Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Spokojno dalje, Delfina!: Top 10 (+2) najikoničnijih uloga Nede Arnerić

AUTOR: Zoran Janković 11 Jan, 2020
Spokojno dalje, Delfina!: Top 10 (+2) najikoničnijih uloga Nede Arnerić

Gotovo kao na pokretnoj traci napuštaju nas voljene glumačke veličine iz zlatnog doba jugoslovenskog i srpskog filma. Preminula je i Neda Arnerić i ponovo, sa tačke gledišta poštovatelja i onih sa strane, opet moramo da ukažemo i na značaj apozicije iz nečijeg imena, onoga što se na kraju ovog dela egzistencijalne priče može mirne duše staviti iza nečijeg časnog imena. Filmografija Nede Arnerić je zamašna i svakog respekta vredna; u to ime evo podsećanja na neke od njenih najikoničnijih uloga na platnu. Hronološkim redom.

 • Devojka u fimu San (1966)

Publiku je Neda Arnerić očarala već svojom prvom filmskom ulogom u trinaestoj godini gde je sinkopičnu povest Puriše Đorđevića o mladosti koja bi da bude mlada u danima krupnih i burnih istorijskih prevrata nadopunila svojom bajkolikom lepotom i zaista specifičnom pojavom na velikom platnu, ne samo po aršinima tadašnjeg jugoslovenskog filma.

 • Višnja u Višnja na Tašmajdanu (1968)

Neda Arnerić je najnespornija i najupadljivija vrednost ove ne baš vešte onovremenske romanse, gde sve, pa i mršav zaplet, problemi sa hronologijom priče, nepotrebna montažna akrobatika…, pada u zasenak njene vilinsko eterične lepote i prefinjenosti.

 • Jelena u Užičkoj republici (1976)

Reč je o epizodnoj ulozi u ovom izvrsnom i sada već dokazanom vanvremenskom partizanskom spektaklu, ali i na omeđenom prostoru Neda Arnerić u ulozi odvažne mlade partizanke pleni krasotom koju može da izrodi samo besprekorna naivnost.

 • Delfina u Ispravi se, Delfina (1977)

Neda Arnerić je zasluženo ponela tada najznačajnije glumačko odličje u bivšoj nam domovini za nadahnutu kreaciju nepokolebljive i na sve moguće žrtve spremne plivačice, mada je vreme pokazalo da je njena uloga ipak umnogome nadvisila sveukupne domete ovog ostvarenja u celini gledano.

 • Nada u Kvaru (1978)

Kvar je film kojim jasno dominira lik tiho, pa sve glasnije pobunjenog intelektualca (kako to i inače često biva u filmovima reditelja Miloša Miše Radivojevića), te kičmu filma predstavlja Aleksandar Berček u upravo u toj i takvoj roli, ali Neda Arnerić mu tu hrabro parira, istražujući na prvi pogled možda i ne toliko lako uočljive mogućnosti i draži usklađene i tempirane glumačke saigre.

 • Kosana u Pozorišnoj vezi (1980)

Pozorišna veza i na današnje reprize figurira kao prilično ubedljiv krimić unutar konteksta filma iz doba SFRJ-a (kada se nije preterano marilo za finese poput žanrovskog profilisanja jugoslovenskog i srpskog filma), a Neda Arnerić se odlično snašla u ulozi istinske femme fatale, ali ovdašnjeg kova i soja.

 • Ružica u Radu na određeno vreme (1980)

Uopšte uzev, osamdesete godine prošlog veka Nedi Arnerić su pružile punu priliku da na filmu prikaže i svoj nemali komičarski dar, što je ona upečatljivo i ostvarila u simpatičnoj i efektnoj epizodi u ovom ostvarenju, i to u ulozi gotovo pa muški preduzetne i odrešite nastavnice fizičkog vaspitanja koja zna šta želi, misli da zna i kako to da dobije, ali je u isti mah i zdravorazumski spremna i da tu i tamo pomalo spusti prvobitne kriterijume.

 • Mlada u Ko to tamo peva (1980)
Foto: Rodoljub Jovanović

Iste godine Neda Arnerić je zablistala i među silnim muškim kolegama (a važnim i neponovljivim imenima našerg filma – Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Mića Tomić, Taško Načić, Dragan Nikolić, Danilo Bata Stojković…) u ovom klasiku Dušana Kovačevića i Slobodana Šijana. Neda Arnerić je tu odigrala ulogu izrazito putene i lakoverne mlade neveste na putu za srpsku prestonicu u krajnje zao čas.

 • Meira u Večernjim zvonima (1986)

Nešto posve drugačije zatičemo u slučaju njene uloge u ovom odličnom filmu Lordana Zafranovića (po predlošku velikog Mirka Kovača) – Neda Arnerić tu igra zavodnicu sa zadrškom, spremnu da se žrtvuje, pa i da u ključnom trenutku spase zlosrećnog idealistu, kakav je lik koga je tu tumačio Rade Šerbedžija.

 • Supruga u Haloa – praznik kurvi (1988)

Spoj Nede Arnerić i Lordana Zafranovića se pokazao kao dobitna kombinacija i u ovoj krajnje sugestivnoj mikro-melodrami sa primesama erotike i mediteranskog filma, ali ne treba propustiti priliku da se istakne da su u ovom filmu igrali i neprevaziđeni Stevo Žigon i jedinstvena Dušica Žegarac.

Foto: MGM

Ovom odabiru (u svojstvu bonusa) nužno treba dodati još dve stavke: ekstravagancu zvanu Shaft in Africa (1973), ako ćemo pošteno, prilično opskuran naslov čak i samo unutar talasa crnačkih eksploataciijskih filmova, što je, doduše, bilo dovoljno da se Neda Arnerić dosta docnije pojavi i u prozi Zorana Ćirića, te njenu ulogu majke u vrlo dobrom hrvatsko-srpskom filmu Aleksi scenaristkinje i rediteljke Barbare Vekarić iz 2018. godine, koja je, kako se upravo ispostavilo, i zvanično poslednja značajnija i primećenija filmska rola Neda Arnerić na filmu, a u kojoj se ona diskretno glumački nadigravala u prizorima iz porodičnog života sa Aljošom Vučkovićem i znatno mlađom Tihanom Lazović u naslovnoj ulozi.

Naslovna fotografija: Promo

Najčitanije

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

5 znakova da ne volite sebe dovoljno

Jedno je reći da volite sebe i da vodite računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je…

Ove upečatljive fotografije iz Poljske otkrivaju kako je izgledao život iza Gvozdene zavese tokom ’80-ih

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada su Varšava i Gdanjsk bili centar veliki političkih previranja u Poljskoj, francuski fotograf Bruno…

Najnovije - Kultura

Biblioteka grada Beograda pokrenula onlajn platformu za gledanje filmova

Biblioteka grada Beograda je od 15. novembra 2021. godine pokrenula uslugu onlajn bioskopa na posebno kreiranoj platformi BGB AVA, na…

Filmska najava: „Isterivači duhova: Nasleđe“

Debatno, jedini vredni film Ivana Rajtmena, Ghostbusters (1984) snimljen je po scenariju Harolda Ramisa (kasnije reditelja i sporadičnog glumca) i…

Festival Ring Ring obeležava dve i po decenije postojanja

Nakon što je tri puta odlagano, zbog pandemije i pratećih restrikcija, 25. izdanje Međunarodnog festivala nove muzike Ring Ring biće…

„Koferče” ponovo na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum

Posle skoro dve godine od neigranja, na repertoar Opere i teatra Madlenianum vraća se urnebesna komedija Koferče, savremenog ruskog pisca…

Izložba slika „Lažne bajke“ Slavka Krunića u KCNS

Izložba slika Slavka Krunića intrigantnog naslova – Lažne bajke, biće otvorena u ponedeljak 29. novembra u 18 časova u Likovnom…

Na kojoj se to listi nalaze Maraja Keri i Čarli Braun?

Kakve veze imaju Maraja Keri, pop pevačica, i Čarli Braun, poznati dečak čiji je najbolji drug pas Snupi? Povezuje ih…