinje i autorke dokumentarnih filmova, saradnice i životne saputnice reditelja Zdravka Velimirovića, o kojima piše Marijana Terzin Stojčić, kao i francuskog glumca Žan Pjer Marijela u tekstu Bojana Kovačevića.

Pored velikog broja fotografija, u ovom broju Kinoteke objavljene su ilustracije Miroslave Vuković i Vuka Popadića.

Najčitanije

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Viktorija i Dejvid Bekam sa kapama u „Peaky Blindersˮ stilu

Iako dizajnerka Viktorija Bekam živi na relaciji Engleska – Amerika, prvenstveno zbog posla, osnova njenog stila jeste sa područja porekla.…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Najnovije - Kultura

O filmu „Kelti“ Milice Tomović: Nostalgija sa žaokom

Dugometražni rediteljski debi Milice Tomović je film snažnog autorskog pečata, prevashodno namenjen verziranoj festivalskoj publici, pa ne čudi što se…

Jesenja izložba ULUS-a u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić

Jesenja izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije jedna je od izložbi sa najdužom tradicijom na ovim prostorima i ove godine se…

Slavni dr Džordan B. Piterson u Beogradu predstavlja svoja životna pravila

Svetski popularni motivacioni govornik i psiholog, Kanađanin dr Džordan B. Piterson, u sklopu svoje velike turneje, nastupiće 15. juna 2022.…

Muzička recenzija: The Beatles „Let it Be – superdeluxe“ (Multimedija 2021)

Posle svih iskušenja koje su prošli u „studijskoj fazi“, Bitlsi su se neizbežno kretali ka raspadu. Ipak, Makartni je insistirao…

Pogledajte tizer za 4. sezonu „The Marvelous Mrs. Maiselˮ

Ukoliko ste ljubitelj serije iz naslova danas za vas imamo dve novosti – dostupan je prvi tizer za nove epizode,…

Zašto milenijalci toliko vole spisateljicu Sali Runi?

Današnju temu sa razlogom započinjemo književnim vremeplovom, kako bismo se prisetili Dž. D. Selindžera i njegovog kultnog dela The Catcher…