Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

13. Festival KROKODIL – Borders Vs. Frontiers

AUTOR: CityMagazine 04 Aug, 2021
13. Festival KROKODIL – Borders Vs. Frontiers

Trinaesto izdanje književnog festivala KROKODIL održaće se u Beogradu od 26. do 29. avgusta pod simboličnim nazivom Borders Vs. Frontiers. Ove godine, u specifičnoj atmosferi sada već dugotrajne pandemije Covid-19 kada pravila više nikom nisu najjasnija, festival KROKODIL u dijalektički međuodnos stavlja one granice koje nas sputavaju i drže u mestu (Borders) s onima do kojih uspevamo da dobacimo i koje su tu da bismo ih neprestano pomerali (Frontiers).

U okviru četiri festivalska dana (četvrtak, petak, subota i nedelja) na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, u Centru za kulturnu dekontaminaciju i u Jugoslovenskoj kinoteci biće predstavljena vrhunska selekcija domaćih, regionalnih i stranih pisaca. Smenjivaće se čitanja, razgovori, sofa intervjui, susreti s novinarima i publikom, potpisivanja knjiga, tribinski programi, debate, promocije, online uključenja, video projekcije i konferencije. Svi festivalski programi biće besplatni za prisutnu publiku i otvoreni za javnost dok će ONLINE praćenje večernjeg programa ispred Muzeja Jugoslavije biti moguće uz kupovinu ONLINE karte putem internet platforme entrio.si.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za četvrtak 26. avgust u 20 sati na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije kada će se dvojica pisaca koji svakako spadaju među najznačajnije britanske i globalne autore današnjice – Irvin Velš i Hanif Kurejši – predstaviti publici u razgovoru s voditeljima programa Mimom Simić i Galebom Nikačevićem ali i čitanjem izvoda iz svoje prozne produkcije. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, a simultani prevod će biti obezbeđen.

Druge večeri festivala, u petak, 27. avgusta od 20 sati, na istom mestu, publici festivala predstaviće se Igor Štiks, Ognjenka Lakićević, Ana Miloš, Damir Karakaš i Elvedin Nezirović. Putem online uključenja u programu će učestvovati i Aleksandar Hemon direktno iz Prinstona, SAD. Poseban segment ove večeri biće posvećen sećanju na tragično preminulog i izuzetno voljenog pisca Bekima Sejranovića. Izvode iz Sejranovićevog dela čitaće glumac Leon Lučev dok će u razgovoru s Vladimirom Arsenijevićem o Bekimu, njegovom liku i delu, govoriti izdavač Ivan Bevc i prozna autorka i pesnikinja Milica Vučković.

Treće večeri festivala, u subotu 28. avgusta od 20 sati na Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije predstaviće vam se Dragan Markovina, Ivana Bodrožić, Katarina Mitrović, Kristian Novak, Semezdin Mehmedinović i Saša Stanišić koji će učestvovati putem online uključenja iz Hamburga u Nemačkoj. Ove večeri, u kratkom razgovoru, istoričari Tvrtko Jakovina, Dubravka Stojanović, Ruža Fotiadis kao i pisac Semezdin Mehmedinović najaviće konferenciju Histoire pour la liberté koja u nedelju zatvara ovogodišnji festival KROKODIL.

I ove godine u okviru KROKODILovog Debatnog programa biće organizovane tribine, panel diskusije i okrugli stolovi na kojima ćemo se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture. Debatni program održaće se u subotu 28. avgusta od 11 sati i nedelju 29. avgusta od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21).

U subotu 28. avgusta od 11 sati Debatni program biće otvoren predstavljanjem projekta Objedinjujuća snaga različitosti: evropska književnost kroz vreme, žanrove i jezike izdavačke kuće IPC Media. Autori i prevodioci koji su učestvovali u ovom projektu dotaći će se dijahronog sagledavanja raznolikosti evropskih jezika i žanrovske razuđenosti evropskih književnih tradicija, kao i doprinosa srpske i regionalne književne scene polifoniji i polimorfiji evropskih literarnih glasova.

Nakon ovog programa, sledi debata Borders vs Frontiers u kojoj će pored učesnika gore pomenutog projekta, dobitnika evropske nagrade za književnost Darka Tuševljakovića i poljskog pisca, ilustratora i dizajnera Marćina Vihe učestvovati i albanska autorka, prevoditeljka, novinarka i radnica u kulturi Milena Seljimi.

U nedelju 29. avgusta od 12 sati održaće se regionalna panel diskusija u okviru projekta Better Together na kojoj će se okupiti veliki broj predstavnika organizacija iz nevladinog sektora zemalja regiona zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Kosovo) i Evropske unije (Hrvatska, Slovenija, Bugarska i Rumunija) u diskusiji o načinu na koji su državne institucije odgovorile na pandemiju u odnosu na nevladin sektor, a pogotovo u odnosu na organizacije iz domena kulture i kreativnih industrija. Razgovaraće se i o pregovaračkim sposobnostima i kapacitetima ovih organizacija u vanrednim okolnostima.

Četvrto i završno veče trinaestog festivala KROKODIL održaće se u nedelju 29. avgusta od 18 sati Jugoslovenskoj kinoteci. Tokom ove večeri predstaviće se poslednje izdanje edicije Zajednička čitaonica pod naslovom Mladost, kao i integralno izdanje koje obuhvata svih devet knjiga ove edicije koje će do tada biti objavljene. U razgovoru će učestvovati urednici Zajedničke čitaonice Vladimir Arsenijević i Igor Štiks, kao i neki od autora koji su svojim esejima doprineli ovom projektu. Od 19 sati ovogodišnji festival KROKODIL zatvoriće konferencija Histoire pour la liberté na kojoj će učesnici razgovarati o odgovornosti istoričara i neistoričara za kreiranje istorijskih narativa i politiku sećanja. U razgovoru će učestvovati: Ivana Bodrožić, Igor Štiks, Semezdin Mehmedinović, Damir Agičić, Husnija Kamberović, Tomas Šad, Milivoj Bešlin. Razgovor će moderirati Dragan Markovina i Tvrtko Jakovina.

Svi programi ispred Muzeja Jugoslavije, u CZKD-u kao i u Jugoslovenskoj kinoteci besplatni su za publiku. Prisutni će biti pozvani da simboličnom donacijom u vidu novčanog priloga podrže održavanje programa ovogodišnjeg festivala.

Visoki kvalitet produkcije online programa omogućen je i ove godine svima koji će program pratiti širom sveta. Online praćenje večernjeg programa biće omogućeno putem internet platforme entrio.si uz kupovinu karte putem sajta krokodil.rs. Sa kupljenim kartama za online program, snimak sve tri večeri moći će da se pogleda do 1. septembra. 

Do 20. avgusta cena karte za online program prve večeri festivala iznosi 8 Eur (online program ove večeri biće na engleskom jeziku bez omogućenog prevoda) dok cena karte druge i treće večeri iznosi 6,5 Eur. Od 20. avgusta cena karte za online program iznosiće 10 Eur za prvo veče i 8,5 Eur za druge dve večeri. Cena kompleta karata za online program sve tri festivalske večeri do 20. avgusta iznosi 18 Eur, a nakon toga 24 Eur.

Online prenos debatnog programa u subotu i nedelju, 28. i 29. avgusta moći ćete besplatno da pratite putem YouTube kanala Krokodil Engaging Words.

Festival KROKODIL 2021

Mihaila Mike Jankovića 6, Birčaninova 21, Uzun Mirkova 1
26.Aug 2021
29.Aug 2021
Muzej Jugoslavije, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Jugoslovenska kinoteka

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Kultura

Samo jedan muzički izvođač je ušao u Rokenrol kuću slavnih čak tri puta

Rokenrol kuća slavnih je jedna od retkih poštovanih institucija posvećenih ovom popularnom muzičkom žanru. Ona se nalazi u Klivlendu, a…

Ljubivoje Ršumović i Uroš Petrović najavili novi Kids Fest i poručili nam kako da sačuvamo dete u sebi

Kulturni program za decu je nešto što uvek treba istaći i pohvaliti, što bi moralo biti mnogo prisutnije i raznovrsnije…

Indexi i prijatelji obeležavaju 60 godina od osnivanja benda

Koncertni spektakl INDEXI I PRIJATELJI omaž je kultnom sarajevskom bendu INDEXI. Povodom 60. godišnjice od osnivanja benda, produkcijska kuća MUSIC…

„Svet pokreće ške”, kaže beogradski reper Bvana

Beogradski reper Nikola Ćosić poznatiji kao Bvana objavio je novi spot za pesmu Svet pokreće ške sa albuma Zelena glava…

Deset stvari koje ne smete propustiti na Novosadskoj nedelji dizajna

Design Week Novi Sad, pod sloganom ’’Eho’’ počinje 30. septembra i traje do 7. oktobra na Spensu. Kao što je…

Smeli, uzbudljivi i novi bendovi koje ne smete propustiti na Changeover festivalu

Beograd je dobio novi internacionalni showcase muzički festival Changeover, koji će se dešavati na raznim lokacijama od 6. do 8.…