Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Top 10-11-12… najboljih uloga Kijanua Rivsa

AUTOR: Zoran Janković 16 Jun, 2019
Top 10-11-12… najboljih uloga Kijanua Rivsa

Izgovora za ovaj pregled upravo sada je sijaset – „Džon Vik 3 – Parabelum“ je ubedljivo najunosniji film unutar čitave te franšize, Netflix je nedavno izbacio rom-kom „Always Be My Maybe“, u kome Rivs igra samoga sebe, uskoro nam sleduje „Priča o igračkama 4“, u kojoj je Kijanu posudio glas jednom od novih likova, u punom zamahu je snimanje povratničkog dela Bilovih i Tedovih avantura, a, na sve to, voljeni Kijanu je nedavno obelodanio da se oseća usanljeno i da priželjkuje ljubav. Najposle, svi vole Kijanua Rivsa, zar ne? Stoga, zbog obilja materijala (Rivs će uskoro uknjižiti i stotu ulogu na filmu ili televiziji) strogo hronološki. Mora se tako.

Piše: Zoran Janković

  • River’s Edge (1986) & Permanent Record (1988)

Jedinstvena pojava i kriptično-eterična lepota Kijanua Rivsa postale su evidentne već u ovim filmovima od pre više od trideset godina. Reditelj Tim Hanter je u Na obali reke predstavio svoje viđenje istočnoevropskog/jugoslovenskog crnotalasnog čemera, naravno, u sadejstvu sa upečatljivo prikazanim duhom amerikane, uz to, u izvesnoj meri anticipiravši i Tvin Piks, dok je Permanent Record jasno prikazao krupne Rivsove gumačke potencijale kada se nađe i pred zahtevnijim materijalom.

  • Bill & Ted’s Excellent Adventure (1989) & Bill & Ted’s Bogus Journey (1991)

Sjajan komičarski nerv očitovao je Rivs u ovom sada već klasičnom i kultnom filmskom diptihu, kao i sposobnost za duo glumačku saigru. Ovi filmovi su zapravo zalutali indi biseri u svetu studijskih komedija, taj spoj je do te mere bio izvanredan da će nam, eto, gotovo pune tri decenije docnije, tokom leta 2020. godine stići novi i toliko priželjkivani nastavak avantura ta dva nezaboravna zgubidana.

  • My Own Private Idaho (1991)

Iako je, to teško da iko spori, Rivs u ovom odličnom filmu nepokolebljivog Gusa Van Santa ostao u senci nesrećnog Rivera Finiksa, ova uloga je važna jer je trasirala put dugom i dugovečnom nizu zanimljivih i značajnih uloga u referentnim filmovima indi struje, kojoj će Rivs ostati odan do dana današnjeg.

  • Point Break (1991)

Na polju repertoarskog filma, naravno, uz The Matrix Vačovskih, definitivno uloga života Kijanua Rivsa, koji je promišljenim mačizmom sa zadrškom u ulozi FBI agenta po imenu Džoni Juta oplemenio ovo remek-delo majstorice Ketrin Bigelou.

  • Speed (1994)

Nešto slično ali daleko tipskije i rutiniranije srećemo u blokbasterskoj Brzini, u kojoj je Rivs nadahnuto i nesebično glumački sparingovao sa Sandrom Bulok u prelomnom trenutku njene karijere.

  • The Last I Committed Suicide (1997)

Ovaj danas nepravično skrajnuti i dobrano zaboravljeni, a vrlo dobar indi filmski rad o značaju i udarnim damarima bitničke supkulture, doneo nam je Rivsa očito zagledanog i zaljubljenog u popularnu kulturu starijeg kova, kao i izvrsno tempirano glumačko doigravanje i nadigravanje sa Tomasom Džejnom u najboljem mu izdanju.

  • The Matrix (1-2-3) (1999-2003-2003)

Svakako uloga života u slučaju voljenog nam Kijanua; njegov Neo ovde pleni lepotom, snagom, odvažnošću, ali i zauzdanom melanholijom, a sve to u maštovito predočenom i surovom i  tehnologijom zarobljenom svetu nimalo svetle nam budućnosti. I mimo razvodnjavanja i kvarenja utiska koji su doneli nastavci, prvi Matriks je i na nova gledanja remek-delo, i to ne samo svog vremena.

  • Street Kings (2008)

Glavnotokovskom viđenju mačizma u neku ruku vratio se Rivs u ovom prilično dobrom i efektnom filmu reditelja Dejvida Ajera, koji će nešto kasnije napraviti značajna dela, i ovoj adaptaciji neo-noar priče velikog Džejmsa Elroja. Rivs ovde nudi bespogovorno konsekventan glumački izraz u savršenom skladu s ostatkom glumačkog ansambla i tonom priče i filma u celini.

  • John Wick (1-2-3) (2014-2017-2019)

Kada se činilo da će Rivs izgubiti kompas na polju, reklo bi se, ne baš mudro i precizno biranih uloga u, kako se brzo ispostavi, ne baš važnim filmovima upadljivo skromnih opsega i dometa, stigao je sada već hit-triptih. Rivs je savršenstvo od savremenog akcionog junaka u ovom hipetrofiranom, bučnom i izrazito nasilnom mega-akcijašu, u kome je akcioni žanr u svojoj eksplozivnoj varijanti sveden na svoju krajnju bit i vraćen na fabričke postavke. A u trećem filmu iz serijala, negde pri početku, Džon Vik je podučio našeg Bobija Marjanovića značaju čitanja i poštovanja klasične književnosti!

Najčitanije

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Kultura

Pet puta kad su negativci bili tolko dobri, da smo navijali protiv Džejmsa Bonda

Šesdeset godina filmova o Džejms Bondu kasnije, moramo da priznamo da nismo uvek navijali za njega. Da, on je good…

Animirana avantura „Šape gneva – legenda o Henku” stigla u naše bioskope

Zabavna animirana avantura Šape gneva – legenda o Henku (Paws of Fury: The Legend of Hank) stigla je u bioskope…

Brkovi rasprodali beogradski koncert

Nakon četiri godine pauze, “Brkovi” rasprodali samostalni beogradski koncert pre dana nastupa! Za koncert koji je najavljivan kao pravi pank-folk-wellness…

Džared Leto će biti Karl Lagerfeld u novom biografskom filmu

Čuveni modni dizajner Karl Lagerfeld biće oživljen na velikom ekranu u biografskom filmu, a tumačiće ga Džared Leto, koji će…

Počinje skupljanje potpisa da trg ispred SKC-a dobije naziv po Tusti iz KUD Idijota

Kako je najavio Savez komunističke omladine Jugoslavije, danas će krenuti sakupljanje potpisa da prostor ispred SKC-a u Beogradu ponese naziv…

Ograničen broj ulaznica po posebnoj ceni za koncert „Zoran pjeva Arsena”

Album Zoran pjeva Arsena, dirljiva posveta najvećem hrvatskom kantautoru Arsenu Dediću, svojim je izlaskom u februaru 2019. godine pobudio veliko…